ČEŠKA - PORTUGAL 0:1

CR 7 MISLI OZBILJNO Portugal na krilima Ronalda prvi osigurao polufinale Eura!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. lipanj 2012. 20:12

Portugal možda doista ima reprezentaciju čiji opis stane u dvije riječi, kako je to prije nekoliko dana primijetio njegov bivši izbornik Carlos Queiroz, ali te dvije riječi zasad im kroje vrlo privlačnu priču. Cristiano Ronaldo sinoć je preko Češke novom simultankom odveo svoju momčad u polufinale Eura. Njegovi brojni pokušaji urodili su plodom desetak minuta prije kraja, kada je glavom matirao dotad nesavladivog Petra Čecha.

U konzervativnom otvaranju utakmice nešto bolji dojam ostavila je Češka. Prvih pola sata Portugalci uopće nisu prijetili, tek su Nani i Moutinho nešto stidljivo petljali.

S druge strane prijetio je najviše Jiráček, a manja panika u petercu pred Ruijem Patrícijem dogodila se nakon kornera, ali Ronaldo je na vrijeme izbacio glavom.

Najskuplji igrač Eura zatim se prebacio na svoje primarne zadaće. Portugal je preuzeo dominaciju i počeo napade kanalizirati na Ronalda.

Za prvu akrobaciju loptu mu je podvalio Pepe, ali Ronaldove “škarice” bile su neprecizne. Tik uoči odlaska na odmor, novu kapitalnu loptu uputio je Meireles. Ronaldo je sjajno zaštopao prsima pa nogom izbacio Kadleca, ali udarac je poljubio vratnicu.

Portugalci su nastavak otvorili u istom ritmu. Nije prošlo ni trideset sekundi, a Meireles je s lijeve strane u trepavicu pogodio Huga Almeidu, no on je pucao preko grede. Samo nekoliko minuta kasnije, Ronaldo je iz slobodnog udaraca, s otprilike 25 metara, opet naciljao vratnicu i zatim u već prepoznatljivom ne-ide-pa-ne-ide izdanju širio ruke i gledao u nebo.

Za pet minuta, nova suradnja Meireles - Ronaldo. Cristianov je udarac ovaj put prohujao kraj gola. Česi su se nakratko ukazali preko solo-akcije Pilara.

Bílekovu je momčad potom dvaput spasio Petr Čech. Prvi put pucao je Nani, a drugi put Moutinho. Meirelesu je pak bolje išlo proigravanje nego pucanje: jednu obećavajuću povratnu loptu uputio je nebu pod oblake.

Kad je napokon potrošio svoju kvotu vratnica, Ronaldo je cjelovečernje zalaganje naplatio u 79. minuti. Kad već Nanijevi centaršutevi nisu stizali na pravu adresu, pojavio se Moutinho i napravio prodor po desnoj strani. Ronaldo je pobjegao Gebre Selassieu, skočio i iza Čecha poslao “odbijanac”od zemlje. Česi do kraja utakmice više nisu vidjeli loptu...

Related content

ČEŠKA - PORTUGAL 0:1 (Ronaldo 79')

Varšava, Nacionalni stadion

Sudac: Howard Webb

ČEŠKA:Čech, Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limberský, Plašil, Pilař, Hübschman (od 86. Pekhart), Jiráček, Darida (od 61. Rezek), Baroš.

PORTUGAL:Rui Patrício, Alves, Pepe, Coentrão, Pereira, Veloso, Moutinho, Meireles (od 88. Rolando), Nani (od 84. Custódio), Ronaldo, Postiga (od 40. Hugo Almeida).

Kraj utakmice.

90+4. minuta - Čech je otišao s vrata u protivnički 16-erac, Portugalci su uzeli loptu i nisu iskoristili prazna vrata, već su zakomplicirali izglednu priliku.

89. minuta - Još jedan udarac Portugala, bez opasnosti za Čecha.

86. minuta - Češka je uvela još jednog napadača za završnicu susreta.

84. minuta - Nani je napustio teren, u igri je Custódio.

79. minuta - GOOOL! Ronaldo je utrčao na ubačenu loptu i glavom matirao Čecha.

79. minuta - Jiráček je bio u solo prodoru, ubacio je u kazneni prostor, ali je tamo spreman Rui Patrício.

77. minuta - Nani je pokušao iznenaditi Čecha s desne strane 16-erca, nije uspio.

75. minuta - Odlična prilika za Portugal, Nani je nije iskoristio.

72. minuta - Ronaldo je ostavio loptu za Meirelesa na 15 metara, koji je loše pucao.

68. minuta - Ronaldo je utrčao na ubačenu loptu, ali nije bio precizan.

64. minuta - Moutinho je pucao iz daljine, Čech opet brani.

61. minuta - Rezek je ušao umjesto Daride.

59. minuta - Pilař je uzeo stvari u svoje ruke, povukao je sa centra, izbacio tri Portugalca, ali nije uspio ubaciti upotrebljivu loptu.

58. minuta - Almeida je zatresao mrežu, ali je bio u zaleđu.

58. minuta - Portugalci su se probudili, ne daju Česima niti malo prostora. Nani je sada tukao, odlični Čech brani.

54. minuta - Još jedna prilika za Ronalda, ali ovog puta nije dobro zahvatio loptu, koja je otišla daleko od gola.

49. minuta - Ronaldo je dobro pucao, Čech se ispružio i vršcim prstiju odbio loptu u vratnicu.

Related content

49. minuta - Ronaldo je opet pokušao s 30-ak metara, pogodio je u ruku igrača u živom zidu i sada ima priliku s nešto više od 20 metara.

46. minuta - Portugalci su žustrije krenuli u drugom dijelu, Meireles je nabacio za Almeida, koji je pucao preko vrata.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena.

45+1. minuta - Prekrasan potez Ronalda, okrenut leđima od gola prihvatio je dugu loptu na prsa, prebacio je preko glave, pucao iz prve i pogodio stativu.

44. minuta - Nani je bio u 16-ercu, Česi su izbili loptu. Portugalski napadač tražio je kazneni udarac, ali je sudac Webb samo odmahnuo rukom.

40. minuta - Postiga se ozlijedio, pa će na teren Hugo Almeida.

35. minuta - Slobodan udarac s 30 metara izveo je Ronaldo, dobro je pucao, poslao je loptu pokraj stative.

33. minuta - Ronaldo je pokušao škaricama matirati Čecha, lopta je otišla pokraj vratnice.

Related content

27. minuta - Portugalci ne pronalaze rješenje za češku kombinatornu igru, sve češće protivnike zaustavljaju grubim prekršajima, što je rezultiralo drugim žutim kartonom, opomenut je Veloso.

26. minuta - Nani je nervozno ušao u utakmicu i na polovini prvog dijela zaradio žuti.

25. minuta - Ronaldo je bio u prvoj prilici, pucao je s pet metara, obranio je Čech, iako je sudac naknadno ozančio Ronaldov prekršaj.

24. minuta - Coentrão je centrirao, lopta je dotakla nekog od čeških igrača i promijenila smjer, ali je Čech bio na mjestu.

18. minuta - Opet su prijetili Česi, bit će novi korner.

17. minuta - Korner za Čehe, Rui Patrício je izašao na visoku loptu, ali je ispred njega prije reagirao Ronaldo i izbacio loptu za novi češki korner.

15. minuta - Češka je opasnija u otvaranju utakmice, opet su bili ispred portugalskog gola, ali je i ta opasnost otklonjena.

12. minuta - Moutinho je pokušao iznenaditi Čecha, ali je češki vratar spreman.

7. minuta - Jiráček je pucao, Portugalci su blokirali i izbacili u drugi korner za Čehe.

2. minuta - Opasno bilo ispred portugalskog gola, ali je lopta izbijena u korner.

Utakmica je počela.

Linker
17. svibanj 2024 12:01