REUTERS/Antonio Bronic
KOMENTAR DRAŽENA ANTOLIĆA

DALIĆ JE POVUKAO TRI HRABRA POTEZA, A HRVATSKA JE DOBILA NEŠTO POSEBNO U jednoj utakmici smo stvorili čak trojicu novih vrsnih reprezentativaca

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2018. 08:55

To je revanš, itekakav uzvrat! Španjolci nama šest komada, a mi njima u trećoj minuti sudačke nadoknade, kad su već bili na pola puta prema Final Fouru. Ništa manje ne boli... Koliko je svima koji vole Hrvatsku bilo slatko, vidjelo se na igračima i navijačima. Ni 7:0 ne bi u doživljaju bio tako dobar odgovor i tako efikasno iskupljenje.

Čudesni Vatreni u fantastičnoj godini, pred sjajnom publikom, u sportskom i nacionalnom zanosu matirali su protivnika koji se samo dva mjeseca ranije iživljavao nad njima. No, ne bi ovi dečki bili svjetski doprvaci da uz igračku klasu nemaju silan karakter, nekad i ludost da riskiraju sve, čistu kontru za protivnika čija su dva igrača sami na centru, kompletna ekipa ode u napad i zabiju za pobjedu.

Tin Jedvaj, nogometaš koji je jednom u životu u ozbiljnoj utakmici igrao lijevog beka, novi je junak hrvatskog nogometa. Branič Leverkusena odigrao je meč života, impresionirao prvo u defenzivi, a potom sjajnim postavljanjem u protivničkom kaznenom prostoru, poput centarfora u čijem je genu da se kao lija šulja, bude sam i zabije, bacio je u Maksimir u ekstazu. Nikad hrvatski lijevi bek nije zabio dva gola za A reprezentaciju. Jedvaj je veliki trenerski potez Zlatka Dalića koji je još jednom dokazao stručnu klasu i osobiti talent. Mnogi su se pitali tko će na lijevog braniča, Milić, možda Vrsaljko, najmanje šanse davali su Jedvaju koji nema tu praksu, no Dalić je vidio što je malo tko mogao nazrijeti.

No, izbornik nije samo hrabro sve stavio na Jedvaja, gurnuo je u prvi plan mladiće Nikolu Vlašića i Josipa Brekala, pa tih 3:2 i nisu najveća pobjeda ove večeri studenoga, dobili smo u jednom susretu čak trojicu vrsnih reprezentativaca za budućnost Vatrenih. Današnju kvalitetu i buduće asove. Brekalo je jednim potezom kod trećega gola toliko mnogo rekao o sebi...

Nakon taktičkog prvog dijela u drugome je to bila fantastična utakmica kakve se godinama repriziraju na sportskim kanalima. Andrej Kramarić probio je barijeru prvog pogotka u Ligi nacija, Hrvatska nema problema strijelca kad tako igra, i kad je Kramarić u formi.

No, Španjolci su vezli, kod 1:1 Iago Aspas je imao gredu. Ova Hrvatska, pobjednička, za koju ništa nije nemoguće, još jednom je povela, preko Rebića imala zicer za pobjedu. I kad su Španjolci iz novog penala na našu štetu, zbog igre rukom, došli do komfornog rezultata, ponovno su Vatreni dali gas, sve dok stadion nije eruptirao.

Dobiti takvog rivala uvijek je golem domet, a završiti godinu kod kuće pred oduševljenim navijačima, koji nisu došli na stadion samo da bodre momčad, nego s njom proslave sve napravljeno i proživljeno - spektakularno. Kako god završi u Londonu, Hrvatska je u 2018. napravili sve što je trebala. A naravno da na Wembley ide po novi trijumf.

Naši su krenuli agresivno, na trenutke i jurišnički, ali Zlatko Dalić dao je upute "oprez, prvo defenzivni blok pa napad". Akcije Vatrenih bile su okomite, nerijetko bi se preskočila sredina terena, Rakitić je u startu podijelio nekoliko teledirigiranih pasova i Hrvatska je jedina imala šanse u prvom poluvremenu. Perišić je kao frontmen nosio napadačku igru, ali kod svakog pokušaja nešto je nedostajalo. U šestoj minuti samo koji centimetar kad se lopta sudarila s vratnicom. Španjolci, čijim nogometašima kao da je u DNK upisano "kucanje zidnog sata“, imali su posjed, ponekad i dugotrajan, koliko god to Luisa Enriquea nije oduševljavalo, jer Hrvatska ih je natjerala da ponovno igraju u širinu, a ne ravno na gol, kako bi on htio. Još jednom je to bila tiki-taka. No, u drugom poluvremenu utakmica se totalno otvorila, ali kad netko triput povede, mora dobiti. Jedino što nam se nije dopalo, to su dvije-tri akcije u kojima su, posebice Rakitić i Perišić sami završavali kad su imali igrača slobodnog pred vratima. O tome treba ubuduće voditi brigu...

S četiri boda u Ligi nacija ne moramo strepjeti za status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro. A s reprezentacijom kakvu imamo, čak i kad Modrić i Rakitić ne odigraju najbolje partije, imamo pravo na lijepe snove.

Rezultati by SofaScore

Linker
02. svibanj 2024 06:47