BEŠIKTAS NA VRHU

ČUDO S BOSPORA Uzeli su im i stadion, ali Bilićevi beskućnici gaze sve!

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 08. listopad 2014. 09:29

Krasan je to početak u nacionalnom Süper Ligu jer Bešiktaš našeg Slavena Bilića i njegovih asistenata Nikole Jurčevića i Miljenka Raka vodi nakon petoga kola s naznakama da će se na vrhu i zadržati! Ima li šanse da Crni orlovi, osnovani 1903. a naslovom prvaka zakićeni 13 puta, posljednji u sezoni 2008/2009., ponovo budu šampioni...?

- Zasad nam ide vrlo dobro, u nekim stvarima i odlično - kaže Jurčević koji je na dva dana skoknuo u Zagreb. - Ova liderska pozicija važan je psihološki poticaj tokom stanke poradi nastupa reprezentacije. Ponosni smo što smo i na međunarodnim terenima zapravo blistali: u kvalifikacijama za Ligu prvaku dvaput svladali Feyenoord, od Arsenala ispali krajnje nesretnim pogotkom u Londonu a da prije toga u Istanbulu nismo iskoristili tri-četiri zicera!

Natječu se dakle u Europskoj ligi, nadasve zapaženo:

- U četvrtak smo, slažu se svi komentatori, posve nadigrali Tottenham na njegovom terenu, ali završilo je 1:1. Kao i s Asteras Tripolijem na našem, golom kojeg smo primili u 88. minuti.

U skupini je i Partizan, bit će intrigantno pratiti dvoboje turskih i srpskih crno-bijelih.

- Bešiktaš je jedan od najvećih sportskih miljenika zemlje koja je osebujna i velika po svemu. Imamo oko 15 milijuna totalno odanih navijača. To se posebice vidi na gostovanjima u unutrašnjosti, kad se privrženost puna ljubavi iskazuje nevjerojatnom dozom fanatizma.

Donedavni talijanski izbornik Cesare Prandelli suočava se s nemalim problemima u Galatasarayu. Tifozi ne opraštaju podbačaje, ogorčeni igrom koja nije vrhunska. Naši stručnjaci nemaju takvih nelagoda?

- Naprotiv! Slaven je toliko cijenjen i omiljen da je to više nego perfektno, s nama ostalima je slično.

Nikola je prvi do šefa, Miljenko skrbi o tjelesnoj spremi. U stožeru je i Edin Terzić, Bošnjak iz Njemačke, o vratarima brine španjolski specijalist Carreira. Predmnijeva se nazočnost šestorice lokalnih suradnika. Kako i zašto se redaju uspjesi?

- Stvorena je besprijekorna atmosfera. Tešemo igrače, gradimo igru, uvažavamo svakoga. Sve čineći profesionalno, ali ne bez emocija. Ljudi to prepoznaju i poštuju.

Veli da je značajan hendikep stadion:

- Naša Vodafone arena neće biti gotova do polovice sljedeće godine. Zbog toga smo domaćini na ogromnom olimpijskom ‘Atäturku’, koji prima 80.000 gledatelja smještenih iza atletske staze, teren je loš, ambijent vjetrovit. Jasno da ne možemo stvoriti domaćinski ugođaj ni pripadajući pritisak.

Lani, dvaput i ljetos, rabili su Kasimpašin mali ‘Recep Tayyip Erdogan’.

- Ovdje iznajmljivači ucjenjuju, teško se usuglasiti. A trebali bismo pronaći odgovarajući objekt i dodatno se spojiti sa simpatizerima.

Očito im puno znači novo pojačanje Demba Ba, Senegalac razornih moći, a Jurčević spominje još dvojicu bez kojih će, na nesreću, biti i do mjesec dana dok se ne oporave:

- To su Jose Sosa, ex-reprezentativac Argentine i prvotimac Atletica kojeg smo doveli iz Harkiva, i vrsni univrzalac Mustafa Pektemek. Bez njih će biti teže, ne i nemoguće.

Zamalo i stopostotni

Ohrabruje kompaktnost sastava. I opća stabilnost:

- Gotovo da smo otporni na sve udarce. Prilagođeni uvjetima, potpuno predani obvezama. U koje spada i zadovoljavanje medijskih potreba, skoro 24 sata na dan; tv-kamere te ne ispuštaju iz vida, a reporteri desetak golemih dnevnih tiskovina opsjedaju. I svi smo zadovoljni!

Za nepuna dva tjedna Bešiktaš prima Sivasspor, dočim će se dva druga velikana, Saray i Fener, zgrabiti uzajamno. Zaostaju po bod, kao i drugoplasirani Mersin.

- U pet susreta triput smo pobijedili, dvaput remizirali. Ne prigovaramo, ali i ne lažemo kad zaključujemo da smo mogli osvojiti svih 15 bodova. U redu je, trka će trajati dugo. Nastavak jedva čekamo! - zaključuje privremeni Zagrepčanin.

Linker
03. srpanj 2024 05:34