SP BEZ HRVATA

Crne prognoze Beusana: 'Bojim se da Bebek i Strahonja nikad neće na Mundijal'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 16. siječanj 2014. 13:55

Fifa je u srijedu objavila popis sudaca koji će dijeliti pravdu na SP-u u Brazilu. Očekivano, na toj listi nema Marija Strahonje i Ivana Bebeka.

Ako ne ode turistički, Brazil neće vidjeti niti Damir Skomina iz Slovenije koji slovi za najboljeg nogometnog suca s ovih prostora, a prvi put od 1974. godine Francuska nema svog čovjeka među sucima. Stephane Lannoy otpao je u posljednjem krugu.

Najbolji je Webb

No, zato će tamo biti Milorad Mažić. Srbin koji je nakon profesionalne karijere nogometaša nastavio s onom sudačkom i dogurao, eto, do SP-a. Svoje mjesto u Brazilu pronašao je i Howard Webb, policajac iz Engleske, koji je na onom posljednjem prvenstvu u Južnoj Africi sudio finale, a iste godine dijelio je pravdu u dvoboju Bayerna i Intera u finalu Lige prvaka.

- Dojam je da su najbolji na popisu. Malo mi je tanak Eriksson iz Švedske, ali svi ostali zaslužuju SP. Naravno, mislim na Europljane koje i pratim. Ostali su nepoznanica - smatra Mateo Beusan.

Naš sudački bard nije iznenađen izostankom nekih poznatih imena poput Kassaija, Skomine ili Mallenca iz Španjolske. Za Starka je bio uvjeren da ga neće biti na popisu, baš kao i za Lannoya.

- SP je pod ingerencijom Fife i Platini ga nije mogao gurati - kaže Beusan koji je ponosan na činjenicu da je Mažića uočio prije godinu dana i prognozirao mu velike stvari.

- On je prošle godine priključen elitnoj skupini i pokazao je vrhunsku formu. Ima sve što treba za veliku karijeru. Možda mu nedostaje malo talijanskog šarma, ali sve ostalo Srbin ima - tumači naš sugovornik.

Trening kampovi

Najmlađi sudac na SP-u je 33-godišnji Kolumbijac Wilmar Roldan, dok je titulu najstarijeg ponio Noumandiez Doue iz Obale Bjelokosti (43).

Nažalost, Damir Matovinović ostaje posljednji hrvatski sudac na velikom natjecanju. Riječanin je bio dio SP-a prije tri desetljeća u Španjolskoj.

- Priliku su imali Strahonja i Bebek, ali bojim se da je za njih gotovo. Uefa je nedavno ukinula ‘Development’ skupinu sudaca koja je bila između 1. kategorije i one elitne, a u kojoj su obojica bili smješteni. Sada se nalaze u skupini od 60 sudaca i neće se toliko pozorno pratiti njihov rad. No, uvijek postoji mogućnost da se nešto promijeni. Pa Mažića nije bilo niti na mapi do prije godinu dana, a sada je na SP-u - završio je Beusan.

Popis sudaca za SP

Azija: R. Irmatov (Uzb), Y. Nishimura (Jap), N. Shukralla (Bh), B. Williams (Aus)

Afrika: N. Doue (O. Bjelokosti), B. Gassama (Gam), D. Haimoudi (Alž)

Sjeverna i Srednja Amerika: J. Aguilar (Salvador), M. Geiger (SAD), M. Moreno (Mek)

Južna Amerika: E. Osses (Čile), N. Pitana (Arg), W. Roldan (Kol), Sandro Ricci (Bra), C. Rodriguez (Ekv)

Oceanija: P. O’Leary (NZ)

Europa: F. Brych (Njem), C. Çakir (Tur), J. Eriksson (Šve), B. Kuipers (Niz), M. Mažić (Srb), P. Proenca (Por), N. Rizzoli (Ita), C. Carballo (Špa), H. Webb (Eng)

Linker
18. svibanj 2024 16:54