Marko Todorov / CROPIX
POVIJESNI DAN

DINAMO OBILJEŽIO ZANIMLJIV JUBILEJ Prošlo je 100 godina otkad su Modri postali - modri! Iz tog doba postoji još jedna poveznica s današnjim vremenom

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. travanj 2019. 15:00

Zanimljiv je jubilej jučer obilježio maksimirski klub. Naime, u subotu 13. travnja napunilo se točno 100 godina otkad su Modri postali - modri.

Tadašnji Građanski zaigrao je istog datuma 1919. prvi put u plavim, zapravo, nebeskoplavim dresovima, a u tadašnjem statutu pisalo je da je službena boja kluba modra. Modri su u svojem debiju u novoj boji pobijedili engleski York Lancaster. Maksimirski je klub pobijedio s 4:2, interes za utakmicu bio je velik, na tribinama je bilo oko sedam tisuća ljudi. A osim plave boje dresova još je jedna poveznica s današnjim vremenom, o kojoj svjedoči jedan novinski izvještaj iz tih dana:

“U svim brojevima našeg lista uzdišemo za igralištem. Taj naš vapaj mogao bi konačno dočuti g. načelnik i poraditi oko toga da grad Zagreb dobije dolično igralište. Tko je vidio ono nepregledno mnoštvo svijeta u Maksimiru, onaj interes kojim je publika pratila tok igre, mogao se i nadalje uvjeriti da ono igralište apsolutno ne odgovara prvorazrednim potrebama.”

Linker
06. svibanj 2024 21:45