CROPIX
UPOZORENJE LEGENDE

DINAMO JE VEĆ IMAO VELIKU PREDNOST PROTIV SKANDINAVACA PA SPAŠAVAO ŽIVU GLAVU 'Momci, pazite, ovi na sjeveru ne staju'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 15:41

Kako li je samo Sammir njihao protivničke braniče! Tako da je u većini medija dobio ocjenu 10! Dinamo je goropadnom igrom u Maksimiru svladao švedski Malmö u zadnjem pretkolu i zahvaljujući tom 4:1 trijumfu izborio prvi plasman u Ligu prvaka nakon 12 godina!

Slavilo se te noći u Maksimiru, put na sjever Europe doživljavao se kao svojevrsni turistički izlet. Ipak, u uzvratu je vratar Ivan Kelava morao - spašavati prolaz. Šveđani su pobijedili s 2:0 i ostali kratki za jedan gol. Bila je to prava drama. Dinamo je opet navijačima priredio jednu od “onih” utakmica, tri velika promašaja Ante Rukavine i 40 minuta s igračem manje (isključenje Šime Vrsaljka) mogli su presuditi i donijeti velik preokret, ali vratar Kelava imao je svoju večer i kad je gorjelo pod nogama, bio je pravi. Nije moglo bez stresa, bez “dječjih bolesti” i Dinamova sindroma, u 86. minuti Malmö je vodio s 2:0 i stiskao, Modri su bili pred potopom!

"U Švedskoj se igrala potpuno drukčija utakmica od one u Maksimiru. Malmö je krenuo na sve ili ništa, a mi smo imali nekoliko prilika koje nismo zabili. Onda se dogodio taj nesretni crveni karton Vrsaljka, po meni prestrogo dosuđen. Tada se utakmica otvorila na stranu domaćina. Bilo je gusto na kraju, ali uspjeli smo se plasirati u Ligu prvaka", kaže Dinamov junak iz Malmöa Kelava.

Najsretniji poraz

Kao da su se Dinamovim nogometašima na početku utakmice odsjekle noge, Malmö je krenuo u juriš i zamalo poveo već u četvrtoj minuti. Nesporazum u modroj obrani doveo je Mehmetija, strijelca iz Zagreba, u odličnu poziciju, ali Dinamovu mrežu vrlo dobrom obranom spasio je Kelava.

"To mi je bio najsretniji poraz u karijeri!", kaže Kelava.

Zagreb, 170811.
Maksimirski stadion.
Kvalifikacijska nogometna utakmica 4. pretkola Uefine Lige Prvaka izmedju Dinama i svedskog Malma.
Na fotografiji: Doamgoj Vida, Mateo Kovacic i Ivan Kelava.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić/Cropix

Najbolju priliku prvoga poluvremena propustio je Rukavina. Fantastičnu mu je loptu Sammir dodao u prostor, baš kako Rukavina to voli, on je krenuo sam prema Melichareku, ali loše je pucao, daleko pokraj vratnice. Bilo je to u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela, da je Dinamov napadač zabio, već bi na odmoru u svlačionici Dinamo mogao slaviti. Ovako je trebalo izdržati još 45 minuta.

U 50. minuti Dinamo je ostao s igračem manje, isključen je Vrsaljko. Neoprezan, možda i nenamjeran, ali vrlo oštar start na Durmazu sucu Rizzoli​ju bio je dovoljan za crveni karton. Doduše, Vrsaljko je pomislio da će Durmaz pustiti loptu izvan terena jer je na zemlji ležao Leko, međutim Malmöov igrač krenuo je prema vratima i Vrsaljko je pao na foru i pokosio Durmaza. Potom je najbolju priliku opet imao Dinamo, naravno, Rukavina. Kakav promašaj... Pa poslije toga još jedan, kad je išao sam prema vrataru i pucao u njega.

Spašavali glavu

"Bilo je dobrih utakmica, boljih od te u Švedskoj. Recimo, protiv Reala u Maksimiru u skupini Lige prvaka. Ali taj poraz pamtim kao nesretan, dok je ovaj u Švedskoj sretan, uvijek sam raspoložen kad se njega sjetim. Nije dobro gubiti, ali kad poraz donosi ukupnu pobjedu, onda nije bolan. Međutim, ne bih sad htio da se mene gura u prvi plan zbog tih obrana u Švedskoj; svi smo skupa bili zaslužni što smo se plasirali u Ligu prvaka. Borili smo se, igrali koliko smo mogli, ali nogomet je ponekad nepredvidiv. Zapravo, često je nepredvidiv. Mi smo tada protiv Malmöa u gostima sve trebali osigurati ranije, ali na kraju smo spašavali živu glavu. Preokret se dogodio baš onako, ni iz čega", dodaje Kelava.

Nakon toga je nastala drama, uspio je Figueiredo zabiti pogodak iz slobodnog udarca sa strane u bliži kut. Kelava je i dotad nekoliko puta sjajno spasio mrežu, ali kod ovoga je morao bolje reagirati. Malmö je opet stiskao Modre, crne slutnje 20 minuta prije kraja opet su obuzele Dinamove navijače, Kelava se iskupio za pogodak, opet je dvaput čudesno spasio, bile su to minute teškog življenja. I onda još jedan pogodak, Jansson je nakon centaršuta odbijanac u petercu pospremio u mrežu.

Međutim, Dinamo je izdržao. Ipak, ta utakmica mora biti upozorenje za večeras.

"Dok sudac ne dosudi kraj, nikad se ne treba veseliti, to je moja poruka za večerašnju utakmicu Dinama. Dečki su sjajni, ali oprez uvijek treba postojati, u trenutku se sve može okrenuti. A naročito kad su u pitanju momci sa sjevera Europe, to je takav mentalitet, oni nikad ne odustaju. Ljudi idu - a tako će večeras i Rosenborg - glavom kroz zid! Ali ja se nadam da utakmica u Trondheimu neće biti stresna kao ona u Malmöu. Nadam se da Livaković neće imati toliko posla kao ja onda. Međutim, Livi se isprofilirao kao najbolji hrvatski vratar, brani u vrhunskoj formi, tako da sam siguran da će biti na najvišoj razini", zaključio je Kelava.

Linker
10. svibanj 2024 13:49