Arhiva
 Screenshot Gazzetta dello Sport
DVA HRVATA NA KLUPAMA

DANAS POČINJE SERIE A: JUVE LOVI DEVETU TITULU ZAREDOM, BOBAN VRAĆA MILAN NA STAZE STARE SLAVE Pogledajte sve momčadi i prognozu Sportskih novosti

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 10:51

Nema dvojbe da je Juventus prvi favorit za osvajanje novog naslova prvaka Italije. Velikan iz Torina ima najskuplju i najkvalitetniju momčad koju predvodi Cristiano Ronaldo. Dakako, tek treba vidjeti kako će stvari u Staroj dami funkcionirati nakon promjene trenera. Massimiliano Allegri ostavio je dubok trag u Juventusu, no očito je došlo do obostranog zasićenja, te je momčad preuzeo Maurizio Sarri.

On je nakon sezone u Chelseaju shvatio da mu od Otoka ipak bolje odgovara nogomet na Apeninima, a kad je stigao poziv iz Juvea zaboravio je na svu netrpeljivost koju je prema prvaku iskazivao dok je bio na klupi Napolija. Stoga navijači nestrpljivo čekaju uvodne nastupe kako bi vidjeli izgled svoje momčadi pod novim trenerom. Međutim, nije Sarri doveden (samo) zbog prvenstva.

Osmogodišnja dominacija u domaćim okvirima je impresivna i u Torinu očekuju njen nastavak, ali novi trener je taj koji bi momčad trebao podići na još višu razinu, te pokušati osvojiti i Ligu prvaka, trofej koji Juventusovi navijači čekaju 23 godine. Pojačanja poput De Ligta, Ramseyja i Rabiota bi mu u tome trebala pomoći, no Sarri prije svega mora izvući ono najbolje iz Ronalda.

Napoli i Inter u ‘zasjedi’

Jasno, stvari ne moraju krenuti idealno. Ako Juventus podbaci, ili se previše orijentira na Ligu prvaka, tada bi se mogla ukazati prilika i ostalim aspirantima na naslov. A to su prije svih Napoli i Inter. Carlo Ancelotti radi dobar posao u Napulju, osvojio je prošle sezone drugo mjesto, sad želi napraviti korak više, no za to će morati poboljšati učinak u utakmicama s jakim suparnicima.

- Napoli će početak sezone dočekati potpuno spreman. Ne trebamo eksperimentirati u našoj igri, sve se već dobro zna i to bi nam moglo dati malu prednost pred našim rivalima koji su neke stvari promijenili - smatra Ancelotti, koji je momčad pojačao Manolasom i Lozanom.

Vrlo zanimljiva je i Interova priča. Antonio Conte trebao bi klubu iz Milana vratiti staru slavu, a klupsko vodstvo ispunilo je većinu njegovih zahtjeva vezanih uz igrački kadar. Tako je iz Manchester Uniteda za velik novac doveden napadač Lukaku, kvalitetu donose i Godin, Sensi, te Barella. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić, primarno zbog sustava igre (3-5-2), upućen je na posudbu u Bayern, a na izlaznim vratima je i Icardi.

- Trebat će nam požrtvovnost, čvrstina, strast i velika želja da naporno radimo želimo li ostvariti svoju namjeru i biti jedan od ključnih igrača u novom prvenstvu - najavio je Conte, trostruki prvak s Juventusom, te osvajač naslova s Chelseajem u prvoj sezoni u Premier ligi.

Za poziciju koja vodi u Ligu prvaka trebali bi se boriti Milan i Roma. Zvonimir Boban vratio se u klub s kojim je ostvario najveće uspjehe kao igrač. U upravljačkoj ulozi, zajedno s Paolom Maldinijem, trebao bi Rossonerima vratiti stari sjaj. Za početak je angažirao trenera Giampaola iz Sampdorije, stigla su i pojačanja Bennacer i Leao, iz Seville se vratio Andre Silva, a u sezoni bez europskih obveza glavni cilj bit će plasman među prva četiri.

Šesnaest Talijana

Isto priželjkuju i u Romi, koja novu sezonu dočekuje s pomlađenom momčadi i novim trenerom Paulom Fonsecom. Atalanta, Torino i Lazio trebali bi se boriti za plasman u Europu, no tu se dakako mogu uključiti i drugi, poput Sampdorije, Fiorentine...

Sa zanimanjem ćemo pratiti nastupe brojnih hrvatskih igrača na talijanskim travnjacima, ali isto tako i rad dvojice hrvatskih stručnjaka. Igor Tudor nastavlja u Udineseu, dok je Ivan Jurić na klupi novog-starog prvoligaša Verone. Već i sama činjenica da imamo dvojicu trenera u Serie A veliko je priznanje, kako za njih dvojicu, tako i za hrvatsku trenersku struku. Naime, uz njih su u prvoligaškim klubovima još samo dva strana trenera, Srbin Siniša Mihajlović (Bologna) i Portugalac Paulo Fonseca (Roma), ostalih 16 su Talijani.

Linker
25. travanj 2024 01:02