REUTERS/Antonio Bronic
HILTON U ISČEKIVANJU

DALIĆ SE JOŠ UVIJEK NIJE IZJASNIO OSTAJE LI NA KORMILU REPREZENTACIJE Neki u HNS-u su spremni kleknuti pred njega da i dalje bude izbornik, ali...

IZBORNIČKO PITANJE Šef srebrnih Vatrenih još se nije izjasnio oko svoje budućnosti na hrvatskoj klupi, a u eteru se nalaze njegove riječi koje ne izazivaju spokoj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. srpanj 2018. 09:54

Jednako slavan i obožavan trener bio je jedino Ćiro Blažević 1982. godine, i zato Zlatka Dalića od odlaska s izborničke funkcije mogu spriječiti samo ljubav i povjerenje hrvatskog naroda te poziv Luke Modrića da zajedno napadnu zlato na Euru. Da se nije uvjerio koliko naciji znači njihov pothvat u Rusiji, Dalić bi vjerojatno već objavio demisiju. Njegove riječi s fešte u Varaždinu “Pamtim neke stvari…”, premda naoko nedovoljno konkretne zapravo govore jako mnogo.

Ego ili poštovanje

Još od Amerike, turneje nakon koje su se eterom valjale razne kontroverze, dojam je da je Dalić postao sklon odluci da odradi Svjetsko prvenstvo i kaže zbogom. Tada mu je silno zasmetalo što nema jedinstvenu podršku nogometnih ljudi, što se probila priča kako je Zdravko Mamić tražio da ga odmah smijene, još nakon poraza od Perua, što Osijek, klub čiji je gazda osobni savjetnik i najveći podupiratelj Davora Šukera objavljuje pamflete protiv njega kakvi se na pamte u povijesti hrvatskog nogometa, što je toliko trajalo povuci-potegni oko imenovanja Dražena Ladića pomoćnikom...

Varazdin, 170718.
Kapucinski trg.
Sugradjani cekaju dolazak nogometnog izbornika Zlatka Dalica.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Na kraju i sam je Šuker govorio o puštanju šestorice igrača nakon prve utakmice kao dvojbenom potezu. U to doba izbornik se na više od mjesec dana isključio od novinara, što mu nikad nije bila praksa, i danas kad mora donijeti najtežu odluku u životu, ostati na čelu reprezentaciji i tako uslišati molbu naroda ili otići, priznaje da neke stvari nije zaboravio. Netko će to staviti u kategoriju “ego”, a prava rubrika je zapravo “poštovanje”.

HNS, pogotovo u svjetlu svih zbivanja, ne može sam zadržati Zlatka Dalića, ali mora mu, i to hitno, a ne ovako kao da oklijeva, ponuditi novi ugovor na četiri godine, pod uvjetima kakve nikad nitko u Hrvatskoj nije imao. Hoće li to biti milijun eura ili dva godišnje, same cifre neće presuditi, bitno je da mu se iskaže respekt i da će Savez čvrsto stajati za njega dođe li do repriza opstrukcija iz bliske prošlosti, ako mu kakvi majstori pokušaju ponovno podmetnuti klipove na nekom od zavoja…

Soccer Football - World Cup - The Croatia team return from the World Cup in Russia - Zagreb, Croatia - July 16, 2018   Croatia coach Zlatko Dalic on stage   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

U Hrvatskoj nije lako biti izbornik, uvijek je bilo lobija koji su gurali vlastite interese i igrače, a Dalić je svoj, momčad sastavlja sam. Baš je to najteže. Danas kad je heroj nacije, kad mu se klanjaju od političara do svakog čovjeka u Zagrebu, Varaždinu ili bilo kojem drugom gradu, svi su deklarativno fascinirani njime.

Može birati

Koji god trener dovede reprezentaciju u finale Svjetskog prvenstva može birati među više opcija, Dalić ima fantastičnu ponudu iz Kine gdje bi zarađivao pet milijuna dolara godišnje, a tamošnji klub sigurno nije jedini zainteresiran. Samo on zna tko ga sve zove…Odluka će biti isključivo njegova, ako ostane, učinit će to zbog Hrvatske, čiji je postao lider, i momčadi s kojom se stopio.

HNS će tek za desetak dana imati sjednicu Izvršnog odbora, u utorak je jednu obavio telefonski kako bi se pripremili uvjeti za početak nove klupske sezone. Do tada ili tada bit će vjerojatno sve jasno oko izbornika. Čelnici Saveza rado pričaju o finalu i krasnim ruskim danima, ali kad spomenete pitanje Dalića automatski se prebacuju u mod “mute”.

REUTERS/Darren Staples
REUTERS

Pojedini su sasvim suzdržani, drugi vjeruju da će Dalić ostati. Neki su nam rekli - spremni smo kleknuti pred njega da i dalje bude izbornik, on to i mora jer ga Hrvatska treba, pojedini iz HNS-a pak govore kako navijaju da produži, ali i - zašto ne bi uzeo lovu kad ima jedinstvenu priliku, tko ga ima pravo u tome zaustaviti. Svatko zna za sebe što bi učinio na Dalićevu mjestu, definitivno bi mnogi prioritet dali brizi za potomke i ne bi propustili takvu šansu, no njegov odlazak bio bi težak udarac za hrvatsku reprezentaciju, i svi, od HNS-a do politike trebaju učiniti što je potrebno da se stvore preduvjeti kako bi i dalje vodio Vatrene.

Šuker u sjeni

Na fešti za sva vremena upriličenoj u ponedjeljak u Zagrebu, na bini je bio i Davor Šuker. Ali negdašnja Zlatna kopačka, čovjek kojeg su 20 godina ranije dočekali kao junaka, ostao je stajati u kutu, bez riječi, bez prozivke spikera, a aktualni je predsjednik HNS-a čija reprezentacija ima zvjezdane trenutke. Što to govori? Bez obzira je li tako sam odlučio, ili mu je netko stopirao da dobije mikrofon u ruke. Pitamo se je li jedini razlog što je pretpostavljao da će biti izviždan?

Bez obzira kakvi su bili Dalićevi “unutarnji monolozi“ između Amerike i Rusije, ostaje nada da će ostati zbog svih što ga istinski cijene i vole. Iako smo svjesni da bi ga nastavak vođenja Hrvatske financijski, barem trenutačno, skupo koštao, ali kako on nikad novac nije stavljao u pravi plan, još postoji neka šansa da se oproštaj, koji je blizu, ipak neće dogoditi. U protivnom, ubrzo ćemo ponovno otvoriti potragu - tražimo novog izbornika.

Linker
19. travanj 2024 02:08