Marius Simensen / Digitalsport / CROPIX
LOVA DO KROVA

DINAMOV 'BIZNIS SVIH BIZNISA' Otkrivamo zašto je transfer Marka Roga zapravo najbolji ikad

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. kolovoz 2016. 16:04

Je li transfer Marka Roga u Napoli zapravo najveći i najbolji Dinamov transfer svih vremena? Kad je svota u pitanju, nalazi se na trećem mjestu, iza Marka Pjace za kojeg je Juventus platio 23 milijuna eura, te Luke Modrić koji je 2008. godine otišao u Tottenham za 21 milijun eura.

Međutim, realno govoreći, ovaj Rogov transfer od 16,5 milijuna eura plus bonus od 1,5 milijuna zapravo je najbolji Dinamov transferni biznis.

Najveći broj utakmica

Zašto sam tog mišljenja? Iz jednostavnog razloga što je Rog u Dinamu “plesao samo jedno ljeto”, samo godinu dana. Modri klub ga je prošlog ljeta kupio od Splita za 4 milijuna eura, plus PDV, a prodao je ukupno za 18, jer je sasvim izvjesno da će i taj bonus biti ostvaren. Dakle, za godinu dana Modri su na Rogu zaradili 13 milijuna eura! To je “biznis svih biznisa”.

Ali nije samo u pitanju posao, koji je fenomenalan. Rog je u tih godinu dana bio autor velikih stvari u modrom dresu. Pogledajte samo njegova sportska dostignuća u plavom dresu u tom zaista kratkom vremenskom razdoblju. Dakle, s Dinamom je osvojio dvostruku krunu, a Modrima je upravo on izravno donio Kup, onim svojim pogotkom protiv Slavena Belupa.

Prošle sezone odigrao je najveći broj utakmica za Dinamo u HNL-u, čak 34, bio je apsolutni rekorder. Također, odigrao je i svih 12 europskih utakmica, postigavši dva važna pogotka, protiv Fole Esch i Moldea u kvalifikacijama, pa se tako s Modrima plasirao u Ligu prvaka, baš kao i ove sezone. Dakle, u godinu dana dva puta se s Modrima plasirao u Ligu prvaka, a oba puta bio je među najvažnijim igračima. Jer, u ovosezonskom pohodu na najelitnije klupsko natjecanje na svijetu sudjelovao je s tri pogotka, zabijao je Vardaru, Dinamu iz Tbilisija i Salzburgu. Sjećate li se one prve maksimirske utakmice s Austrijancima? Modri su gubili 0:1, onda je na njemu napravljen jedanaesterac koji je sam realizirao. On je održao nadu za drugu utakmicu koja je završila trijumfalno za momčad Zlatka Kranjčara.

Salzburg, Austrija, 240816.
Red Bull Arena.
Uzvratna nogometna utakmica play-offa Lige prvaka, GNK Dinamo protiv FC Salzburga.
Na fotografiji: Marko Rog i Takumi Minamino.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Marko Rog i Takumi Minamino.

Na početku ove sezone bio je briljantan na Poljudu, u onoj briljantnoj modroj pobjedi nad Hajdukom od 4:0, zabio je dva pogotka, uz Fernandesa nosio je Modre do trijumfa koji će se još dugo pamtiti. Usput se “plasirao” na Europsko prvenstvo te odigrao protiv Španjolske. U tih godinu dana za Modre odigrao je 18 europskih utakmica, uz učinak od pet pogodaka, vrlo važnih i bitnih. Jeste li sve popamtili? Teško se sjetiti da je bilo koji igrač Dinama u tako kratkom vremenskom razdoblju provedenom u klubu napravio toliko toga dobrog. Što dobrog? Impresivnog!

Teško će se ponoviti

Recimo, veliki Luka Modrić također je u vrijeme svoje karijere u Dinamo odigrao 18 europskih utakmica, Marko Pjaca 21... Naravno, da netko krivo je shvati, briljantni Modrić i Pjaca napravili su velike stvari u plavom klubu, bili su krucijalni igrači, isto kao i Eduardo koji je Arsenalu prodan za 13,5 milijuna eura, te Vedran Ćorluka koji se transferirao u Manchester City za 13 milijuna eura, a ta dva transfera su četvrti i peti na Dinamovoj “vječnoj ljestvici”. Međutim, u samo godinu dana boravka u plavoj svlačionici, Rog je zaista bio autor nevjerojatne karijere. Dinamo je s njim na sportskom i financijskom planu zapravo dobio čudesnu priču, koja će se rijetko ponoviti.

Linker
20. travanj 2024 19:04