CROPIX, sn ilustracija
PLAYOFF LIGE PRVAKA

DINAMO SRUŠIO ROSENBORG I NAPRAVIO OGROMAN KORAK PREMA LIGI PRVAKA Zabila su dva nova aduta Vatrenih, centimetri dijelili Modre od još veće pobjede

Hrvatski prvak krupnim koracima gazi prema mjestu među europskom elitom. Dinamo je na Maksimiru bio bolji od Rosenborga s 2:0 golovima Petkovića iz kaznenog udarca, odnosno Mislava Oršića. Hrvatski reprezentativci vode Modre prema Ligi prvaka! Uzvrat je u utorak 27. kolovoza u 21.00 h.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 10:26

DINAMO - ROSENBORG 2:0 (Petković 8' p., Oršić 28')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Hajrović (od 64. Gojak), Ademi, Olmo, Oršić (od 84. Atiemwen) - Petković (od 87. Gavranović)

ROSENBORG: Hansen - Hedenstad, Reginiussen, Hovland, Meling - Jensen, Lundemo, A. Konradsen - Akintola (od 84. Helland), Soderlund, Adegbenro

ZAGREB, stadion Maksimir. Gledatelja 23 859. Sudac: Daniele Orsati (Italija)

Veselite se ljudi, Dinamo je blizu Lige prvaka! Još samo malo, treba proći iskušenje u Norveškoj. Lijepa je to prednost, nije primljen pogodak na domaćem travnjaku, mislimo da će jedan pogodak na strani biti dovoljan. Ipak, nećemo slaviti unaprijed, ali da su Modri pred vratima raja, apsolutno je točno. Izgleda nam da je Bjeličina momčad kvalitetnija od Rosenborga, no podvlačimo, treba povući ručnu kočnicu. Nezgodni su ti Norvežani. Ali Bjeličini su dečki pokazali da su zreli za velika djela. Pred skoro ispunjenim Maksimirom pokazali su klasu, zato s velikim optimizmom mogu na uzvrat na sjever Europe. Ključnu ulogu jučer su odigrali hrvatski reprezentativci, najbolji su bili Livaković, Petković i Oršić.

Screenshot

Modri su krenuli autoritativno, napadački, agresivno, željeli su od starta pokazati tko je gazda u Maksimiru. Ipak, prvu opasnu akciju stvorili su gosti, nakon kornera lopta se odbila do Jensena na nekih 18 metara, dobro je opalio, ali Livaković je iskazao reprezentativnu formu. Ubrzo nakon toga Modri su stigli do vodstva, Oršićev udarac pa asistencija Hajrovića za Petkovića, koji je srušen u šesnaestercu bilo je dovoljno za vodstvo. Jedanaesterac je bio klasičan. Vodstvo Modrih bilo je znak za još veće nasrtaje Bjeličine momčadi.

Screenshot

Dani Olmo također je bio blizu pogotka, odlično je opalio s oko 17 metara nakon solo prodora, ali je njegov udarac završio nekih pola metra od stative. Imali smo osjećaj da Hansen ne bi zaustavio udarac da je išao u mrežu... Uskoro je stigla još jedna sjajna akcija Modrih. Autor cijele priče bio je Nikola Moro, koji je poslao teledirigiranu loptu u šesnaesterac, ali je kapetan Arijan Ademi zakasnio za djelić sekunde ili možda milimetar. Šteta, bila je to akcija za sladokusce; Moro je zagrizao dres nakon svega, kakva je to samo bila prilika... No to nije pokolebalo Modre.

Ubrzo nakon toga stigao je na scenu reprezentativni dio Dinama, Bjeličina i Dalićeva konjica. Livaković je ispucao dugu loptu, na nju je krenuo Petković, taman toliko dobro da zasmeta Hovlandu, od kojeg se lopta odbila do Oršića, koji je u naletu pokazao zašto je postao hrvatski reprezentativac. Sjajno se snašao i pogodio.

Screenshot

Norvežani su prijetili uglavnom iz prekida; bilo im je to najjače oružje. Sve opasne situacije pred Livakovićem stvorene su nakon centaršuteva i u prekidima. Jednom je opasno priprijetio Akintola, drugi put Reginiussen, izgledalo je jako nezgodno. Ali do pogotka je u smiraj prve dionice opet trebao doći Dinamo. Bila je to sjajna akcija Danija Olma, koji je povaljao svoje čuvare, vratio povratnu loptu do Mora, koji u naletu s visine šesnaesterca pogađa gredu! Da je bilo samo malo niže, bilo bi to 3:0.

A onda smo u samoj završnici prvog poluvremena svjedočili jednoj sumnjivoj situaciji. Dani Olmo je nakon solo prodora želio ubaciti loptu prema Petkoviću, ali je ona na svom putu u ruku pogodila Reginiussena. Da, želio je igrač Rosenborga izbjeći igranje rukom, povukao je lakat prema tijelu, ali je ipak spriječio akciju. Nama se činilo da se radilo o jedanaestercu, no Orsato je samo pokazao - igraj dalje. Nije se oglasio ni kombi u kojem je bio stacioniran VAR, valjda je ekipa imala drukčije mišljenje od našeg.

U drugom dijelu, Rosenborg je krenuo mnogo agresivnije, Norvežani su se okrenuli prema napadačkom stilu igre, a to im je donijelo dvije dobre prilike. Prvo je Akintola nakon centaršuta za nekoliko centimetara promašio cilj, a onda je Adegbenro odličnim udarcem s dvadeset metara pogodio gredu. Tih prvih 15 minuta druge dionice bila je crna rupa Bjeličine momčadi. Modri u tom drugom dijeli nisu srljali, pokušavali su pametno zatvoriti utakmicu. Imali su Modri priliku u zadnjoj dionici utakmice, nakon centaršuta Mora kapetan Ademi promašio je s pet metara... To je bila prilika za konačni šah-mat. Isto kao i u samoj završnici utakmice, kad je odlično pucao Leovac, a na obranjenu loptu Hansena naletio je Olmo, udarac je završio u bloku. Ali i ovako je dobro, Modri su blizu Lige prvaka.

DINAMO - ROSENBORG 2:0 (Petković 8' p., Oršić 28')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Hajrović, Ademi, Olmo, Oršić - Petković

ROSENBORG: Hansen - Hedenstad, Reginiussen, Hovland, Meling - Jensen, Lundemo, Konradsen - Akintola, Soderlund, Adegbenro

----------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Opasno je ovo bilo! Soderlund je glavom poslao 'svijeću' prema golu Dinama i lopta je prošla malo iza grede! Livaković je bio na tom udarcu, no bilo je to jako blizu...

87' - Posljednja zamjena u momčadi Modrih. Izašao je Bruno Petković i zaradio ovacije s maksimirskih tribina, a ušao je Mario Gavranović.

87' - Prilika za Dinamo! Leovac je izveo slobodnjak i centrirao u peterac, Petković je bio u skoku, no njegov udarac glavom odlazi preko grede.

84' - Mijenja i Bjelica. Izašao je Mislav Oršić uz ovacije s tribina, zamijenit će ga Iyayi Atiemwen.

84' - Prva zamjena za Rosenborg tek u 84. minuti. Umjesto Akintole u igri je Pal Andre Helland.

82' - Kakva šansa za Dinamo! Oršić je majstorski gurnuo Leovca u priliku koji puca praktički iz mrtvog kuta, Hansen taj udarac brani, a na odbijanac je naletio Olmo, međutim uspjeli su Norvežani blokirati Dinamova Španjolca...

79' - Još jedan udarac za statistiku... Akintola je pokušao iznenaditi Livakovića s tridesetak metara, međutim udarac je bio slab i Dinamov vratar nije imao problema s tim pokušajem.

75' - Žuti karton dobio je Petar Stojanović zbog prekršaja na Adegbenrou.

73' - Što je sada promašio Ademi... Petković je fantastično centrirao u peterac, a kapetan Dinama se ubacio iz drugog plana i - neobjašnjivo loše pucao! Otišlo je daleko od gola...

71' - I dalje Rosenborg vodi glavnu riječ u drugome dijelu. Sada je Soderlund opalio s ruba šesnaesterca iako je imao i boljih opcija, nasreću pogodio je samo vanjski dio mreže.

67' - Usred velikog pritiska Norvežana, evo i jedne prilike Dinama... Moro je sjajnom dugom loptom pokušao pronaći Ademija u šesnaestercu, ali požurio je kapetan Modrih i prošla mu je iznad glave.

- Prema službenim brojkama na Maksimiru je 23 859 gledatelja.

64' - Prvu promjenu radi Nenad Bjelica. Ući će Amer Gojak umjesto Izeta Hajrovića.

60' - I JOŠ JEDNA GREDA, SADA NA SUPROTNOJ STRANI! Sijevnula je kontra dinamovaca, Leovac je dobio loptu na lijevom boku i sjajno ubacio na pet metara tražeći Oršića, a Lundemo se vratio u posljednji trenutak i izbio je ispred Dinamova veznjaka pogodivši pritom vlastitu gredu!

57' - TRESE SE GREDA NA MAKSIMIRU! Adegbenro je silovito opalio iz daljine, bio je to opasan udarac i lopta je odsjela na gredi! Sad je već ljut Livaković na svoje suigrače, previše prostora dobivaju gostujući nogometaši u drugome poluvremenu...

54' - Opet prijete Norvežani. Reginiussen je bio u skoku s Dilaverom, srećom nije je dobro zahvatio loptu glavom i Livaković je stigao reagirati na vrijeme.

52' - Šteta što ovo nije prošlo... Olmo, Ademi i Moro su izveli malonogometnu akciju iz kornera, no pročitali su to Norvežani i spriječili novi pogodak.

49' - Jedan udarac Modrih, više za statistiku... Opalio je Moro s oko 25 metara, išlo je visoko iznad grede.

48' - Rosenborg je krenuo opasnije u drugome dijelu. Sada je neshvatljivo Akintola ostao sam na desetak metara, pucao je isprve - srećom, neprecizno!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su fantastično otvorili utakmicu play-offa protiv Rosenborga. Visok presing Bjeličinih igrača urodio je plodom već u 8. minuti kada je Bruno Petković izborio i realizirao najstrožu kaznu. Dinamovci tu nisu stali i nastavili su ofenzivnom igrom ugrožavati Norvežane koji su uspjeli tek iz daljine zaprijetiti Livakoviću, a hrvatski je vratar maestralno i staloženo reagirao u tim situacijama. Dinamo je došao do drugog gola u 28. minuti kada mrežu gostiju trese novopečeni Vatreni Mislav Oršić. Treba istaknuti i vrhunske obrambene reakcije dua Perić-Dilaver iako je bilo nekoliko manjih nesigurnosti kod prekida.

45' - Talijanski sudac šalje igrače u svlačionicu, Dinamo ima velikih 2:0 na poluvremenu!

40' - Uhh, kakva šansa za Rosenborg... Samuel Adegbenro je došao u poziciju za udarac i opalio s desetak metara, srećom otišlo je to iznad grede!

39' - DVOJBENA SITUACIJA! Olmo je bio u naletu i pucao s desetak metara, lopta je pogodila Reginiussena u ruku i Dinamov je veznjak odmah tražio najstrožu kaznu! Talijan je odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavlja, a u međuvremenu se konzultirao s VAR sobom koja je javila da je sve regularno i da nema jedanaesterca. Ponovljena snimka pokazuje da je Dinamo možda ipak oštećen...

34' - MORO POGAĐA GREDU! Olmo je krenuo u napad sam protiv trojice, izdržao je njihove nasrtaje i majstorski petom pronašao Nikolu Moru koji se ubacio iz drugog plana, opalio s vrha šesnaesterca i pogodio gredu!

POGODAK MISLAVA ORŠIĆA ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE.

28' - GOOOL! Livaković je ispucao dugačku loptu koja je išla na Petkovića, napadač Dinama nije ju dirao nego je to učinio Hovland i tako asistirao Oršiću - srećom, jer bi u suprotnom bilo dosuđeno zaleđe. Mislav Oršić se sjurio prema golu i lijevom nogom pogodio kroz noge Hansenu za velikih 2:0 u Maksimiru!

Screenshot

26' - Orsato pokazuje drugi žuti karton, ovaj put za Rosenborg. Hovland je grubo i neoprezno startao na Danija Olma, potpuno opravdana odluka suca.

25' - Prvi žuti karton na utakmici. Nikola Moro ruši Jensena s leđa i opravdano dobiva opomenu.

24' - Kakva prilika za Modre! Moro je opalio po golu, Ademi se ubacio iz drugog plana i pokušao omesti vratara fingirajući da će dirati loptu, međutim propustio ju je, a udarac je završio u gol-autu tik uz vratnicu!

19' - Prijete Norvežani! Izveden je slobodan udarac s lijeve strane, išla je lopta ravno u gol, međutim Livaković se ni ovoga puta nije dao iznenaditi.

17' - Sjajna šansa za Dinamo! Olmo je opalio iz daljine, bio je to izvrstan udarac, ali prošlo je malo pored vrata!

13' - I dalje napadaju Modri! Mislav Oršić sjajno surađuje s Danijem Olmom i Norvežani trenutno djeluju potpuno pogubljeno.

POGODAK I SITUACIJU ZA JEDANAESTERAC POGLEDAJTE OVDJE.

8' - GOOOL! Siguran realizator je Bruno Petković! Hansen je pogodio stranu, ali Dinamov napadač je to silovito i neobranjivo zavukao pod gredu, Modri vode 1:0!

Screenshot

7' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Oršić je opalio neugodnu 'žabicu' i Hansen je s mukom obranio, lopta je došla do Hajrovića koji dodaje Petkoviću, a napadač Dinama je fauliran u šesnaestercu i talijanski sudac opravdano pokazuje na bijelu točku!

Screenshot

6' - Uhh, ovo je bilo neugodno... Jensen je opalio s dvadesetak metara, prošla je lopta kroz šumu nogu, i srećom da je Livaković budno pratio, ulovio je u ruke taj nezgodan pokušaj Norvežana.

2' - Dinamovci su imali prvi ozbiljniji pokušaj, ali je norveška obrana uspjela izbaciti loptu u korner ispred nadolazećeg Petkovića.

1' - Izveden je početni udarac na Maksimiru. Izveo ga je Dani Olmo i Modri imaju prvi napad.

----------------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Talijan Daniele Orsato. Maksimirski je stadion ispunjen gotovo do posljednjeg mjesta, prema procjenama na tribinama je oko 30 000 gledatelja. Atmosfera je fantastična, prava europska, i sve je spremno za veliki spektakl! Maksimirom je odjeknula službena himna Lige prvaka i utakmica može početi...

-------------------------------------------------------------------------

20.20: Pogledajte galeriju sjajne atmosfere ispred Maksimira, metropola opet diše kao jedno...

20.10: Sprema se još jedna prekrasna plava večer u Zagrebu, ovako to izgleda večeras pred Maksimirom:

20.00: Maksimir, sat vremena prije utakmice, rijeka navijača slijeva se na stadion...

VIDEO: Tomo Ničota

19.43: Objavljeni su službeni sastavi.

U sastavu Dinama nema iznenađenja. Trener Nenad Bjelica ima na raspolaganju najjaču trenutnu momčad. U obrani i dalje Perić ima prednost u odnosu na Theophilea-Catherinea. Nikola Moro kod Modrih ima sve zapaženiju ulogu i upravo će on, u kombinaciji s kapetanom Ademijem, čuvati zadnju liniju iza ofenzivnog veznog reda koji predvodi najbolji igrač hrvatskog prvaka Dani Olmo. Njemu će društvo, uz Izeta Hajrovića, praviti novopečeni Vatreni Mislav Oršić. U napadu je očekivano Bruno Petković dobio prigodu umjesto Marija Gavranovića koji će svoju šansu vrebati s klupe.

Kod Norvežana također nema iznenađenja, norveški trener Eirik Horneland izvest će postavu u formaciji 4-3-3.

19.00: Dan kad je Bjelica utišao Maksimir i dan kad bi ga mogao razgaliti

Nenad Bjelica jučer je proslavio 48. rođendan, ali velika obljetnica pada i na današnji dan. Točno prije šest godina, 21. kolovoza 2013., Hrvatska je upoznala Nenada Bjelicu. Dobro, bio je poznat i prije, kao igrač i perspektivni trener u Austriji, no te je večeri u Maksimiru Bjelica otišao stepenicu više.

Zagreb, 100319. 
Stadionn Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Rijeke.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener Dinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

S bečkom Austrijom iznenadio je Dinamo (0:2), utišao Maksimir i, premda je u uzvratu bilo drame, ipak te večeri odnio Modrima Ligu prvaka. Moglo se tada pomisliti da će jednoga dana biti na klupi Dinama, ali eto, poklopilo se da će baš šest godina kasnije voditi Modre prema Ligi prvaka na istom tom Maksimiru.

18.30: Na službenoj Twitter stranici Lige prvaka možete glasati za svog favorita... Tko će, po vašem mišljenju, večeras odigrati ključnu ulogu?

18.00: Ne bi uopće bilo iznenađenje da Lundemo igra flastera na Olmu

Koja je prava snaga Rosenborga, pitaju se posljednjih dana navijači Dinama. Donosimo analizu norveškog prvaka po linijama.

VRATAR I OBRANA

Na vratima je povremeni 29-godišnji norveški reprezentativac, iskusni Andre Hansen. Odličan je vratar, nerijetko spašava momčad svojim reakcijama, a istaknimo da dobro brani kaznene udarce.

Zapovjednik je obrane Tore Reginiussen, 33-godišnji srednji branič, koji u paru s Evenom Hovlandom (30) čini zadnji bedem ispred Hansena. Jaki su u skoku, dobro se postavljaju, uigrani su, ali nisu agresivni u izlascima na suparnika.

Na desnom je boku Vegar Eggen Hedenstad, 28-godišnjak koji solidno zatvara svoju stranu. A na lijevom boku igra trenutačno najtraženiji nogometaš Rosenborga, 24-godišnji Birger Meling, sklon ofenzivnim izletima, a zanimanje za njega pokazao je i škotski Celtic.

VEZNI RED

Kapetan je momčadi 31-godišnji Danac Mike Jensen, neumorni trkač i borac, ordinira po sredini ili na desnoj strani veznog reda. Pozicije mijenja s discipliniranim Mariusom Lundemom (25), zaduženim za destrukciju suparničke igre, gdjekad se zna “zalijepiti” i za najboljeg suparničkog igrača, pa neće biti iznenađenje bude li baš Lundemo flaster na Olmu. Poput Mađara Sigera...

A čovjek s idejom u veznom redu jest Anders Konradsen (29), dešnjak koji igra na lijevoj strani, ali ubacuje se i u sredinu. Zabio je dva gola Mariboru na uzvratu u Trondheimu i za njega je sportski direktor slovenskog prvaka Zlatko Zahovič rekao da je jedini pravi španer u toj momčadi, igrač po njegovu ukusu. Kaže li to Zahovič...

NAPAD

Rosenborg voli napadati po bokovima, a u posljednjim su utakmicama na tim pozicijama bili 23-godišnji Nigerijci, Babajide David Akintola (desno) i Samuel Adegbenro (dešnjak na lijevoj strani). Obojica su puna energije, dinamična i neumorna, nerijetko nepredvidiva u situacijama jedan na jednoga.

A u vrhu je napada iskusni norveški reprezentativac, 32-godišnji Alexander Soderlund, visok je 187 cm, jak je u duelu i u skoku, a k tome ima top u desnoj nozi. Nerijetko zna opaliti iz daljine, odlično izvodi i prekide, a Mariboru je u dvije utakmice zabio čak tri gola.

Ključni igrači koji čine kralješnicu ove iskusne momčadi jesu: Hansen - Reginiussen, Meling - Jensen, Konradsen - Soderlund. A prosjek godina spomenutih 11 igrača jest 27,9 godina... (pju)

17:45 Očekuje se da će maksimirski stadion danas biti posve ispunjen. Ulaznice su dobro "išle" čitavog tjedna, a i sjeverna bi se tribina trebala do kraja popuniti. Oko 25 tisuća duša Modre će pogurati koji korak bliže Ligi prvaka.

Linker
30. travanj 2024 23:00