Marko Mišura
MOŽEMO SE NADATI

DANAS POČINJU JEDRILIČARSKA NATJECANJA Hrvatska ima zavidan broj konkurenata za medalju

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 14:32

Hrvatsko jedrenje sanja prvu olimpijsku medalju, sve ostale su naši jedriličari već stavljali oko vrata, samo im je olimpijska dosad izmicala. U Riju imamo više aduta za penjanje na postolje, nekako su iskočili u prvi plan Šime Fantela i Igor Marenić, ali odmah do njih su i Tonči Stipanović i Ivan Kljaković Gašpić u finnu.

- Najiskrenije, neka im je svima sa srećom. Svi smo tu medalju debelo zaslužili, uključio bih i Tinu Mihelić, svime što smo do sada napravili u našim karijerama koje su duge i bile su plodonosne. Neka sve blagoslovi onaj Isus iznad Rio de Janeira - kaže iskusni Ivan Kljaković Gašpić.

Sve pripreme za start regate naši jedriličari su već obavili ovih dana u Riju, a Bambi je neposredno prije puta u Brazil malo predahnuo i tri dana se odmarao s obitelji u Stomorskoj na Šolti. I to na totalno netipičan način kad je on u pitanju.

- Nevjerojatno, ali ta tri dana prstom nisam makao. Potpuno netipično za mene jer kad sam na odmoru, onda uvijek još nešto radim, ronim, bicikliram, trčim, lovim ribu... Ovaj put baš ništa. Godilo mi je, pun pogodak.


Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dva nova jedra

Kaže da je spreman, brod također. S njim su u Rio stigla i dva nova jedra.

- Na licu mjesta se uvijek moraju doraditi neke stvari, sitnice kojih uvijek ima, ali najvažnije je pomaziti i poljubiti brod, ha, ha... Nakon toga osedlaš konja i udri!

U finnu su 23 jedriličara, netko će reći svjetska krema, ali Bambi se ne slaže. Lako je zaključiti zašto, puno je dobrih jedriličara izvan Igara zbog kvote koja dopušta samo jednog predstavnika iz jedne države.

- I tako, na primjer, nema Eda Wrighta, nikad nije bio na Igrama. Nekada je krivac bio nenadmašni Ben Ainslie, danas je to Giles Scott, a Wright je među pet najboljih jedriličara otkako sam ja u ovoj klasi, dakle, punih deset godina.


Bozidar Vukicevic / CROPIX
Tina Mihelić

Presudit će iskustvo

Konkurencija će unatoč tome biti jaka, Scott smatra da ih desetak može do postolja, a Ivan će malo spustiti brojku.

- Realno osam, ali može biti svega. Tri dana jedrimo unutra, tri dana smo vani. Ja sam najmanje vremena proveo u Guanabara zaljevu, ultrakratko razdoblje. Moje su pripreme bile specifične, ali na razloge se neću vraćati jer nema smisla. Smatram da imam iskustva, znanja i pameti da bih jedrio dobro i kvalitetno.

Bolje od 5. mjesta iz Londona 2012?

- Ne želim si postavljati ciljeve, ionako svi koji su u jedrenju znaju da mogu uzeti medalju. Presudit će iskustvo i glava, ja imam jedno i drugo. Najvažnije je biti miran, stabilan i staložen. Olimpijske su igre neusporedive sa svim drugim natjecanjima, ovo je vrh vrhova amaterskog sporta. U finnu će nas biti 23, taktički će se jedriti drukčije, bodovi su tješnji ali je zato pritisak nevjerojatno velik. I ta regulativa, pravila kojih se moramo držati također nisu isti. Tu je i “šušur”, na koji mi jedriličari nismo navikli, aspekt važnosti Igara zasjenjuje sve.

Britanac Giles Scott se samo treba pojaviti i uzeti zlato, izgleda da je to jedna od najsigurnijih stvari na ovim olimpijskim igrama. Ivan to neće demantirati, neće reći da je ovo sport i da je sve moguće. Ukazat će na nešto drugo.

- Scott iza sebe ima najmoćniji svjetski savez i kad bih išao uspoređivati nas s njima, moram reći da mi Savez nemamo. Imamo samo Marka Mišuru, kojemu su tek u ovih posljednjih trideset dana dali odriješene ruke.

Neće ga to opteretiti, niti će u tome tražiti alibi.

- Toliko sam svjestan okolnosti i situacije da me ništa ne može poremetiti. Ono što moram napraviti jest biti odgovoran prema sebi, razmišljati kako ću skriti slabosti i istaknuti vrline. Bit će prilika za sve pa i za mene, regata je duga. Ja možda nisam najspremniji, nisam fizički najbolji, nisam taktički najobučeniji, nisam ni najbrži, ali sve skupa kad se stavi na hrpu, uvjeren sam da sam po tome među pet najboljih jedriličara u klasi.

I zato će odlučivati sitnice. Dok se mi s tugom sjećamo tek 5. mjesta u Weymouthu, što bi tek trebao reći aktualni europski prvak Pieter Jan Postma.

- Postma je u utrci za odličje izgubio zlato, izgubio je sve i završio četvrti. Napravio je kazneni okret a nije trebao, ništa nije zgriješio.


2016 Rio Olympics - Sailing- Preliminary - Sailing training - Marina de Gloria - Rio de Janeiro, Brazil - 07/08/2016. Aude Compan and Sarah Steyaert  (FRA) of France train in 49er FX Women sailing class. REUTERS/Brian Snyder FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Brian Snyder / REUTERS

Borba za život

Duga je regata, ukupno osam dana, jedan dan odmora...

- Nakon trećeg dana počnu se nazirati konture, iskustvo mi govori da se već tada može znati koja će dvojica uzeti medalje. Iza te dvojice može biti svašta, može biti i iznenađenja. Na Igrama je to česta pojava.

Razmišlja li, bez obzira na ishod Igara, što će dalje?

- Krenut ću u borbu za svoj život, gdje i kako vidjet ću, ima vremena i o tome razgovarati. Znam da se od jedrenja neću maknuti.

Bila bi neprocjenjiva šteta kad bi se maknuo i zato je dobro ovo znati, što god mu Igre donijele. Kao što je rekao za sebe i za sve naše nade u jedrenje, medalju su zaslužili svi.

-----------------------------------------------------------------------------

Giles Scott: Već tri i pol godine mislim samo o zlatu u Riju
Njih je dvadeset i tri, ali priča se samo o Gilesu Scottu, nasljedniku legendarnog Bena Ainslieja (četiri zlata u nizu, srebro s prvih Igara u Atlanti). Scott je tužan promatrao natjecanja u Weymouthu prije četiri godine dok je Ainslie jedrio po četvrto zlato. Kad se ovaj odlučio oprostiti i sve kapacitete usmjeriti prema vlastitom timu u America’s Cupu, Scott je bio spreman.

U ove četiri godine slavio je na 19 od 21 regate na kojima je sudjelovao, dvaput je bio drugi. Trostruki je svjetski prvak, pobjednik na obje test-regate u Guanabara zaljevu.
Na regatnom polju Pao de Acuar natjecanje počinje 9. kolovoza, bit će tamo srebrni iz Weymoutha Jonas Hogh Christensen, brončani Jonathan Lobert, europski prvak Pieter Jan Postma, dvostruki olimpijski medaljonoša u laseru Vasilij Žbogar, naš Ivan Kljaković Gašpić...

- Istina, to je skupina od možda deset momaka koji mogu do medalje. Ne bih izdvajao jedno ime, uvijek su “sumnjivi” Novozelanđanin, Danac, Francuz, Hrvat, Nizozemac... Ja sam sigurno na dobrom mjestu, tamo gdje sam htio biti. Mislim da bi svi moji konkurenti bili sretni kad bi na Igre stigli s rezultatima koje sam ja ostvario.

REUTERS/Brian Snyder / REUTERS

No, Scott ne misli prije vremena poletjeti u nebo.

- Još uvijek moraš izaći na regatno polje i dokazati da si čovjek koji zaslužuje pobjedu. Sve o čemu mislim već tri i pol godine je zlato u Riju, to je pokretačka snaga iza svega što sam napravio i što radim svakog dana.

Kad je govorio o deset imena, osim onih gore spomenutih, u igri su definitivno Josh Junior, Jake Lilley, Jorge Zarif, Deniss Karpak, Tapio Nirkko, Max Salminen (on ima srebro iz zvijezde prije četiri godine) i Caleb Paine. To ih je već dvanaest, s njim trinaest. Bit će zanimljivo i napeto do kraja.

---------------------------------------------------------------------------

Linker
30. travanj 2024 05:43