ZABRINJAVAJUĆI PODATAK

Dinamo je u strance uložio 270 milijuna kuna, a na njima zaradio tek 12!

Spomenut ćemo Andersona Costu, Juniora, Carlosa, Bosnara, Chaga, Nowotnyja, Kocha, Guelu, Osmara, Suareza, Callela, Slepičku, Cufrea, Sammira, Claytona...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. prosinac 2014. 10:55

Luis Ibanez odlazi ovog zimskog prijelaznog roka, još se ne zna točno ime njegova novog kluba, u igri su grčki PAOK i jedan španjolski prvoligaški klub. Hoće li Dinamo dobiti odštetu? Neće, Argentinac odlazi za nula kuna. Što nije nikakvo iznenađenje, to je zapravo pravilo kad se radi o Dinamu. Proći će još jedan mercato, a maksimirski klub neće ništa zaraditi na strancima, ukoliko ne ulete kakve “cipeloizuvajuće ponude” za Soudanija ili Pinta. Zasad se čini da neće, da će se blagajna puniti samo prodajom domaćih igrača, Marcela Brozovića sigurno i Duje Čopa vjerojatno.

Poduža je lista stranih igrača u koje je Dinamo uložio ogroman novac, a koji su poput Ibaneza otišli bez odštete. Spomenut ćemo Andersona Costu, Juniora, Carlosa, Bosnara, Chaga, Nowotnyja, Kocha, Guelu, Osmara, Suareza, Callela, Slepičku, Cufrea, Papadopoulosa, Sylvestra, Carrasca, Attu, Tonela, Moralesa, Migliorea, Sandomierskog, Sarea, Sammira, Claytona...

Naravno da je teško izbaciti pravu cifru Dinamova ulaganja u strane igrače, jer je u ovoj državi običaj da se transferi i plaće igrača službeno ne objavljuju, pa se do podataka dolazi s raznih izvora, a takvo nalaženje informacija uvijek je podložno pogreškama. Međutim, može se procijeniti da je Dinamo od sezone 2005/06, kad je u zagrebački klub stigao prvi veliki kontingent stranih igrača, a računajući i prošloljetno ulaganje od više od 75 milijuna kuna, u strane igrače uložio oko 270 milijuna kuna! Tu se naravno računaju odštete, te plaće igrača s uračunatim PDV-om.

Nisu bolji od domaćih

A koliko je na njima zaradio? Otprilike 12 milijuna kuna! Dinamo je uspio unovčiti tek četvoricu stranaca; Beqiraj, Dodo, Vila i Etto otišli su kombinirano za tu spomenutu cifru. Ali ako gledamo uloženi novac koji podrazumijeva odštetu i plaću koju su ti igrači imali, Dinamo i nije na strancima zaradio ništa, svaki stranac donio je financijski minus!

Dinamov stranac rekorder kad se radi o izlaznom transferu jest “čovjek iz regije”, Crnogorac Fatos Beqiraj, koji je iz Dinama transferiran u Kinu za 7,5 milijuna kuna. Naravno, ovdje nismo uračunali najboljeg Dinamova stranca svih vremena koji je postao hrvatski reprezentativac, Eduarda da Silvu, i to iz razloga što ga uistinu smatramo našim proizvodom, uostalom, u plavi dom je stigao u “davna vremena”, prije onog naleta kupovine koji je startao u sezoni 2005/06. Prije Eduarda da Silve Modri su zaradili i prodajom australskoga Hrvata Marka Viduke u Celtic.

U Maksimiru se s pravom ponose vlastitom omladinskom školom i ističu njezinu važnost, ali Dinamova kadrovska politika vezana je uz kontinuirano skautiranje stranih igrača. Možda već ovog mercata, a u ljeto sigurno, u plavi će dom stići još stranaca, na pozicijama stopera i lijevog bočnog igrača. Jasno da se postavlja pitanje zašto Dinamo nije mogao unovčiti strane igrače, zašto su sjajne transfere ostvarivali isključivo domaći dečki ( Bišćan, Marić, Modrić, Eduardo, Ćorluka, Lovren, Kovačić, Badelj, Halilović...)?

Prvo i osnovno, stranci koje Dinamo može nabaviti na nogometnom tržištu nisu bili mnogo bolji od domaćih igrača. To uostalom pokazuje primjer - među 15 najvećih transfera u hrvatskom nogometu samo je jedan ostvario stranac, već spomenuti australski Hrvat Mark Viduka koji je iz Dinama otišao u Celtic za 5,3 milijuna eura.

Neki od stranaca koje je dovodio Dinamo bili su “oldtajmeri” pri kraju karijere (Nowotny, Koch, Cufre, Tonel), neki mladi s kojima nije bilo strpljenja (Sylvester, Carrasco, Junior, Suarez, Osmar), neki su bili čisti promašaji (Anderson, Calello, Carlos, Papadopoulos, Sare, Clayton), neki se nisu snašli (Slepička, Guela, Migliore), neki su bili pravi “španeri”, ali ih se nije navrijeme prodalo (Sammir, Morales). Nadalje, Modri nisu bili financijski dovoljno moćni da kupuju klasne igrače koji bi se kasnije mogli preprodati za adekvatne cifre. Nisu to ni danas. Igrači velike vrijednosti ne dolaze u Dinamo.

Zdravko Mamić, glavni i odgovorni urednik Dinama, često je posljednjih godina znao ponavljati “u Hrvatskoj nema pojačanja za Dinamo”. Neki domaći stručnjaci su mu kontrirali, recimo, negdašnji izbornik Otto Barić često je znao kazati “Dinamo bi bio jači bez stranaca”, Miroslav Ćiro Blažević tvrdio je da su “hrvatski igrači najbolji na svijetu”, a u jednom intervjuu Ivica Osim je kazao da “Dinamo kupuje falš igrače”.

Budućnost nosi novac

Iako ovog zimskog prijelaznog roka Modri opet po svemu sudeći neće ništa uprihoditi od stranih akvizicija, jer su na prodaju opet samo domaći dečki Brozović i Čop, bjelodano je jasno da bi u budućnosti moglo biti drukčije, te da će plavi klub od stranaca konačno početi zarađivati. Gotovo je sigurno da jako dobre transfere mogu ostvariti Soudani, Fernandes, Pinto, a ako se od Manchester Uniteda otkupi ugovor, i Angelo Henriquez. Trebalo je proći skoro deset godina da se u Dinamovoj svlačionici pojave stranci koji će napuniti blagajnu. Ove zime doduše još ne, ali u budućnosti gotovo sigurno.

Dinamova četiri transfera stranaca

1. Fatos Beqiraj

Došao za 900.000 tisuća eura, prodan za milijun eura. Stigao je iz podgoričke Budućnosti, između ostalog i na preporuku Zlatka Kranjčara. Godišnje je zarađivao 250.000 eura. Za Modre je odigrao 88 utakmica postigavši ukupno 30 golova. Za njega se može ustvrditi da je opravdao dolazak, ali je u isto vrijeme "uštopao" Andreja Kramarića.

2. Etto

Došao bez odštete iz Atletico Paranaensea, godišnja plaća iznosila mu je 150 tisuća eura, a prodan je za 160 tisuća eura u PAOK. Desni branič ostavio je lijep trag u Maksimiru, zato mu je Zdravko Mamić izašao ususret pustivši ga za tako malenu cifru. On se potpuno isplatio maksimirskom klubu. Za Modre je odigrao 107 utakmica i postigao 8 golova

3. Dodo

Došao iz zaprešićkog Intera za 400.000 eura, prodan za 300.000 eura u azerbajdžansku Gabalu. Vrlo brzo nakon dolaska u Dinamo proslijeđen je na posudbu u Lokomotivu, a imao je godišnju plaću od 100.000 eura. Taj napadač koji je za Dinamo odigrao 16 utakmica i zabio 3 pogotka ocijenjen je promašajem.

4. Emiljano Vila

Došao je iz Teute za 250.000 eura, plaća mu je iznosila 50.000 eura, a otišao je za odštetu od 120.000 eura u redove grčke Giannine. Za Dinamo nije odigrao nijednu utakmicu.

Linker
18. svibanj 2024 14:23