REUTERS/Kai Pfaffenbach
USUSRET OSMINI FINALA

DANCI PRVO NAHVALILI VATRENE, A ONDA OTKRILI PLAN ZA RUŠENJE HRVATSKE 'Jaki ste, jedan ste od prikrivenih favorita, bit će nam čast igrati s vama'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 26. lipanj 2018. 21:32

Dva-tri sata prije utakmice, upao sam u svoj “ured za van”, pub pored Lužnjikija, ravno u naručje danskih navijača.

- Što, vidimo se u osmini finala? - upitali su nakon upoznavanja.

Ja, pak, nisam mogao pregristi jezik.

“Znači, ista priča kao i na Euru 2004., samo sad s Francuskom umjesto Švedskom...?”

- O, gle, ovdje toče Carlsberg...

Ovih dana u Moskvi nemoguće je bilo izbjeći priče o tankiranju, o bodu koji bi obje reprezentacije uveo u nastavak natjecanja, ili čak francuskom porazu, koji bi Dance gurnuo na prvo mjesto, a “pijetlove” u naš, hrvatski lonac. Na kraju, ispalo je prema očekivanjima: uspavljujuća nula, koja nam je na megdan donijela Dansku.

Prezadovoljnu što se uopće našla u ovom probranom društvu...

- Naš cilj je bio progres među 16 najboljih. Imali smo tešku grupu, jednu od najtežih, a Peru je igrao najbolje pa ispao. No nogomet je takav, morate ponekad biti pragmatični, morate igrati na drugačije načine, pritiskati ili čekati, to je ključ. Dobra predstava donijela je veliki ponos. Znate, trebali smo jedan bod, igrali smo protiv jedne od najboljih momčadi i bili bismo glupi da smo se otvorili... - vrlo jasno i bez uvijanja poslije meča je rezimirao izbornik Age Hareide, pa potom spremno odgovorio na pitanje Jutarnjeg.

U osmini finala čeka vas Hrvatska. Što mislite o reprezentaciji Zlatka Dalića.

- Da je dobra, jako dobra - zaustio je Hareide, nakon čega je nastao muk.

Ali onda je nastavio...

- Igrate sjajan nogomet, iznenadili ste mnoge, jedna ste od najpozitivnijih priča prvenstva. Da, vrlo ste jaki, jedan ste od prikrivenih favorita i bit će nam čast igrati s vama. Nešto više od toga vam ne mogu kazati, jer sutra ćemo dobiti report od naše skautske službe i onda ćemo se s velikom pozornošću "baciti" na vas. Morat ćemo biti jako pametni, individualno i momčadski. Nakon skautinga ćemo vidjeti hoćemo li pritisnuti, ili ćemo ipak čekati duboko kao danas. Sve je otvoreno - zaključio je Hareide.

A što će o Danskoj kazati Ognjen Vukojević, Zlatko Dalić saznat će već danas, kada glavni i odgovorni skaut za Skandinavce stiže u kamp "vatrenih", gdje će rasprosrti siže Heraideove momčadi.

Što će u tim skicama biti, možemo samo nagađati, ali gruba se skica zna: kao što smo vidjeli jučer na Lužnjikiju, radi se o tvrdo, discipliniranoj i jasno koncipiranoj momčadi, koju protiv jakih momčadi krasi gusti dvostruki blok. S obzirom na klasičnu skandinavsku školi i metode svoga izbornika, to je kompozicija koja teško puca, što dokazuje niz od 12 uzastopnih službenih utakmica bez poraza i samo jednim primljenim pogotkom u posljednjih sedam utakmica.

U momčadi u kojoj kvalitetom odskaču sjajni Christain Eriksen, iskusni Schmeichel i Kjaer, tvrda sredina s Delaney te hitra krila Sisto i Poulsen, nema pregršt kreacije, ali ima onoga što je i Heraide naglasio: pragmatičnosti. Upravo stoga, Hrvatsku će sigurno dočekati u obrambenom gardu, iz kojeg će pokušati hitrom tranzicijom i kontrama zaprijetiti našoj momčadi. Stoga, za Dansku će nam prije svega trebati igra, jer taj je katanac jako teško probiti. Kako su svoj cilj već ispunili, Danci će igrati bez opterećenja, strpljivo čekati priliku, pa ako treba i putem penala.

- Hoćemo li čekati? Ne znam. Znam samo da nećemo biti glupi, pametno ćemo tražiti svoju šansu, a kako do nje stići, tek ćemo vidjeti - poručit će ta kraj Hereide, koji nije pilio naopako pričajući o Hrvatskoj.

On ju doista cijeni, ali definitivno će pokušati naći način kako da je i pobijedi.

Hrvatska vs Danska


Hrvatska - Danska 3-0 (EP, 1996.)

Hrvatska - Danska 1-1 (kvalifikacije za SP, 1997.)

Danska - Hrvatska 3-1 (kvalifikacije za SP, 1997.)

Hrvatska - Danska 0-1 (prijateljska utakmica, 1999.)

Danska - Hrvatska 1-2 (prijateljska utakmica, 2004.)

-

Linker
04. svibanj 2024 00:48