Ronald Goršić/ CROPIX
VELIK DOBITAK MODRIH

DINAMO JE DOČEKAO - NJEGA 'Ako će biti ovakav, Francuska neće pobjeći!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. veljača 2016. 00:06

Priznali su nam poslije utakmice u Zaprešiću u Dinamu da su se bojali onog nepisanog nogometnog pravila. Znate, kad promašite toliko šansi, obično suparnik zabije... Pa onda produžeci, blatnjav teren, penali, tko zna kako bi to završilo. Nije se dogodilo, ali definitivno, svi su dojma da su Modri morali i trebali riješiti utakmicu lakše i ranije s obzirom na dominaciju i broj prilika koje smo vidjeli od njih, pišu Sportske novosti.

- Stvorili smo više prilika nego na čitavim pripremama. To je važno, da stvaramo šanse, a golovi će doći - rekao je nakon utakmice Zoran Mamić.

Rad na napadu

Realizacija je, dakle, ono u čemu se očekuje pomak na proljeće, dakako, i efikasnost. Nije prvi put da je Zoran Mamić izustio rečenicu “važno je da stvaramo šanse...”, već je nekoliko puta ove sezone govorio slično. Jer, imao je Dinamo problema s realizacijom i početkom jeseni, imao je i u Ligi prvaka, u obje utakmice s Olympiacosom. Pa, još uvijek nije našao pravi recept za dugoročno poboljšanje.

- Jesenas smo više trenirali obranu zbog Europe, sad ćemo više raditi baš na napadu i vjerujem da ćemo uskoro biti bolji u tom dijelu - kazao je Zoran Mamić.

Čitavu sezonu, zapravo, čeka eksploziju nekog od napadača. Svi igraju u bljeskovima, nitko da ustali formu i počne zabijati u duljim serijama. No, svakako, uz uvjet da podesi nišanske sprave svojih ofenzivaca, slobodno možemo reći da je ova predstava u Zaprešiću bila na razini onih kakve Dinamo mora nuditi na proljeće.

A dok je čekao napadače, Mamić je dobio Schildenfelda. Već na pripremama je pokazao da bi na proljeće, unatoč dugoj stanci, mogao biti pojačanje, kad je zdrav, a u Zaprešiću je najavio uistinu dobro proljeće. Sjećamo se, u Rovinju smo ga, nakon prve povratničke utakmice za Modre protiv Celja, pitali je li spreman za borbu sa Sigalijem i Taravelom, nasmijao se i kazao:

- Borim se već 15 godina i uvijek se izborim. Vjerujem da ću i sad!

Dodatna oprema

Kako je njemu ljetos smrknulo, tako je u Španjolskoj smrknulo spomenutom dvojcu, koji se doimao standardnim obrambenim tandemom. No, dečki su u La Mangi bili ozlijeđeni, Šifo je dobio priliku i objeručke je uhvatio. U Zaprešiću je odigrao praktički bez ijedne greške, siguran, miran, motiviran, komandirao je čitavom momčadi. K tome još i asistent, prekrasnom dugom loptom pogodio je Hodžića.

- Važno da smo dobili. Ušli smo u sezonu s pobjedom, to je bitno za samopouzdanje koje nam je potrebno u borbi za prvo mjesto, koja nas sad očekuje. Moram priznati da se osjećam malo iscrpljeno, prva mi je službena utakmica nakon dugo vremena, težak teren, nije bilo jednostavno. Ali, evo, ostvarili smo cilj - pričao je nakon utakmice osvrnuvši se i na tu asistenciju.

- Ha-ha, to je dodatak, mogu reći, dodatna oprema. Stvarno, sreća da smo zabili, imali smo puno šansi i morali bismo u idućim utakmicama koristiti te prilike, rješavati susrete ranije, odmarati se. A ne da razmišljamo hoće li biti produžeci i hoćemo li proći u iduće kolo.

Igrao je u paru s Benkovićem, ne bi nas iznenadilo da baš njih dvojica protiv Zagreba otvore i HNL proljeće. Premda je Sigali sve bolje.

- Benković? Dobro se slažemo, slušamo se, pričamo dosta, nema nikakvih problema, kao da već dugo igramo zajedno. Ma, doista, bilo je sve dobro na ovom početku, vjerujem da ćemo biti još bolji, samo, kažem, da riješimo ranije utakmicu koju moramo riješiti i sve će biti u redu.

Daleko je Euro

Uz Dinamove mane i poneku prednost suparnika, problem na putu do naslova mogli bi ovih prvih nekoliko tjedana raditi loši tereni. Nisu baš europski, na kakve je i on zadnjih godina navikao.

- Ima i u drugim ligama takvih travnjaka, zaboraviš na to, jednostavno igraš, misliš na ono što se događa oko tebe.

Možda ste naviknuli da nakon ovakvih utakmica dolazi pitanje o reprezentaciji. Ne, nismo ga pitali. Sve je jasno, pa, Schildenfeld je došao u Dinamo da bi bio bliže “kockastima”, to mu je motiv, naravno da vjeruje da može izboriti Euro. Inter, prva utakmica proljeća, težak teren, sve to nije mjerilo, nije to predstava nakon koje se može reći “izborniče, Šifu morate zvati”! Ali jest utakmica nakon koje može zaključiti “bude li ponavljao ovakve partije, bit će u Francuskoj”.

Linker
02. svibanj 2024 06:47