Reuters / Phil Noble / REUTERS
'ŽELIM DA ME SE PAMTI'

DEJAN LOVREN NAKON POTPISA UGOVORA ŽIVOTA EKSKLUZIVNO ZA SN 'S Liverpoolom idem u Ligu prvaka i s reprezentacijom na SP gdje možemo nadmašiti 1998.'

'Volio bih karijeru završiti u Liverpoolu, a u reprezentaciji pokazati da sam 'taj'...'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. svibanj 2017. 16:52

Dejan Lovren (27) na putu je da postane velikan Liverpoola. Kao što su Sportske novosti prije nekoliko dana najavile, hrvatski reprezentativac potpisao je novi ugovor s Liverpoolom, na četiri plus jednu godinu, do 2022.

Na Anfield je stigao u srpnju 2014. godine iz Southamptona, tadašnji trener Brendan Rodgers pod svaku ga je cijenu želio vidjeti u svojoj momčadi. Rodgers je otišao, danas je u Celticu, ali kad su treneri Liverpoola u pitanju, Dejanu je sasvim svejedno. Jürgen Klopp također ga obožava, bez njega, praktički, ne može zamisliti momčad Redsa.


0-1 Dejan Lovren Goal HD - Chelsea 0-1... by zidanegoal

Lovren je uvijek, osim kad nije ozlijeđen ili u fazi rehabilitacije, član udarne postave. Uostalom, da nije tako, ne bi mu u ruke gurnuli tako dugotrajan ugovor koji ga ostavlja u Redsima praktički do sutona karijere.

Odužit ću se Liverpoolu

Koliko Lovrena u Liverpoolu cijene, ne pokazuje samo ovaj ugovor. Klupska televizija snimila je o njemu dokumentarni film naziva “Lovren: My Life as a Refugee”, koji je premijerno prikazan u veljači ove godine. U službenom traileru Lovren otvoreno govori o svom teškom djetinjstvu i danima provedenim u izbjeglištvu.

Protekla godina svakako nije bila laka za hrvatskog stopera. Ne treba, pretpostavljam, ponavljati priču o obiteljskim problemima zbog kojih je, u konačnici, propustio Europsko prvenstvo u Francuskoj, pa sve one priče koje su se nakon toga pojavljivale u javnosti. Na kraju je iskreno priznao što se sve događalo te zašto je Anti Čačiću morao kazati ne.

No tu nije kraj neugodnostima; ima podosta zločestoće i jala kad je riječ o njegovim igrama, često na raznim portalima znamo čitati da su, navodno, neki “navijači” nezadovoljni njegovim igrama, na sreću po njega, riječ je samo o hejterima i trolovima. Jer da Lovren nije tako dobar u Redsima, zar bi potpisao takav ugovor? Budimo ozbiljni...

- Sve sam već ranije dogovorio oko potpisivanja ugovora, ostala je samo ta službena ceremonija i klupska objava. Kad istekne taj ugovor, bit ću u 33. godini, to su već dobre godine, haha...

Što vam znači ovakvo povjerenje kluba?

- To je za mene veliko priznanje. U svemu mi je najbitnije da Liverpool ima veliko povjerenje, isto tako i navijači. Tim su dugotrajnim ugovorom u klubu pokazali da računaju na mene, a na meni je da se odužim na najbolji mogući način. Proteklih sam sezona dao sve od sebe, pokazao svoje pravo igračko lice. To su svi prepoznali i, eto, preda mnom su godine u Liverpoolu.

Isplatile su se suze i krv

Je li ovo što ste dosad ponudili u Redsima vaš maksimum?

- Neeee... Nikako. Još nisam došao do svog igračkog vrhunca, tek sad ulazim u najbolje godine za stopera. U ljeto ću napuniti 28 godina, mogu ustvrditi da ću tek sada početi nogometno rasti. Daleko je još ovo od onoga što mogu pružiti. Moja je najveća želja u Liverpoolu ostaviti trag; želim ostati zapamćen po dobrim igrama. Želim da me navijači Liverpoola pamte i nakon što završim karijeru.

Imate dovoljno vremena da ostanete “nezaboravni”, zar ne?

- Vidite, ulazim u četvrtu sezonu svog igranja u Liverpoolu, a potpisao sam na još pet godina. Ako odradim ugovor do kraja, što želim, ispalo bi da sam u Liverpoolu bio skoro devet godina. Rijetko se tko može time pohvaliti. Riječ je o doista velikoj časti. Mogu kazati da mi se sve isplatilo, sav taj trud koji sam uložio, sve suze i krv, emocije... Sve je došlo na svoje. Ovog trenutka, naravno, razmišljam samo o tome da prvenstvo završimo kako treba.

Dejan Lovren
Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images

Je li ovaj potpis ugovora s Liverpoolom možda i najveći trenutak vaše dosadašnje karijere?

- Mislim da jest! To je jako dobar, zapravo, izvanredan osjećaj. Ne znam kako bih to najbolje opisao... Osjećam se cijenjenim. Kad te u klubu kao što je Liverpool žele zadržati, kad te navijači vole, onda je cijela ta priča zaista fantastična. Možemo to gledati i ovako: veliki klub kao što je Liverpool ima dugoročan plan, a ja sam dio toga plana! Zato se - što je, mislim, i normalno - osjećam važnim. Zato sada imam misiju pokazati klubu da je povukao pravi potez, želim odigrati najbolje partije svoje karijere.

Onda je malo zastao, udahnuo pa kazao:

- Eto, nisam još to nikada izjavio, ali sad mogu: ako Bog da, želio bih karijeru završiti u Liverpoolu, od nogometa se oprostiti u ovom sjajnom klubu. To bi mi svakako bilo najveće priznanje. Naravno, ne mogu sada, sa 27 godina, još o tome razmišljati; još sam mlad, ne mogu tako daleko gledati. No želja je ogromna i zaista bi bilo sjajno da budem kao bivše legende, kao Jamie Carragher, Steven Gerrard, Sami Hyypia... Uvijek postoje igrači koji se pamte i igrači koji se ne pamte. Tu je razlika. Ja želim tu razliku napraviti, želim da me se pamti!

Ne mogu u Los Angeles

Je li vam ovo dosad najizdašniji ugovor?

- Jest, definitivno jest. Ali moj potpis uopće nema veze s novcem. Najvažnije je da sam ovdje sretan i cijenjen.

Trenutačno ste u Premier ligi u borbi za treću poziciju s dva Manchestera i Arsenalom. Hoćete li uloviti Ligu prvaka?

- Nadam se... Ima još utakmica do kraja, ništa se neće znati do posljednjeg kola. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da završimo na što boljoj poziciji, da uhvatimo Ligu prvaka. To nam je cilj, vjerujem da ćemo ga ostvariti.

U Liverpoolu vam, očito, sjajno ide, a jeste li spremni za Vatrene?

- Razgovarao sam s izbornikom Antom Čačićem, imamo neki svoj dogovor. Rekao sam da sam na raspolaganju reprezentaciji, nadam se da ću biti na sljedećem okupljanju. Ako se to dogodi, dat ću apsolutno sve od sebe da budem u najboljih jedanaest, u startnoj postavi! Upravo smo razgovarali o Liverpoolu, o tome kako me cijene kad su mi dali takav ugovor. Sada želim i u reprezentaciji pokazati da sam taj. Kao što me cijene u Liverpoolu, želim da me tako cijene i u nacionalnoj vrsti, želim pokazati svima, svim navijačima, da zaslužujem biti dio Vatrenih. Rekao bih da se u reprezentaciji želim vratiti na stare staze, na ono vrijeme kad sam stalno igrao i uživao u nacionalnom dresu. Želim s reprezentacijom otići na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. To mi je ogroman motiv, ali ne samo meni, znam da to žele svi. To bi bilo zaista prekrasno.

Pa dobro, vidjeli smo što se dogodilo s Vedranom Ćorlukom, stigla ga je neugodna ozljeda. Po svim mogućim parametrima, nekako se logično nameće da upravo vi ulazite u udarnu postavu Ante Čačića?

- Ne mogu, naravno, tako pričati. Jedno je moja želja, drugo je izbornikova odluka. U nogometu nikada ništa ne možete predvidjeti. Ozljede uvijek prijete. Ne daj Bože da se i ja ozlijedim. Mogu samo kazati da sam tu i da sam spreman. Ne mogu sad kazati “evo mene u prvih jedanaest”. Ponovit ću: želim se izboriti za udarnu postavu reprezentacije, dat ću sve od sebe da to tako bude.

Nego, hoćete li putovati s reprezentacijom u SAD na utakmicu s Meksikom?

- Nažalost, ne mogu. Baš sam se prije nekoliko dana čuo s izbornikom Čačićem, rekao sam mu da ne mogu. Vezan sam uz klub, svi moramo otputovati u Australiju, imamo neku utakmicu, a imamo i sponzorske obveze koje svi moramo odraditi. Nakon toga sam skroz na raspolaganju.

Dakle, za kvalifikacijsku utakmicu s Islandom?

- Da.

Kako ćemo s tim Islanđanima, koji su bili hit Europskog prvenstva u Francuskoj?

- Jest, bili su, dobri su. Međutim, sve ovisi o nama. Island je taktički odličan, fino su posloženi, imaju takvu momčad da svakome mogu presoliti juhu, ali mi smo, naravno, bolji. Naš će izbornik znati posložiti momčad, treba to pobijediti. S tom ćemo se pobjedom još više približiti Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Iz sjene do velikih stvari

Kako komentirate dosadašnji dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

- Sve je bilo odlično, prvi smo u skupini, nesretno smo ispustili pobjedu nad Turcima, ali smo ukupno pokazali tko je gazda u skupini. Oduševila me ona atmosfera na maksimirskom stadionu na utakmici s Ukrajinom. Kad su naši navijači uz nas, onda smo smo još bolji, oni nam daju poseban podstrek. Bilo je zaista prekrasno, a vjerujem da će tako biti i u sljedećim ogledima jer hrvatska reprezentacija zaslužuje najveći moguću podršku. Kažem vam još jednom: mi smo jako, jako dobri, atmosfera je u našoj vrsti sjajna, tako da čvrsto vjerujem da ćemo biti u Rusiji i da ćemo cijelome svijetu pokazati što znamo.

Kad tako govorite, onda se nameće zaključak da bismo mogli biti među favoritima Svjetskog prvenstva u Rusiji?

- Treba biti skroman, treba uvijek biti na zemlji. Jasno je da se mora vjerovati u sebe i u svoje mogućnosti, ali nije se poželjno razbacivati velikim izjavama. Nogomet je igra u kojoj odluče neki sitni detalji, sreća. Vidjeli se što se dogodilo u Francuskoj; bili smo jako dobri, najbolji u skupini, a onda smo poraženi od Portugala u utakmici koju smo trebali dobiti. Ja bih, onako, potajno htio da nas se ne svrstava ni u kakvu ulogu favorita. Želio bih da djelujemo iz sjene. Recimo kao Portugal na tom francuskom Euru. Nitko nije vjerovao da će oni biti prvaci, ali polako su se šuljali i na kraju se popeli na sam vrh. Mi možemo mnogo, vjerujte, naša je reprezentacija na Svjetskom prvenstvu sposobna za velika djela. Možemo tamo napraviti nešto što će se pamtiti, kao ono Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj. No polako, sve treba ići postupno. Idemo se prvo plasirati, a onda krenuti po pravi rezultat u Rusiji.

Linker
01. svibanj 2024 16:42