Matija Djanjesic / CROPIX
NIKAD IZAZOVNIJE

DIEGO COSTA S RUJEVICE NAJGOVIJESTIO PROLJETNI 'VATROMET' Zabio pet golova u dvije utakmice i najjača je Rožmanova karta na paklenom startu sezone

RIJEKA Na otvaranju proljetne sezone u Kranjčevićevoj s Lokomotivom, a četiri dana kasnije domaćin Dinamu u kup-utakmici
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 01. veljača 2020. 00:21

Pakleni početak sezone za nogometaše Rijeke. Nikad teže, ali ni izazovnije s obzirom na veliki ulog. Poglavito u drugom nastupu, u srijedu, na Rujevici protiv Dinama u četvrtfinalu Hrvatskog kupa.

Nakon subotnjeg gostovanja u Kranjčevićevoj gdje ih čeka Lokomotiva. Ako Riječani uspiju ponoviti “čudo s Drosine” iz svibnja prošle godine, kada su u finalu Kupa svladali Dinamo 3:1, sedam dana kasnije, 12. veljače, ugostili bi momčad Osijeka u polufinau Kupa. Riječani bi u tom slučaju u veljači odigrali čak sedam utakmica.

Ispred hajdukovaca

Cilj je to koji su pred sobom postavili Riječani, s obzirom na to da žele obraniti Rabuzinovo Sunce, ali i izboriti Europu, kvalifikacije Lige prvaka, a to znači drugo mjesto. Biti, kao što je to redovito posljednjih sezone, ispred Hajduka, koji trenutno ima bod više, ali i u žestokoj konkurenciji s Osijekom, koji trenutačno ima bod manje od Rijeke.

Kup je osvojio Igor Bišćan, obraniti ga želi Simon Rožman, mladi slovenski stručnjak koji je zadovoljan obavljenim u zimskim pripremama. Rožman je nakon prve pauze zbog obveza reprezentacije, a nakon pljuske (0:5), od Dinama, ostvario dva zapažena rezultata. Prošao pobjednički kroz Zaprešić (4:1), a nakon toga srušio Poljud (4:0), tamo gdje je Hajduk do te utakmice upisao osam pobjeda. Sa zanimanjem se očekuje kakvu će Rijeku ponuditi Rožman u nastavku sezone nakon što je odradio prve pripreme... Jer, jedino utakmice s ulogom, prvenstvo ili Kup, svejedno, imaju težinu. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame. Prijateljske utakmice za - trenere.

Split, 281018.
Stadion Poljud.
Utakmica 12. kola 1. HNL izmedju momcadi Hajduk Split i Rijeka. 
Na fotografiji: Antonio Mirko Colak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Antonio Mirko Čolak, Diego Costa s Rujevice, u pripremnim utakmicama s Triglavom (7:0), i Olimpijom iz Ljubljane (4:2), postigao ukupno pet golova i najavio vatromet na onim pravim utakmicama, kada se bodovi zbrajaju. U prvom dijelu sezone postigao je osam pogodaka, četiri više od Murića, Andrijaševića i Gorgona. Četvorka je to od koje se puno očekuje. Standardni u igri prema naprijed.

Svakome ponešto

Jedino bi Murić mogao dijeliti minute s Acostyem, ako ostane. Prvi ima pakleni dribling i čarobni slobodan udarac, a drugi brzinu munje. Svakome po poluvrijeme... Ovisno o tome tko je na drugoj strani terena, odnosno rezultatu.

Rožman je zakopčan do grla kada je riječ o sastavu koji početi sezonu. Jasno je da neće biti ozlijeđenog vratara Prskala, zamijenit će ga najvjerojatnije mladi Ivor Pandur, koji je vatreno krštenje imao protiv Varaždina (3:1), dobio gol iz kaznenog udarca. Tomečak je produljio ugovor i u prednosti je pred Raspopovićem na desnom boku. Lijevo Smolčić igra sve bolje. Svoju priliku čeka Štefulj, bio je na posudbi u Varaždinu. Escoval i Galović dva su stopera. Treći je Velkovski. Ili možda Velkovski zaigra s Escovalom... Sigurno je za sada da mladi lavovi, Čeliković i Galešić, moraju čekati svoju priliku.

Luka Capan na lošem je umaškom travnjaku izvrnuo gležanj i nije nastupio u posljednjem prijateljskom ogledu s Olimpijom, trebao bi biti spreman za subotnji susret s Lokomotivom.

Raskoš talenta

Capan je u paru s Halilovićem odradio veliki dio posla na sredini terena u završnici sezone. Pavičić je opet spreman pokazati raskoš svog talenta. Zdrav je. A Lončar je “pas na lancu”. Zadnji vezni, lijevo krilo ili Andrijaševićevo mjesto... Svejedno. Izbor dva zadnja vezna bit će najveća glavobolja trenera Rožmana. Ivan Lepinjica bio je otkriće sezone, sada je u mlincu žestoke konkurencije.

Što će donijeti proljeće? Kakav će nam nogomet ponuditi Rožmanova filozofija, odgovore ćemo dobiti u veljači. Ona sedma utakmica je - najvažnija. Značilo bi da je pao - Dinamo u Kupu.

Hoće li Puljić prekinuti s postom?

U odnosu na onu momčad koja je u Puli osvojila Kup, nema više Sluge (obranio je kazneni udarac Olma), Župarića, Punčeca i Kvržića. Svi ostali su na broju - Escoval, Capan, Pavičić, Lepinjica (Lončar), Tomečak, Čolak (Puljić) i Halilović (Gorgon). Momčad je jača za Andrijaševića!

Otišli su, dakle, Župarić za 800.000 eura u Portland Timberse, Kvržić za 400.000 u Kayserispor i to je za sada sve. Ako ne računamo one “otpisane”. Punčeca, Šimića i Mamića. Nitko se, naime, barem zasad, nije našao na popisu na kojem pokraj imena igrača stoji - milijun, dva ili tri milijuna eura. Lepinjica, Acosty, kojemu na ljeto istječe ugovor, Puljić ili - Čolak kao najskluplji eksponat... Zasad su samo “zabava za novine”. Iako su ih iz Chelseaja opet gledali na susretu s Triglavom u Umagu, a Puljić je navodno na pola puta za poljsku Jagielloniju. Puljić je prošle sezone bio prvi topnik Rijeke (16), trinaest je golova u isto toliko utakmica zabio u proljetnom nastavku, a ove sezone - posti. Nijedan pogodak!

Linker
07. svibanj 2024 01:15