Foto: Vojko Basic / CROPIX
FINALE HRVATSKOG KUPA

ČOVJEKA KOJI ĆE DIJELITI PRAVDU U FINALU SEZONE NAJVIŠE PAMTE PO 'SLUČAJU SOUDANI' Mnogi se i dalje sjećaju njegovog velikog gafa u korist Dinama

SUDAC FINALA KUPA Osječanin arbitrira presudnom utakmicom za Rabuzinov trofej
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 22. svibanj 2019. 13:02

Pravdu će na Aldo Drosini u okršaju Rijeke i Dinama u finalu Hrvatskog nogometnog kupa dijeliti 43-godišnji Damir Batinić iz Osijeka, pomoćnici su Tomislav Petrović iz Valpova i Miro Grgić, također iz Osijeka, a kao dodatni pomoćnici imenovani su Igor Pajač iz Zeline i Marko Matoc iz Zaprešića.

Tako, dakle, glasi sudačka delegacija za današnje finale Kupa, a naravno da je fokus, kao i uvijek, na čovjeku sa zviždaljkom. Batiniću će ovo biti prvo finale Kupa u karijeri te ukupno 29. utakmica u svojstvu glavnog suca, a ove sezone odradio je 14 susreta tijekom kojih je podijelio 80 žutih i pet crvenih kartona. Dinamu je sudio u četiri navrata (Zaprešić, Lokomotiva, Hajduk, Slaven Belupo), Rijeci tek jednom, u četvrtfinalu Kupa protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj (1:2).

Nakon suhoparnih i šturih podataka, izbor Damira Batinića ipak je zanimljiv zbog šireg konteksta te dosadašnjih utakmica. Osječki je sudac pod povećalo nogometne javnosti stigao u veljači 2017. godine kada je u Vinkovcima načinio veliki gaf dosudivši nepostojeći 11-erac za pobjedu Dinama (1:2) nakon smiješnog pada Soudanija u kaznenom prostoru domaćina. Bilo je to proljeće u kojemu se Rijeka (iz)borila za naslov prvaka, stoga je svaki bod bio od velike važnosti, kao i svaka sudačka odluka. Kasnije se glavni sudac današnjeg finala navodno opravdao kako je bio “pokriven” gostujućim igračem te je reagirao instinktivno, ali blamaža je ostala upamćena.

Zagreb, 021215.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Utakmica cetvrtfinala Hrvatskog nogometnog Kupa, 
Zagreb - Hajduk.
Na fotografiji: Damir Batinic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Isto tako, upravo je Batinić u veljači 2018. godine odlučio da se derbi između Rijeke i Dinama na Rujevici neće odigrati zbog zaleđenih dijelova terena koji predstavljaju opasnost za zdravlje sudionika utakmice. Predstavnici Dinama tada su dosta negodovali... Sjećamo se da je Matjaž Kek u najavi tog susreta na arbitražu istog suca u Puli nešto ranije u sezoni (1:0 za Istru) kazao da je bila “teški cirkus”, a u ponovljenom terminu susreta Rijeka je pobijedila Dinamo s 4:1, a Batinić je tada mogao (i trebao) pokazati na bijelu točku nakon duela Zute i Gavranovića, tada u plavom dresu.

Suditi finale svakako je čast i privilegij, ali nesumnjivo znači - dodatan pritisak. Najgore bi bilo da sudačka odluka odluči o Rabuzinovu Suncu!

Linker
08. svibanj 2024 18:26