Arhiva SN
PROŠLO JE VEĆ 49 GODINA

DANAŠNJI DATUM SLAVI SVAKI DINAMOVAC 'Englezi su došli na Maksimir s razmišljanjem 'Kaj je to Zagreb?'. Ali, zapamtili su ga, i to vrlo dobro!'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 06. rujan 2016. 14:26

Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza.

To su imena koje svaki navijač Dinama kada ga probudite u bilo koje gluho doba noći. Uz dva trenera, Branka Zebeca i Ivicu Horvata.

To su maksimirske ikone koje su na današnji dan prije 49 godina osvojile Dinamov jedini europski trofej, Kup velesajamskih gradova. Na današnji dan, 6. rujna 1967., Dinamo ue uzvratu velikog finala na Elland Roadu odigrao 0-0 i time obranio stečenu prednost nad Leedsom od 2-0 iz Maksimira.

Od Zambatinog novčića, odnosno slavlja i prije nego je on pao na pod, čime je Dinamo prošao Spartak Brno (0-2, 2-0) i kasnije, eto, Modrima donio prokletstvo europskog proljeća, preko Dunfermlinea (2-0, 2-4), Dynama Pitestin (0-0, 1-0), preko kultnog izbacivanja Juventusa (2-2, 3-0) i čudesnog povratka protiv Eintrachta (0-3, 4-0), pa sve do finala i slavlja protiv Leedsa. Mitska sezona mitske momčadi koja se pamti. Zauvijek.

screenshot: youtube / screenshot: youtube

"Bio sam više u zraku nego na podu tih 90 minuta, ali nisu zabili. Te godine su bili stvarno sjajni i sjećam se da smo nakon utakmice pehar napunili šampanjcem i dali i njima da piju. Tad su nam rekli hvala, ali mi ćemo ga piti iduće sezone. I pili su, osvojili su taj trofej već idućeg ljeta", prisjetio ne prije nekoliko godina najbolji modri vratar u povijesti, Zlatko Škorić.

"Nas je tada vodio Horvat, pokoj mu duši, ali iskreno nam je maniru i ponašanja usadio Zebec. Englezi su došli na Maksimir s razmišljanjem 'Kaj je to Zagreb', a mi smo nakon osvajanja bili suzdržani i mirni. Znali smo da smo jaki, tad smo bili peta najbolja momčad Europe i igrali smo stvarno dobar nogomet", zaključio je Škorić.

Najbolji strijelac bio je kapetan Slaven Zambata sa šest golova, a na Ellandu su posao završili: Škorić, Gračanin, Brnčić, Belin, Ramljak, Blašković, Čerček, Pirić, Zambata, Gucmirtl i Rora. Na klupi je sjedio Ivica Horvat.

Linker
28. travanj 2024 21:44