REUTERS/Grigory Dukor
OGROMAN BROJ KOMBINACIJA

DETALJNA ANALIZA VELIKOG FINALA Evo kako Vatreni mogu probiti Francuze! Donosimo Dalićev plan B, te tri ključne točke na kojima će se lomiti utakmica

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. srpanj 2018. 18:20

Danas Francuska igra sedmu utakmicu svjetskog prvenstva, finalnu. Danas Hrvatska igra “osmu” utakmicu Svjetskog prvenstva, finalnu! Dakle, danas Hrvatska može biti svjetski prvak! Prvi put u povijesti! Danas Francuska može biti prvak svijeta, drugi put u povijesti. Što znači, Hrvatska može prvi put biti viceprvak, a Francuskoj se to može dogoditi drugi put nakon 2006. godine…

Revolucionarna Rusija

Što god želite možete izdvojiti iz ovog uvoda i već je dovoljno, u svakoj opciji, da se osjećate sretnim i ponosnim što je Hrvatska stigla do 64., dakle posljednje utakmice fantastičnog Svjetskog prvenstva 2018. Domaćin Rusija bila je sjajan organizator i srušila je mnoge stereotipe. Prvenstvo u Rusiji srušilo je mnoge natjecateljske stereotipe, donijelo revoluciju s VAR-om, začelo novu eru nogometa i u njoj afirmirala senzacionalnu priču Hrvatske. Koja je u svim tim nogometnim promjenama povijesnih razmjera zapravo simbolički označila i one na terenu, rušeći tabue i dosadašnje hijerarhije.

Hrvatska reprezentacija će, u slučaju manje željenog epiloga biti VICEPRVAK SVIJETA! Za zemlju kao što je Hrvatska, njena tradicija, ali tradicija svjetskih prvenstva, već je to senzacija svih senzacija. Nikad ni jedna zemlja s manje stanovnika nije bila druga na svijetu! U slučaju najviše željenog epiloga, osvajanja svjetske krune, Hrvatska će za 750 tisuća ljudi više, biti druga najmanja, iza Urugvaja (3,4 milijuna ljudi) zemlja kojoj je to uspjelo. Uz opasku da su Urugvajci svoje titule osvojili u “prahistoriji” nogometa (1930. i 1950.). U najmodernijim vremenima, nekad nezamislivim uvjetima rada i života, moći i pripreme, konkurencije i napora, pothvat Hrvatske nema pandana…

Kad se već simbolički i praktično došlo na korak od titule, što se može očekivati na utakmici? Ima li Hrvatska potencijala za srušiti moćnu Francusku? Sukladno onome što je radila u proteklih mjesec dana, Hrvatska doista može sve. Biti fantastična i nadigrati velikane, može srušiti prognoze i favorite, može prkositi umoru i ruletu jedanaesteraca. Ona može ući i u tešku krizu i visjeti kao luster, umorna i bez svježine, a onda se odjednom podignuti, rastrčati i nadigrati suparnika.

Francuska je bez dvojbe najjači suparnik do sada. Imaju fizičku moć kao rijetko tko. Imaju brzinu kao rijetko tko. Imaju i vrlo dobru tehničku potkovanost. I imaju još nešto važno - apsolutno im je nebitan dojam. Nakon što su prije dvije godine izgubili domaći Euro, u finalu, im je jedino važno pobijediti. Je li to 1:0, tvrdom obranom i kontrama, uz pomoć fortune, VAR-a ili nečeg trećeg, nije im bitno.

Posjed ih ne zanima

Tako su se ponašali od prve do šeste utakmice, takvi će biti i u sedmoj danas. Zatvorit će blok, četiri braniča posljednje linije, dva defenzivna vezna (Pogba - Kante) i jedan leteći (Matuidi). Provocirat će napad suparnika, jer ih posjed ne zanima. Ionako su po tom segmentu ispod 10. pozicije. Kad ih izvuku, munjevito će krenuti u kontru preko “concordea” Mbappea ili sličnog brzog Griezmanna. Potonji igra ispred dva defenzivna i zadužen je za što bržu tranziciju, kao spona napadača i defenzivnog bloka.

U kontri su ubitačni, a na postavljenu obranu imaju određenih teškoća napadački se nametnuti.

Više prostora na boku

Hrvatska je pretrčala najviše od svih na prvenstvu, dijelom zato što je najviše igrala (630 minuta). Njen lider Modrić igrao je najviše i zato pretrčao najviše, 63 kilometra. No, ima senzacionalnih trkača i u Brozoviću, Rakitiću, Perišiću, Rebiću, Mandžukiću, Vrsaljku. Više nego dovoljno, ako bude dovoljno energije za posljednji korak, da se mogu suprotstaviti fizički najmoćnijoj Francuskoj. No, Hrvatska ima na planu igre više od Francuske. Može čuvati loptu i okomicama središnjih igrača remetiti svakog suparnika. Francuzi će tu zatvoriti sve koridore preko vezista, kao što je Griezmann najavio Deschampsova rješenja. No, zato će pustiti više prostora na boku. A tamo, pogotovo na lijevoj strani, jer Mbappe nije baš sklon defenzivnim pomaganjima, Perišić ima sve uvjete da probija Pavarda jedan na jedan. Krene li ga Varane duplirati, otvara se prostor u sredini, vezni i drugi napadači mogu se ubaciti. Šansi neće biti puno upravo zbog bloka Francuza. No, imamo šutere, Perišić je uputio najviše udaraca (20) od svih, Griezmann je drugi sa 19, no opasni su Rakitić, Modrić. Imamo i Rebića, koji je najagresivniji, napravio je najviše prekršaja, 19. Mogli bismo nabacivati razne brojke, ali to je ipak finale. Sasvim drugačija, posebna i uvijek povijesno složena utakmica…

Hrvatska treba igrati svoj nogomet koliko god može. Ne smije se natrčavati, a niti mora grlom u jagode. Strpljivo. Zapravo više-manje sve kao što su do sada radili. Trebat će patiti, trebat će i sreće, trebat će i prsti sudbine usmjereni u smjeru Vatrenih. Nadajmo se, i uživajmo u finalu. Kako god završi, ovo je utakmica nakon kojeg za Hrvatsku više ništa neće biti kao prije…

Dalićev plan B

Pod pretpostavkom da će početi utakmicu sa standardnom postavom iz najjačih sudara, alternativni plan Zlatka Dalića može biti samo promjena aktera u dosadašnjem sustavu igre. Vatreni su dobro djelovali u tom 4-1-4-1 ili 4-3-3 sustavu, pa ako dođe do neke neravnoteže u igri, izbornik ima rješenja. Uostalom, u svim utakmicama kup-sustava Hrvatska je bila u rezultatskom minusu, ali se svojim stilom igre i tek ponekom personalnom zamjenom vratila u rezultatsku izjednačenost. U tom kontekstu se dogodi izmjena ozlijeđenog ili umornog (recimo, Pivarić za Strinića, Kramarić - Perišić, Ćorluka - Vrsaljko), ili za promjenu ritma (Brozović - Kovačić…). Dalićeva struktura igre ima točnu postavku, a onda se u njoj mogu dogoditi korekcije, ništa radikalno. S obzirom na to da momčad u šest utakmica to odrađuje na više ili manje uspješan način, logično je da se u finalu ne mogu očekivati nikakve senzacionalne novotarije…

Deschampsov plan B

Izbornik Francuske je onaj tip trenera koji teško mijenja svoje taktičke postavke. Učinio je to tijekom ovog prvenstva samo jednom, u prvoj utakmici s Australijom, i to baš zato što je pod pritiskom javnosti i medija svoju ideju (4-2-3-1) podredio željenoj ofenzivnijoj varijanti (4-3-3). No, odmah se, već tada vratio na prokušani mu sustav s dva pivota ispred obrane i trećim vezistom koji nominalno igra krilo (Matuidi), a koji trebaju olakšati razigravanje Griezmanna za napadače i pogotovo za prebrzog Mbappea. Kritika baš ne mazi izbornika jer misli da se s tom momčadi može igrati otvorenije. U tom smislu, ako rezultat ne bude po volji Deschampu, onda se može dogoditi plan B, a to je podizanje stopera visoko do centra radi pritiska. Varane i Umtiti su snažni i brzi da im teško netko na čistini može pobjeći. U toj opciji više obrane uvelo bi se klasično lijevo krilo nauštrb radnog vezista (Matuidija) te rasteglo suparničku obranu, za ubacivanja veznih između linija, ali i za centaršute na Girouda.

KLJUČNE TOČKE FINALNOG MEČA U MOSKVI

Energija Vatrenih

Odigrali su praktično 7 utakmica do sada, imaju još dan manje odmora od Francuza. To su izrazito teški uvjeti za Vatrene. Ovisno koliko će imati energije u finalu toliko će moći nametnuti svoj stil igre, odnosno moći će parirati izuzetnoj fizičkoj snazi protivnika.

Taktičko nadmudrivanje

Francuzi imaju među najmanjim posjedima lopte na Mundijalu, dakle prepuštaju je suparniku i izvlače ga iz defenzivne zone da bi iskoristili prostore za kontre. Hrvatska ne smije srljati te mora održati “pokrivenom” zonu defenzivnog bloka.

Blokada Mbappe - Griezmann

Zaustaviti jednog od njih već je dobar posao, jer oni zajedno izbace iz ravnoteže suparnika, stvarajući višak igrača. Sa njima nema natrčavanja, nego ih agresivno pokrenuti dok su leđima okrenuti golu, ili ih treba držati na distanci kad su licem usmjereni prema napadu.

SN OCJENE PO LINIJAMA

Vratari 8,0:8,0

Oba su vratara veliki oslonci svojih reprezentacija. U četiri od šest utakmica Hugo Lloris je svoju mrežu sačuvao netaknutom, ali je u jednoj primio čak tri pogotka (Argentina). Ukupno brani na visokoj razini, a imao je i nekoliko fantastičnih obrana, koje su tretirana ponajboljim na ovom Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Danijel Subašić se proslavio i obranama jedanaesteraca, i vrlo dobrim izdanjima protiv Rusa (pogotovo u finišu) i Engleza u igri, ali i požrtvovnošću da brani sa ozljedom mišića.

Obrana 7,0:7,5

Nedvojbeno su obrane bili na visini zadatka u Rusiji. Hrvatska se ustalila upravo na SP-u, a pogotovo sjajno igra stoperski tandem Lovren - Vida. Vrsaljko je svakom utakmicu u boljoj formi, a Strinić je solidno odradio svoje role, uz nadopunu Pivarića. Hrvatska je primila 5 pogodaka, od toga 4 nakon prekida. Očita ranjivost, kao i u jedinom golu iz igre (Rusija) kad je kiksao blok. Francuzi imaju strašno kvalitetan stoperski tandem Varane - Umtiti, uz nešto ‘lakše’, ali hitre i agresivne bekove. Imaju čvrsti blok ispred sebe, Kante i Pogba, pa su zaštićeni. Mogu igrati i visoko jer su vrlo hitri. Primili su 4 gola u 6 utakmica, jedan iz penala s Australijom, ali i tri iz igre s Argentinom.

Veza 8,5:8,0

Vezni je red definitivno forte igre Hrvatske. U njemu je puno taktičke solidnosti, tehničke visoke kvalitete, izuzetne borbenosti, trke i kompaktnosti. Za Francusku se, uz Kantea - Pogbu, odnosno Matuidija - Griezmanna (polušpica) može sve isto kazati. Uz razlike što su Francuzi u fizički uvjetovanim faktorima igre moćniji, a tamo gdje tehnički i napose kreativni čimbenik utječe, Hrvatska je plemenitijeg kova. Od ovog sudara puno će toga ovisiti za epilog utakmice.

Napad 8,0:8,5

U Rusiji se napadačka linija Hrvatske pokazala na razini očekivanja, uvijek visokih kad su u pitanju Mandžukić, Perišić, odnosno Kramarić, ali i sve zahtjevnija kad je u pitanju nova zvijezda, Rebić. S njime je cijeli napad moćniji, brži, agresivniji. U šest utakmica postiglo se 12 pogotka, 2 po utakmici! Francuzi su nešto manje efikasni (10), ali imaju doista moćnu napadačku liniju. Prije svega u super brzom i premoćnom 19-godišnjem (!) Mbappeu, lakonogom i lucidnom Griezmannu, ali uz radnog centarfora Girouda koji radi za njih.

Linker
03. svibanj 2024 18:49