Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
NOVI DOBITAK ZA HRVATSKU

DINAMOV DRAGULJ OTKRIO KAKO MU JE ZLATKO DALIĆ POMOGAO PRIJE VELIKOG DEBIJA 'Na kraju sam se poslužio Šunjićevim receptom, dodaš loptu suparniku...'

DINO PERIĆ ZA SN Dinamov stoper dobro je odradio premijeru u vatrenom dresu u subotu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. studeni 2019. 12:44

Iza nas su dani sjajnih reprezentativnih premijera Dinamovih nogometaša. Prvo je sjajan debi imao Dani Olmo u dresu Španjolske, a onda Dino Perić u dresu Vatrenih. Mnogo se o stoperskom dvojcu govorilo uoči odlučne utakmice sa Slovačkom jer su morali izostati senatori Dejan Lovren i Domagoj Vida. Nekako se u javnosti provlačila teza da ćemo baš u srcu obrane biti najranjiviji jer će stoperski par činiti Duje Ćaleta-Car i Dino Perić. Pogotovo se to odnosilo na Perića, kojem je to bila prva utakmica za Vatrene, a toliko bitna, važna, krucijalna. Međutim, Dino je svoj posao odradio jako, jako dobro.

U Rijeku su ga došli pogledati i roditelji, Mijana i Željko. Ali mama nije došla na utakmicu.

- Mama ne gleda utakmice, njoj je to prestresno, tako da se nije pojavila na Rujevici. Još nije pogledala nijednu moju utakmicu! Nagovaram je da pogleda barem jednu prijateljsku. Ne zna mama ni kako igram. Plaši se za mene, znate kakve su majke. Tata jedno vrijeme nije gledao, ali sad stalno gleda - kazao nam je Dino u uvodu.

Kako se osjećao pred svoj veliki debi, je li bilo treme?

- Osjećao sam se super! Znate, razgovarao sam prije toga s Dominikom Livakovićem i Bornom Barišićem o njihovim iskustvima kad su debitirali. Kazali su mi da im je to bio svojevrsni stres, da je stresno i kad se igraju prijateljske utakmice. Međutim, ja nisam bio pod stresom. Znam da sam igrač koji neće dobiti deset prilika, da ću dobiti praktički jednu da pokažem jesam li ili nisam. Ipak, to mi nije smetalo. Da, utakmica je bila ogromnog uloga, u pitanju je bio plasman na Europsko prvenstvo, nismo imali dva glavna stopera. Kad tako sagledate stvari, nije bilo lako, ali sve sam to dobro podnio.

Priča nam da mu je debi u vatrenom dresu dosta olakšao izbornik Zlatko Dalić.

- U malo riječi izbornik mi je kazao sve što trebam obaviti. Nije na mene stavljao dodatni pritisak. Nije me na treninzima puno puta zaustavljao pa kazivao, moraš ovo, moraš ono... Rekao mi je da samo igram svoju igru, da sam zaslužio poziv, da sam već igrao velike utakmice s Dinamom, da ove reprezentativne nisu ništa drukčije. Puno mi je pomogao, kao i suigrači. Recimo, Ivan Perišić mi je nakon utakmice s Walesom davao savjete, rekao mi je da malo pogledam kako igraju Slovaci. Jer znate, kad igrate s takvim igračima kakvi su naši reprezentativci, s tim zvijezdama predvođenim Lukom Modrićem, koji je bio The Best, priča poprima drugu dimenziju. Bez obzira na to što igram na najvišoj razini u Ligi prvaka.

Pitamo ga je li prije utakmice razgovarao s Ćaleta-Carem, izgledalo je da se odlično nadopunjavaju.

- Najviše smo pričali o tome da se moramo osiguravati, znali smo da nam obojici neće biti lako, jer upali smo u bitnu utakmicu, mogla se lako dogoditi pogreška. Recimo, teren je bio brz, lopta ti lagano sklizne ispod noge. Da te preskoči... Zato smo razgovarali o tome kako jedan drugoga moramo ispraviti. Međutim, nije bilo takvih situacija osim tog pogotka Slovaka. Eto, pitali su se mnogi kako će ispasti kad nemamo dva glavna stopera, nadam se da je ispalo dobro.

Kod pogotka Boženika Perić je bio na lopti, ali nije uspio spriječiti strijelca.

- Bio sam na lopti, ali nisam bio sto posto siguran hoće li biti zaleđe, hoće li bočni igrač još povući loptu pa je vratiti, a onda je ta ubačena lopta nesretno pogodila njega pa mene te je ušla u mrežu. Ipak, taj me pogodak nije poremetio, uzdrmao. Vjerovao sam u sebe, bio sam siguran da ćemo okrenuti utakmicu, jer imali smo svojih šansi prije nego što su nam zabili.

Međutim, sve se vratilo reprezentativnom stoperu, on je dodao loptu Vlašiću, koji je u konačnici zabio za izjednačenje.

- Ha, ta mi je lopta prvo malo pobjegla, ali onda sam je uklizavanjem dohvatio. Razgovarao sam jučer sa svojim prijateljem Ivanom Šunjićem, kazao sam mu da sam to vidio od njega. Dodaš loptu suparniku pa mu onda ukližeš, hahaha... Njemu posvećujem tu asistenciju! Volim inače iznositi loptu, a u reprezentaciji iza sebe imaš igrače poput Luke Modrića i Marcela Brozovića, znaš kad im dodaš loptu da je neće izgubiti.

Očekuje li da će biti u rosteru za Europsko prvenstvo?

- Daleko je Europsko prvenstvo, a konkurencija je velika. Tu su još, osim Lovrena i Vide, Mitrović, Škorić... Još ne razmišljam o tome, ali svatko bi volio otići na Euro.

U Milano idemo po europsko proljeće

Nakon utakmice s Gruzijom Dino se vraća u Maksimir, na redu je derbi s Hajdukom, pa Atalanta...

- Dao Bog da se plasiramo u europsko proljeće, to nam je najbitnije. Dosad sam razmišljao samo o Slovačkoj. Trener Bjelica mi je želio pomoći pa mi je čak zabranio da dajem intervjue, ali nisam mogao pobjeći od toga, naročito jer sam zadnje dvije-tri utakmice odigrao malo lošije, ne na onoj razini na kojoj sam igrao prije. To mi je stvaralo dodatni pritisak, ali sve je bilo u redu. Bitno je moći igrati utakmice pod pritiskom, to je razlika između vrhunskih i dobrih igrača. Imao sam i puno odigranih utakmica, malo se skupilo i umora. Ali ja uživam u svakoj utakmici, bilo da je riječ o HNL-u, Kupu u Karlovcu, Ligi prvaka... Da, sad Dinamu slijede dvije iznimno značajne utakmice, derbi s Hajdukom pa onda Atalanta, veselimo se tome. Baš je lijepo ovo doba, igrati za Dinamo i reprezentaciju. Sad je, naravno, nama u klubu najveći fokus na Hajduku, znamo što ta utakmica nosi: možemo se debelo odlijepiti na ljestvici, a imamo im i za što vratiti, nešto su nam dužni s Poljuda. Bit ćemo fokusirani, spremni, nabrijani. A onda krećemo po europsko proljeće u Milano. Idemo odigrati za svoju dušu i pokušati napraviti dobar rezultat - zaključio je Perić.

Linker
08. svibanj 2024 03:47