IMPRESIVAN STATISTIKA

Danijel Subašić u društvu velikana: U 25 utakmica ove sezone nije primio niti jedan gol

Samo tri vratara u Ligama petice imaju bolji učinak od čuvara mreže Monaca
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. ožujak 2015. 13:39

Sezonu 2008./09. veliki Edwin Van der Sar je završio s premierligaškom “Zlatnom rukavicom” u vlasništvu, skroman znak pažnje ligaških šefova za rekorde koje je srušio. Između Man Unitedovih vratnica nizozemski golman je izdržao 1311 minuta bez primljenog gola, čime je srušio dotadašnji svjetski rekord, a na koncu kampanje u jedanaesti Unitedov naslov prvaka - osvojen tijesno ispred Liverpoola zahvaljujući upravo velikom broju 1-0 pobjeda - ugradio je 21 nedirnutu mrežu.

Omeyer ili Subašić?

Danijel Subašić nije daleko. Nakon nedjeljnih 0-0 u derbiju s PSG-om njegova “clean sheet” bilanca u francuskom prvenstvu zaustavila se na 14 utakmica. Dodajte tom učinku tri čiste mreže u nacionalnom kupu, pet utakmica na koliko se rastegnula Subašićeva nesavladivost u skupini Lige prvaka i tri jednako takve utakmice za reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro 2016. i eto vas u gabuli - zove li se najbolji vratar u Francuskoj Thierry Omeyer ili ipak Danijel Subašić?

Skromni napadači

Laurent Blanc je nakon derbija obilježio 30-godišnjeg vratara kao krivca što je PSG uzeo samo bod neambicioznom Monacu, koji nije stvorio ozbiljniju priliku. Priča koja se ponavlja cijelu sezonu, Monaco je drugo ime za kontradikciju. U konkurenciji 20 momčadi u Le championnatu samo su četiri pred suparničkim vratima stidljivije od Monaca. Igrači iz kneževine u 26 kola su postigli nimalo respektabilnih 26 golova, a svejedno pucaju na vrh ljestvice i na novo putovanje u Ligi prvaka. Na računu drže 44 boda.

Prvo ime Lige prvaka

Subašić je u prvenstvu primio samo 19 golova, najmanje u francuskoj ligi. Tek dvaput matiran u sedam utakmica Lige prvaka izrasta u prvo vratarsko ime elitnog natjecanja i zato nitko neće biti iznenađen ako u ljetnom prijelaznom roku pronađe izazov u bogatijim engleskim ili španjolskim klubovima. U konkurenciji liga petice od Subašića su trenutačno uvjerljiviji Manuel Neuer (primio 10 golova u Bundesligi), Gigi Buffon (13 u Serie A) i Claudio Bravo (15 u Barceloni), društvo koje ubire značajne dividende na napadačkom profilu svojih momčadi (Barcelona zabila 70, Bayern 63 pogotka u prvenstvu). Fraser Forster, trenutačno najuspješniji vratar Premiershipa, najsličniji je hrvatskom golmanu. Kapitulirao je samo 20 puta i drži Southampton pri vrhu ljestvice...

Linker
18. svibanj 2024 16:08