Foto: Jakov Prkic / Cropix / CROPIX
OPREČNA MIŠLJENJA

ČOVJEK KOJI JE DINAMU 'CENTRIRAO' JEDNO OD NAJVEĆIH POJAČANJA O VELIKOM TRANSFERU BIJELIH 'Pa nije on Messi! Tamo bi teško bio zvijezda i u 2. ligi!'

Odlazak Francka Ohandze iz Hajduka u Kinu transfer je o kojem bruji cijela nogometna Hrvatska. Hajduku trebalo pripasti 1.2 milijuna eura, no zanimljivo je i kako poznati nogometni menadžeri, koji često posluju s kineskim klubovima, oprečno gledaju na status koji će popularni Frane Zolja imati na kineskim terenima.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. veljača 2018. 19:25

Nogometni menadžeri Miroslav Bićanić i Robert Brčić, koji često posluju s kineskim klubovima, složni su u zaključku: Hajdukov napadač Franck Ohandza bio bi pojačanje svakom kineskom klubu! Pa čak i onima najvećima...

- Ohandza je vrhunski igrač, još kad je igrao u Sesvetama imao sam za njega već pripremljen transfer u Južnu Koreju, ali neke se potankosti nisu poklopile. Treba znati da Kinezi sad traže samo top-igrače i čim je Hajduku stigla ponuda za Ohandzu, onda uopće ne treba dvojiti, više se, naime, ne može dogoditi da u Kinu ode nekakav prosječni igrač. Kinezi bogato plaćaju igračko plaćaju ime, ali i dobre igrače koji baš i nisu poznati u Europi, u tu skupinu svakako spada Ohandza - govori Brčić, bivši prvoligaški nogometaš Dubrave i Slavena Belupa, koji je jedno vrijeme bio i sportski direktor drugoligaša Lučkog.

Vrlo brzo u vrhu

A Miroslav Bićanić je, nakon igranja u Osijeku, Zagrebu, Duisburgu, Hansi i Hapoelu, osjetio draž igranja i u Kini, nastupajući u tri sezone za tri kineska kluba (Chongqing Longxin, Sichuan Shangwutong i Qingdao Hademen), danas se bavi građevinarstvom i menadžerstvom...

- Mnogo se toga u Kini promijenilo u ovih 15 godina, bio sam među prvim inozemnim igračima koji su tamo igrali, a sad je Kina nogometni Eldorado! Iako, nedavno su uveli nova pravila u svezi plaćanja igrača, kako bi se to financijsko ludilo ipak dovelo u neke granice. Pa tako sad svaki klub koji dovede stranca, mora u blagajnu Saveza uplatiti istu svotu novca koju je platio i za odštetu i za igračevu plaću! Igračima se, pak, sve plaća netto, ne odbija im se porez, jer oni praktički potpisuju ugovore s korporacijama koje stoje iza klubova i igrači su praktički njihovi zaposlenici - objašnjava Bićanić i ističe:

- Uvjeren sam da bi Ohandza u bilo kojem prvoligaškom kineskom klubu bio ekstra klasa, bio bi pojačanje svakome klubu! Kamerunac je odličan napadač i posluži li ga zdravlje svakako će ostaviti trag u Kini. Dakako, pusti li ga Hajduk na Daleki istok. Na osnovi informacija koje imam, ponuda je Ohandzi stigla od kluba iz sredine kineske lige, koji ne plaća basnoslovno poput onih najbogatijih klubova, ali to je opet za igrače s naših prostora velik novac, kojim se za nekoliko godina igranja može osigurati egzistencija. A Ohandza bi sigurno u Kini vrlo brzo postao jedan od najboljih napadača lige - govori Bićanić.

Prema dostupnim informacijama, Ohandza bi u Kini zarađivao između milijun i milijun i pol eura godišnje, a otprilike bi tolika bila i odšteta koju bi klub isplatio Hajduku.

Zagreb, 220816.
Stadion u Maksimiru.
Konferencija za medije Danija Olma povodom potpisivanja ugovora sa GNK Dinamom.
Na fotografiji: Dani Olmo, Andy Bara.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

ANDY BARA: Teško bi bio zvijezda i u drugoj kineskoj ligi

Andy Bara, poznati hrvatski nogometni menadžer, koji je, recimo, u Dinamo centrirao Danija Olma, često surađuje s kineskim nogometnim tržištem. Pitamo ga bi li Franck Ohandza u Kini mogao napraviti dobar posao, postati zvijezda tamošnjeg nogometa.

- Ne znam ništa o tom transferu. Mogu samo zaključiti da se na temelju cifre koja se spominje u medijima radi o drugoj kineskoj ligi. Jer u prvoj ligi se rade mnogo veći transferi, brojke su mnogo veće. Teško je zaista kazati bi li Ohandza bio zvijezda, recimo, u drugoj ligi. Ostali nisu na toj razini da bi netko mogao postati zvijezda, da se malo našalim. U drugoj kineskoj ligi jedino bi Messi mogao napraviti razliku. Konačno u toj ligi samo dva stranca mogu u isto vrijeme biti na travnjaku, treći ne može biti niti na klupi, nego na tribini - kaže Bara.

Kad se pak radi o najboljoj kineskoj ligi, veli..

- U najboljoj ligi tri stranca mogu biti na travnjaku. Tu Ohandza nema šanse biti među najboljima jer tu ima mnogo jačih igrača od njega. Evo, prije tri dana jedan ‘moj’ igrač Đorđe Rakić potpisao je za Greentown, već je tri godine u Kini. Prošle sezone zabio je 20 pogodaka i nije nikakva zvijezda! Prve sezone je zabio 16, s druge 22... Eto, a nema ga na mapi zvijezda kineske lige. Baš sam razgovarao s nekim ljudima koji rade stalne poslove u Kini, kažu mi da uopće ne znaju klub koji ima mjesta za stranca.

D. Olivari

Linker
30. travanj 2024 18:32