Ivan Perić, CROPIX
DERBI ČETVRTOG KOLA

DINAMO I DRUGU UTAKMICU ZAREDOM OSTAO BEZ POBJEDE Nakon Mađara, Bjeličinu momčad zaustavili i Osječani, briljirali golmani!

Piše: Darko RužićObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 23:46

Svakom po bod. Teško je reći tko je zbog preostala dva pretrpio veću štetu. Međutim, ukupno gledajući Osijek je u derbiju bio za nijansu bolji protivnik. Ipak to mu za pobjedu nije bilo dovoljno. Niz Dine Skendera na klupi Bijelo-plavih od sedam pobjeda u Gradskom vrtu nije nastavljen.

Izmiješao je svoju postavu Nenad Bjelica. Iako, zadnji red Modrih je bio u najjačem mogućem sastavu. U pričuvi su bili i preostali njegovi udarni aduti, zlu ne trebalo. Nije bilo samo Olma... Međutim, to se i očekivalo. Dinamo ima kvalitetu, ima širinu kadra. Njemu nije problem izostanak ovog ili onog, ili bilo kakva rotacija onih koji iznose teret natjecanja. S Osijekom je ipak drugačije. Izostanci Jugovića i Pilja su ipak donijeli probleme treneru Dini Skenderu. Poglavito pri sastavljanju veznog reda.

Kad je igra počela i karte su otvorene. Dinamo se postavio s autoritetom, kao što se i očekivalo. A očekivalo se i da će Osijek srčano ući u nadmetanje, bez ikakva kompleksa. Onako kako i inače igra na svom travnjaku u Gradskom vrtu. No, na početku pete minute previše se zaigrao Šutalo kojem je loptu u zoni gdje se ona ne smije izgubiti oduzeo Gavranović, koji ju je proslijedio na lijevo do Kadziora, a kestenje iz vatre je u pravom smislu riječi u tom trenutku izvadio Lopa spriječivši njegov udarac.

Osijek, 090819. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 4. kola Prve HNL izmedju NK Osijeka i GNK Dinama.
Na fotografiji: Petar Bockaj
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX

Dinamo je visoko podigao igru prema polovici Osijeka, čiji su igrači teško prenosili težište igre na njegovu polovicu. Daleko od toga da su se domaćini namjerno tako postavili, ali terensku su premoć prepustili gostima koji su im zatvorili sve prilaze u napadačkim pokušajima i kontrolirali razvoj situacije na sredini igrališta. Marljivo su pri tome skupljali sve takozvane ničije lopte do kojih je domaći sastav dolazio rijetko i teško. Najčešće nikako. Sve je to ipak bilo premalo da dojam o kvaliteti igre u derbiju bude na višoj razini. Izostala su i bilo kakva uzbuđenja pred jednim ili drugim vratima. Igralo se na sredini igrališta.

Sve do 22. minute kada je Marić povaljao driblingom po travi Moubandjea i sam sebi stvorio veliku prigodu, ali njegov je udarac Livaković sjajnom intervencijom odbio do Šorše na desno, koji je prvo oklijevao, a onda ipak poslužio Mancea koji se u odlučujućem trenutku pokliznuo. Napokon, Osijek je pokazao zube. Zaredao s dva tri dobra i opasna napada. Obrana Dinama je bila poljuljana, a domaćini su shvatili da hrabrijom igrom i prihvaćanjem nešto većeg rizika mogu biti i te kako opasni. Dinamova se "ziherica" raspala, a i raščlamba njegove igre nakon pola sata je govorila da osim jalove kontrole lopte nije odigrao baš ništa konkretno. Dakako, za to su u prvom redu bili zaslužni Osječani.

Osijek, 090819. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 4. kola Prve HNL izmedju NK Osijeka i GNK Dinama.
Na fotografiji: Theophile Catherine
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX

No, u 31. minuti je Kleinheisler ostao bez lopte na dvadeset i koji metar od vrata Dinama, pa je sijevnula kontra koja je završila udarcem Gavranovića kojeg je sjajno obranio Ivušić. A svoju je mrežu spasio i u 37. minuti izvrsno obranivši udarac Theophila iz blizine u trenutku kada su svi već pomislili da je izgledno vodstvo gostiju. Sve su to bili događaji koji su promijenili ukupnu sliku i dojam derbija koji je početkom nastavka igre donio novo prebacivanje težišta igre na polovicu domaćina. A oni kao da su čekali da se Dinamo razmaše i ispuše pa su bljesnuli u napadu preko Šorše čiji je udarac Livaković teškom mukom u 59. minuti zaustavio da lopta ne uđe u njegov donji desni kut.

A bilo je gusto pred vratima Dinama i u 63. minuti. Mance je pobjegao Theophilu i ubacio loptu ka drugoj vratnici gdje je pritrčao Bočkaj i uputio vrlo jak udarac kojeg je Pinto požrvovnom reakcijom uspio odbiti. U 66. minuti Mance je pobjegao obrani gostiju, ali na žalost suigrača i domaćih navijača pucao za malo pokraj desne vratnice. Da se broje za konačan rezultat izgledne prigode Osijek bi bio uspješniji, imao ih je više. Iako vratari obje momčadi su bili i najbolji pojedinci utakmice. Ivušić čak i junak jer njegove su obrane imale veću težinu od Livakovićevih.

Osijek, 090819. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 4. kola Prve HNL izmedju NK Osijeka i GNK Dinama.
Na fotografiji: Bosko Sutalo
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX

Osjetio je Nenad Bjelica da ne ide po planu, pa je u igru ubacio svježe snage, Petkovića, Gojaka i Šituma. Prije toga je i Dino Skender osvježio svoj sastav uvođenjem Mioča umjesto Lope, a kasnije i Talysa koji je zamijenio Kleinheislera. Izmjene nisu donijele nikakvu promjenu u igri, a ni promjenu rezultata. Iako, u 90. minuti Mirko Marić je imao matnu situaciju u kojoj se nije odlučio na udarac već je zaradio žuti karton zbog, po mišljenju suca Zebeca, simuliranja i pokušaja iznuđivanja najstrože kazne. Bio je to trenutak koji je naelektrizirao atmosferu. Čak i naveo predsjednika Osijeka na silazak iz lože i prigovore sucu, koji ga je brzo vratio na tribinu.

OSIJEK - DINAMO 0:0

OSIJEK: Stadion Gradski vrt. Gledatelja 5127. Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: B.Križarić (Čakovec) i Kečkiš (Virovitica). Dodatni suci: Vidulin i Titlić. Delegat: Antun Valić (Slavonski Brod).

OSIJEK: Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Šorša, Lopa (od 75. Mioč), Žaper, Kleinheisler (od 81. Talys), Bočkaj - Marić, Mance. Trener Dino Skender.

DINAMO: Livaković - Pinto, Theophile-Catherine, Dilaver, Moubandje - Moro, Kadzior, Majer(od 73. Gojak) - Atiemwen, Gavranović (od 72. Petković), A. Marin (od 77. Šitum). Trener Nenad Bjelica.

Žuti kartoni: Žaper (51, preoštar start), Šutalo (59, prekršaj u prilici za gol), Primorac - pomoćni trener (59, prigovor), Theophile-Catherine (67, start s leđa), Bočkaj (79, start s leđa). Škorić (86, preoštar start), Marić (90, simuliranje).

PRIJENOS UŽIVO:

OSIJEK - DINAMO 0:0

KRAJ: Završilo je u Gradskom vrtu bez pogodaka. Većina akcije dogodila se zapravo - u sudačkoj nadoknadi i nekoliko minuta ranije. Neće biti zadovoljan Nenad Bjelica, a Dino Skender i dalje je neporažen kao trener Osijeka u domaćim utakmicama u HNL-u.

90+4' Na samom kraju prilika za Osijek. Iz kornera Mance gađa glavom pored gola. Mogao je to biti hladan tuš za Dinamo...

90+2' Bio je prekršaj u napadu i pred suprotnim golom, sada se buni Dino Skender koji je tražio jedanaesterac u prethodnoj akciji.

90' Sporna situacija! Sudac Zebec dao je žuti karton Mirku Mariću koji je simulirao pad za kazneni udarac. Nije bilo kontakta, čini se potpuno opravdano.

88' Nije bilo ništa osim što je lopta upućena od strane Petkovića udarila u živi zid.

86' Kapetan domaćih Mile Škorić dobio je žuti karton zbog prekršaja nad Gojakom u izglednoj poziciji. Dvadesetak metara od vrata, po sredini...

85' Dinamovi nogometaši pokušavaju "stisnuti" i doći do pobjede u završnici utakmice. Ali, ne daju se domaći koji su po svemu prikazanom zaslužili barem bod.

81' Druga izmjena u redovima domaćih. Van ide Kleinheisler, a odmijenit će ga Talys.

80' Petar Bočkaj zaradio je žuti karton, a prije toga Mirko Marić još jednom puca opasno, ali u Dinamov blok.

77' Posljednja promjena u Dinamu. Izlazi mladi Antonio Marin, a u igri je Mario Šitum. Mnogi su ga očekivali u udarnom sastavu.

75' Slobodni udarac baš za Petkovića, izgledalo je dosta opasno no lopta odlazi iznad Ivušićevih vrata. Evo i prve promjene kod domaćih. Izlazi Dmitro Lopa, u igri je Benedik Mioč.

73' Evo i druge... Lovro Majer ide van, a u igri je Amer Gojak.

72' I evo je. Bruno Petković mora u igru umjesto Marija Gavranovića.

70' Zanimljivo, iako je dvadesetak minuta do konca, niti jedan od stratega nije se odlučio na teren poslati igrača s klupe. Ako želi do punog plijena, Bjelica će morati reagirati...

67' Prvi žuti karton za Dinamo dobio je Kevin Theophile-Catherine.

65' Opet Mance! Bježi svim čuvarima u Dinamu nakon dubinske lopte Žapera. Dva Dinamova stopera ostala su preširoko, udarac riječkog napadača u bijelo-plavom dresu prohujao je pored vratnice. Bolje igraju domaći!

63' Kakva prilika za Osijek! Mance je prošao po desnoj strani, ubacio lioptu u sredinu, a tamo je Pinto u zadnji trenutak blokirao pokušaj Bočkaja.

60' Odgovorio je Dinamo pokušajem Nikole More iz daljine.

59' Kakva prilika za Osijek! Šorša je nakon ubačaja Bočkaja uputio udarac glavom, a Livaković je maestralno obranio. U nastavku je Šutalo dobio žuti karton zbog prekršaja na Gavranoviću. I na klupi karton, i to za Osijekova pomoćnog trenera Karla Primorca.

55' Smanjio se intenzitet, kao da prvaci ponovo pokušavaju smiriti igru i prilagoditi je njima. Domaćin se organizirano i vrlo dobro brani.

51' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Mihael Žaper, domaći veznjak. Inače, na utakmici je točno 5.127 gledatelja.

49' Početak nastavka jednak je, što se ritma i tijeka tiče, startu utakmice. Dinamovi nogometaši stoje visoko i prijete ubacivanjima u osječki šesnaesterac.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme. Nije bilo promjena u sastavima današnjih suparnika.

POLUVRIJEME: Bez pogodaka u Gradskom vrtu nakon prvih 45 minuta. Imali su domaći dvije izgledne prilike, Dinamo je mogao zabiti preko Atiemwena i Theophile-Catherinea, ali mreže su ostale netaknute.

45' Igrat će se tri minute sudačkog dodatka.

43' Još jedan kraći prekid. Dinamov ofanzivac Kadzior ostao je ležati na travi, neće biti potrebe za novom intervencijom medicinske službe.

40' Mance je pokušao pobjeći poslije poslane mu duge lopte. Nije mogao nadigrati dva čuvara koja su ispratila tu akciju.

37' Još jednom Dinamo iz prekida! Theophile-Catherine mogao je zabiti glavom nakon slobodnog udarca, Ivušić se opet iskazao maestralnom bravurom.

36' Pucala je danas žuta desetka izravno, bez iznenađenja za Ivušića.

35' Gosti su polako krenuli preuzimati inicijativu. Želja je zabiti do poluvremena. Bit će još jedna prilika za Majera da ubaci iz "skraćenog kornera".

31' Najbolja prilika za Dinamo! Atiemwen je pokrenuo kontru nakon jednog kornera, lopta je došla na novi zicer Gavranoviću, ali Ivušić je obranio. Atiemwen je bio i na odbijancu kojeg nije uspio pospremiti u mrežu već savladanog vratara domaćih.

29' Osječani dominiraju u posjedu,a postali su i nešto grublji. Već je zadnje upozorenje dobio Mile Škorić, ali još uvijek nema javnih opomena.

25' Nije pucao Bočkaj, već Lopa čiji je udarac završio u živom zidu.

24' Još jedna šansa za domaće nakon koje će biti i slobodni udarac.

22' Velika prilika za Osijek! Majstorović je poslao sjajnu loptu za Marića, kojem zicer brani Livaković. Na odbijancu dvojica domaćih nisu dobro reagirala pa je sve propalo. Mance se poskliznuo u odsudnom trenutku.

19' Prvi udarac na gol večeras. Oprobao je Žaper iz daljine nakon što je Lopa odradio veći dio posla, nije bllo posla za Livakovića.

16' Probao je Atiemwen proći po desnoj strani, zatvorila ga je obrana Osijeka. Početak utakmice protiče u izjednačenoj igri.

13' Rijetki su prelasci momčadi Dine Skendera u suparničku polovicu. Ipak, Nenad Bjelica očito ponovo svjesno pušta sredinu terena i posjed domaćima.

10' Iako se iz toga nije izrodila nova prilika za goste, Šutalo je još jednom pogriješio ispred Gavranovića. Na sreću za vojsku navijača Osijeka, grešku je na vrijeme ispravio. I dalje nema izglednijih prilika za pogodak.

8' Iznesen je ukrajinski nogometaš u momčadi Osijeka s terena, domaći će kratko igrati s desetoricom.

6' Bit će i prvi prekid, Lopa je ozlijeđen i treba pomoć liječničke ekipe.

5' Prvu veću pogrešku obrane bijelo-plavih pokušali su kazniti Gavranović i Kadzior, lijepo je ispred potonjeg u dobroj prilici reagirao Šutalo i otklonio opasnost.

3' Pokušat će domaći što više imati loptu u svom posjedu i na taj način odolijevati nastojanjima Dinama da rano usmjeri utakmicu u svoju korist.

20:00 Utakmica je počela!

19:50 Bilo je i redova pred ticket-pointom u Maksimiru, prodaja ulaznica za gostujući sektor Groupama Arene, za utakmicu s Ferencvarosem, krenula je sjajno. Prodali su prvoga dana Modri dobar dio karata, vrlo je izvjesno da će svih 1270 biti prodano, da će Dinamo imati lijepo podršku u Budimpešti.

19:45 Nenad Bjelica doveo je u Osijek 24 igrača, dakle, čak i više od mjesta u službenom zapisniku. Onaj za kojega nije bilo prostora jest mladi Roko Baturina. A oni koji nisu ni došli u Osijek su Dani Olmo i kapetan Arijan Ademi. Njih dvojicu je Bjelica odlučio odmoriti i potpuno pripremiti za utakmicu u Budimpešti. Neki sitniji problemi koje su osjetili nakon Ferencvarosa nisu alarmantni, ali nije bilo potrebe da dođu s momčadi u Osijek, važniji im je odmor.

19:40 Odlično je igralište u Gradskom vrtu. Služba za održavanje njegovog travnjaka vrijedno, gotovo danonoćno radi i brine o njemu. Međutim, neka se bakterija uvukla u jedan njegov dio i pravi probleme. Na dva mjesta ispred južnih vrata poglavito. Što god se poduzme kod kornera i vratarskog prostora s lijeve strane pojavi se dio koji kao da je sasušen. Bilo je tako i dan pred derbi. Ali, kao da je na tim oštećenim dijelovima preko noći niknula trava. Domišljatošću onih koji pripremaju igralište i oni su zatravnjeni. Za jednu utakmicu po principu drž' vodu dok majstori odu, ali poslužilo je svrsi.

19:35 Znalo se unaprijed da Bijelo-plavi neće biti kompletni u derbiju. Već nekoliko utakmica zbog ozljede mišića u konkurenciji za natjecateljski sastav nije Vedran Jugović. A na posljednjem treningu uoči ogleda s Dinamom pokazalo se da i ozljedom načeti Marin Pilj nije spreman za nastup. Trener Osijeka Dino Skender je zato posegnuo za iskusnim Dmitrom Lopom kojeg je uvrstio u udarnu momčad. Ali, smanjio si je na taj način kvalitetu i širinu klupe. No, protiv više sile se ne može

19:30 Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu u Gradskom vrtu. U odnosu na prvi dvoboj protiv Ferencvarosa, kod gostiju će startati golman Livaković i 10 novih igrača. Na krilnoj pozicij kreće mladi i vrlo talentirani Antonio Marin, iako se na tom mjestu očekivao Šitum. Domaćin će igrati bez Pilja, koji je po mnogima bio njihov najbolji igrač na otvaranju sezone.

OSIJEK: Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Šorša, Lopa (od 75' Mioč), Žaper, Kleinheisler (od 81' Talys), Bočkaj - Marić, Mance

DINAMO: Livaković - Pinto, Theophile-Catherine, Dilaver, Moubandje - Moro, Kadzior, Majer (od 73' Gojak) - Atiemwen, Marin (od 77' Šitum) - Gavranović (od 72' Petković)

Linker
03. svibanj 2024 23:08