Damir Krajac / CROPIX
DINAMO KREĆE PO LIGU PRVAKA

DINAMO KREĆE PO LIGU PRVAKA! Bjelica najavio duel s Norvežanima, negativno progovorio VAR-u i objasnio zašto: 'Ne sviđa mi se jer on oduzima emociju'

DINAMO - ROSENBORG Modre u srijedu od 21 sat čeka dosad najteži europski ispit ove sezone, u Maksimiru gostuje norveški prvak koji dolazi po aktivan rezultat uoči uzvrata playoff-runde kvalifikacija Lige prvaka. Momčad Nenada Bjelice učinit će sve da se Skandinavcima želje ne ostvare.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 20. kolovoz 2019. 19:55

Opet će nakratko, na nekih dva sata ove srijede uvečer stati vrijeme u metropoli. Maksimir, 21 sat, Dinamo kontra Rosenborga, prvi čin bitke za Ligu prvaka. Norvežani su stigli, a Modri su već spremni. Dan uoči dvoboja koji će pokazati smjer puta hrvatskog prvaka za europsku jesen trebalo je odraditi one službene, protokolarne stvari. Jedna od takvih je i uobičajena press-konferencija na koju je uz kapetana Arijana Ademija izašao strateg Nenad Bjelica. Lanjsko europsko proljeće bilo bi prekrasno okruniti, potvrditi, zacementirati nastupom u najelitnijem klupskom natjecanju.

- Spremni smo za utakmicu i jedva čekamo da krene. Nakon što lani nismo ušli u Ligu prvaka, sad očekujemo pokazati da smo godinu dana zreliji. Pred nama su dvije teške utakmice, 180 minuta u kojima ćemo morati biti onakvi kakvi smo bili u Budimpešti. Očekujem Dinamo koji će igrati na visokom nivou, kao i sve europske utakmice prošle sezone. Doma protiv Ferencvarosa smo možda bili malo slabiji, ali generalno igramo na jako dobrom nivou, veli Bjelica.

VIDEO: TOMO NIČOTA

Tribine bi mogle biti ispunjene do kraja. Istok i zapad su rasprodani, a za sjevernu je tribinu ostalo još nešto mjesta. I to bi trebalo biti označeno natpison "sold out" pa bi Dinamo s isukanim mačevima u boj za jesen među europskom elitom mogao izaći pred punim gledalištem.

- Spremni smo za dvije teške utakmice, želim vidjeti dobru momčad. Dat ćemo sve od sebe pred našim navijačima kako bi ih razveselili. Oni su dosta tvrdi, čvrsti u duelu ali i taktički dosta dobri. Teško je igrati s njima, jaki su, ali spremamo se za njih i nadam se da ćemo to okruniti pobjedom, rekao je kapetan Ademi.

Zagreb, 200819.
Stadion Maksimir.
Konferencija za novinare ouci sutrasnje utakmice UEFA play-offa Lige prvaka izmedju Dinama i Rosenborga.
Na fotografiji: Arijan Ademi, Nenad Bjelica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Kadar je - pun! Svi oni koji bi i inače konkurirali za sastav u srijedu su na raspolaganju, a to je nešto što bi svaki trener samo poželjeti mogao. Andrić i Moharrami su blizu povratka, a može igrati i najnovije pojačanje, Luka Ivanušec. Trener Modrih rekao je da ne zna hoće li ga koristiti već u ovu srijedu, ali sljedećeg utorka u Norveškoj mogao bi nastupiti, kaže Bjelica koji danas 48. rođendan.

- Zdravlje, samo zdravlje. Ne trebaju ni stanovi ni automobili ni novac, samo zdravlja nam svima treba. Dakle, imamo sjajne igrače i navijače. Liga prvaka nam je velika želja. Željni smo igre, spremni za utakmicu. Protivnika smo gledali i uživo i preko videa, imamo puno informacija o njima. Vjerujem da ćemo se predstaviti onako kako svi to od nas očekuju.

Kada treba usporediti Rosenborg s apsolviranim Ferencvarosem, klupa hrvatskog šampiona ima spremne odgovore na sva pitanja o njima.

VIDEO: TOMO NIČOTA

- Norvežani su puno iskusniji od Ferencvarosa i generalno, a i u ovakvom tipu utakmica. Znaju igrati ovakve, bitne utakmice, a od Mađara su različiti i po sustavu igre. Igraju 4-3-3 koji u obrani prelazi u 4-5-1 formaciju. Jako se dobro brane, a njihov napadač Soderlund je za dva koplja bolji od napadača Ferencvarosa. Igrali su 11 puta u Ligi prvaka, to dovoljno govori o snazi našeg protivnika. No, to ne znači da mi sutra nećemo biti bolji.

Na Maksimiru debitira i Video Assistant Referee (VAR). Bjelica s njim nije imao dobra iskustva dok je bio u Poljskoj, tamo je borba za naslov prvaka odlučena upravo posredstvom tehnologije.

- Regularnost nogometne igre povećava se s VAR-om. Ne sviđa mi se jer on oduzima emociju kod postignutog pogotka. Kad zabiješ, moraš ostati smiren i čekati da ti VAR potvrdi da gol vrijedi i tek onda možeš slaviti. Buni me i to što moji igrači ništa ne znaju o VAR-u, nismo ništa službeno dobili, a imat ćemo ga na utakmici. Upozorit ću igrače na to da moraju igrati do kraja akcije, VAR može poništiti pogodak ili ga pustiti. Isto tako, VAR sve vidi. Nema potezanja, laktarenja... Sve u svemu, bilo bi mi draže da smo prije utakmice imali neko predavanje o VAR-u, jer mi igrači ne znaju puno o tome. Emocije pak preferiram, volim proslaviti pogodak..., kaže Bjelica.

Prije točno šest godina Nenad Bjelica je pobijedio jednu europsku utakmicu na Maksimiru. Ali, tada je bio trener bečke Austrije. Sad je vrijeme da dobije kao trener domaćih, bilo bi sjajno.

Linker
03. svibanj 2024 16:01