Action Images via Reuters
DEFINITIVNA ODLUKA

DAVNO JE NAPUSTIO DINAMO, POSTAO SLOVENSKI REKORDER U 37. GODINI, A DANAS IGRA U SERIE A 'Ovako je bilo nekad na Maksimiru, ali ja sam se oprostio'

BOŠTJAN CESAR Rekorder po nastupima za Sloveniju zadovoljan je izborom donedavnog trenera Rijeke i izbornika koji je tu reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo 2010. godine
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. prosinac 2018. 15:14

On je rekorder po broju nastupa, ima ih 101, zasad je jedini preko stotke. Čak 15 godina nosio je dres slovenske reprezentacije, bio kapetan, dok se proljetos nije oprostio od nacionalnih boja. Boštjan Cesar i u 37. godini igra profesionalan nogomet u Serie A, doduše, u zadnje vrijeme više se druži s liječnicima nego sa suparničkim napadačima, ali, ne odustaje.

- Imao sam ljetos tešku ozljedu i operaciju koljena pa me jedno vrijeme nije bilo u momčadi, sad se polako vraćam u normalan ritam. U Chievu sam već osam godina, lijepo mi je u Veroni, u nogometu i dalje uživam i ne razmišljam još o kraju karijere. Ako ću moći, zašto ne igrati i do 40. godine - govori Cesar, kojega smo ipak prvenstveno nazvali zbog teme ‘Matjaž Kek opet na slovenskoj klupi’.

Neobičan oproštaj

No, da bismo pričali o sadašnjosti, moramo se prvo vratiti u prošlost. Puno se toga dogodilo u slovenskoj reprezentaciji ove godine, promjene izbornika, oproštaji nekih igrača, neki su odbijali pozive, na kraju je stigao i razočaravajući pad u D skupinu, u zadnji rang Lige nacija.

- Istina, bilo je svega, neke stvari ne bih ni komentirao. Recimo, ne mogu ja pričati je li netko odbio reprezentaciju ili ne, nisam toliko upućen da bih donosio sud. Što se mene tiče, oprostio sam se u ožujku nakon 15 godina u reprezentaciji, za koju sam uvijek igrao srcem i davao sve od sebe. Jer, za reprezentaciju se i mora igrati srcem i željom, ako nije tako, onda nema smisla.

I taj je Cesarov oproštaj bio malo neobičan.

- Tadašnji izbornik Kavčič i ja razgovarali smo i mojoj budućnosti u reprezentaciji i dogovorili se da još igram, ja sam to prelomio u glavi i onda mi je nekoliko dana kasnije kazao da ipak na mene ne računa pa sam se ja oprostio. S obzirom da je ta utakmica s Bjelorusijom u ožujku bila zadnja koju smo do kraja sezone igrali kući, tamo sam se oprostio i zatvorio to poglavlje svoje karijere.

Perspektiva postoji

Rezultati su loši, Slovenija, definitivno, ne pripada u zadnji razred europskog nogometa?

- Dobro kažete, kvaliteta naših igrača sigurno je bolja i veća od D skupine Lige nacija. Imamo igrače koji igraju u dobrim, velikim klubovima, imamo dobrih mladih igrača, perspektivu. Međutim, isto tako, što se kaže, svi danas igraju nogomet, ako nisi pravi, ako ne daješ maksimum, to dođe na naplatu. No, usponi i padovi su u nogometu normalni, svi ih imaju, sad i naša reprezentacija, ali vjerujem da će dolaskom Keka doći i novi uzlet.

Znači, cijeni Matjaža Keka, on je dobro rješenje za Sloveniju?

- Za njega sve govore rezultati, ovo što je napravio s Rijekom pa u prošlom mandatu sa Slovenijom kad nas je odveo na Svjetsko prvenstvo. A sigurno je u tih sedam, osam godina dodatno napredovao, sad je, logično, još bolji trener nego tada. Tako da vjerujem da smo dotaknuli dno i da će Slovenija sad opet krenuti u ljepše razdoblje.

Najavio je novi izbornik da će pokušati razgovarati s nekim igračima koji su se oprostili od reprezentacije, prije svih s Janom Oblakom. Što se to dogodilo da Oblak ne brani više za Sloveniju i da ga se treba nagovarati?

- To je u Sloveniji bila velika tema, pričalo se svašta, ali, kažem, ne mogu ulaziti u nečije razloge. Oblak se nije odazivao u reprezentaciju, no, vjerujem da će ga Kek uspjeti vratiti, Oblak brani u velikom klubu, sjajan je vratar i naravno da takvi igrači trebaju Sloveniji. Ali, ponavljam, svatko mora igrati sa srcem za reprezentaciju, drugačije nema smisla.

Dinamo je odličan

Je li moguć i povratak Boštjana Cesara ako se vrati u formu u Chievu?

- Ne, to ipak ne. Ja sam se oprostio i ta je odluka definitivna.

Kao bivši igrač Dinama prati modri ‘boom’ u Europi?

- Naravno, baš uživam gledajući Dinamo. Odlična momčad, igraju dečki sjajan nogomet, tribine su u Europi pune. Kao nekad...

Sve bolje ove sezone igra i slovenski reprezentativac Petar Stojanović, kao da mu je trebalo vremena da se stabilizira?

- Dobar je Stojanović, ali sve su to u Dinamu dobri igrači, samo su im trebale prave utakmice, atmosfera, trenerom povjerenje, da pokažu koliko vrijede. Sad to imaju i vidi se i pojedinačni napredak kod svih, pa tako i kod Stojanovića. Istina, Petar je sve bolji - zaključuje Cesar.

Linker
02. svibanj 2024 21:37