Maja Hitij/Getty Images / Bongarts/Getty Images
NIJEMCI O HRVATU

DAN NAKON SENZACIONALNE VIJESTI NIJEMCI SECIRALI KOVAČA U DETALJE 'Zaslužio je ovu šansu! U svlačionici je pravi gazda, jako drži do obitelji i vjere'

NJEMAČKI MEDIJI Novi trener Bayerna očekivano je dobio golem prostor u svakojakim izdanjima
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 15. travanj 2018. 10:01

Dan nakon objave o novom treneru Bayerna njemački mediji seciraju Niku Kovača u detalje. Bild je tako razdvojio Niku trenera od privatne osobe. U Kickeru je glavni urednik u svom komentaru naglasio da je Kovač zaslužio ovu šansu i da ju je morao prihvatiti jer se poziv tako velikog kluba ne dobiva svaki dan.

U već spomenutoj priči u Bildu novinar podsjeća da je kao igrač Kovač uvijek davao sve za uspjeh momčadi, a sada svoju veliku strast i ambiciju može ostvariti na klupi Bayerna. Kao trener se isprofilirao u Eintrachtu, donio je puno dobroga. Prvo je radio na defenzivi, jer su takve bile okolnosti, ali protokom vremena uspio je izgraditi prepoznatljivu igru prema naprijed, a to je ogledalo svakog trenera. Nije rob sustava, pa čak i tijekom utakmica zna promijeniti stil igre.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - MARCH 17: Head coach Niko Kovac of Frankfurt gestures during the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and 1. FSV Mainz 05 at Commerzbank-Arena on March 17, 2018 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images / Bongarts/Getty Images

- Trener sada mora više sudjelovati u igri nego što je to bilo prije 20 godina - objasnio je Kovač svoju trenersku filozofiju novinaru Bilda. Opisao je kolega iz najtiražnijih njemačkih novina što Kovaču ne smeta u odnosu s igračima. Ne smeta mu primjerice kada ga zovu imenom, a iako je vrlo pedantan što se tiče fizičke spreme i načina ishrane, fleksibilan je kad je u pitanju meso. Naime, jedan mu je nutricionist preporučio da igrači izbace tu namirnicu iz svog jelovnika, a on mu je samo odgovorio:

- Vidite, imam Argentince u momčadi, a ja sam Hrvat, mi bez mesa, jednostavno, ne možemo.

No nije sve tako opušteno, u svlačionici je gazda u pravom smislu te riječi. Najbolje je to spoznao Kittel, koji je nakon jedne rasprave pred igračima morao otići i sada igra u Ingolstadtu.

BREMEN, GERMANY - APRIL 01:  Head coach Niko Kovac of Frankfurt looks on prior to the Bundesliga match between SV Werder Bremen and Eintracht Frankfurt at Weserstadion on April 1, 2018 in Bremen, Germany.  (Photo by Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images)
Oliver Hardt/Getty Images / Bongarts/Getty Images

U javnom nastupu, dalje će novinar Bilda, Kovač ne skida osmijeh s lica i vrlo je šarmantan, a veliku snagu crpi iz obitelji.

- Suprugu Kristinu upoznao sam tijekom školovanja, ne mogu joj biti dovoljno zahvalan što je uvijek uz mene i drži obitelj na okupu. Kći Laura sada ima 17 godina i sami znate da to nije jednostavno - opisao je Kovač svoj obiteljski život.

Supruga i kći, inače, žive u Salzburgu, a da mu je obitelj svetinja, najbolje pokazuje način na koji se Kovač odnosi prema igračima koji imaju privatnih problema. Tako je Willemsu dao tri dana slobodno nakon što mu je preminula teta, isto kao i kapetanu Abrahamu dok mu je dijete bilo bolesno. Osim iz obitelji, Niko Kovač snagu crpi i iz vjere. Praktični je katolik i primjerice prošle godine nije želio održati presicu na Veliki petak. “To je vrijeme za odlazak u crkvu”, objasnio je tada. Ove je pak morao igrati na sam Uskrs, pa je u tek u ponedjeljak s kompletnom obitelji otišao na misno slavlje. Okupila se tada cijela obitelj u Münchenu, gdje mu žive roditelji. Bio je i brat Robert sa suprugom Anicom.

Jasno da će njegovo preuzimanje Bayerna malo utjecati na privatni život jer nije isto biti trener Eintrachta ili najvećeg kluba u Njemačkoj. U Münchenu će biti pod stalnom lupom javnosti i medija, ali nakon što je preživio Hrvatsku, sve će mu biti lakše. Njemački mediji ipak nisu kao oni na Otoku, ima i tu žutila, ali ne u tolikoj mjeri, pa će se moći u potpunosti posvetiti najvećem izazovu u karijeri, kao što je glavni urednik Kickera napisao, izazovu koji je morao prihvatiti.

Linker
17. svibanj 2024 08:06