Ranko Suvar / CROPIX
NAJBOLJI IGRAČ U POVIJESTI BRESTA

DINAMOV LEGENDARNI NOGOMETAŠ ANALIZIRAO FRANCUZE I POSLAO DALIĆU ZLATA VRIJEDAN SAVJET 'On bi se mogao nositi s Mbappeom...'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. srpanj 2018. 16:28

Dinamov legendarni nogometaš Drago Vabec (67) četiri je godine sjajne igračke karijere proveo u francuskom Brestu (od 1979. do 1983. godine), odigrao je za ovaj klub 118 službenih utakmica i zabio 60 golova! A prije četiri godine, izabran je za najboljeg igrača Bresta svih vremena, veliko je to priznanje znamo li da su Brestov dres odijevali, primjerice, Franck Ribery, David Ginola, Bernard Lama, Claude Makelele, Stephane Guivarc’h...

Francuski novinar Jean LeRoux napisao je knjigu o Dinamovu Međimurcu, snimljen je i DVD s Vabecovim golovima za Brest.

Čudna igra

Ovih dana Vabec uživa u igrama Hrvatske na SP-u...

"Već sad smo ostvarili čudesan uspjeh, ovo je predivno, naši nas dečki oduševljavaju svojim igrama i pobjedama. Baš me zvao novinar i prijatelj Jean LeRoux koji je napisao knjigu, čestitao mi je na uspjehu Hrvatske i veseli se našoj međusobnoj finalnoj utakmici. Doći će sljedećeg tjedna u Hrvatsku, ide na more na Krk i poslije ćemo se skupa vratiti u Francusku, budući da me pozvala rock-grupa iz Bresta da sudjelujem u njihovu snimanju spota! Nisu me zaboravili, strahovito me cijene u Brestu i ponosan sam zbog toga", rekao nam je Vabec i istaknuo:

"Više od svega želio bih za dva tjedna doći u Brest, u Francusku, kao svjetski prvak! Nisam provokator, silno cijenim Francuze, ali bio bih najsretniji čovjek na svijetu kad bih se u Brestu pojavio kao pobjednik. Vjerujem da će tako i biti, vjerujem u naše sjajne dečke..."

A kako ocjenjujete francusku reprezentaciju?

"Jaki su, vrlo jaki. Znam da je sad euforija zahvatila Hrvatsku, ali moramo znati da će nam biti teško i da će opet nijanse odlučivati. Francuska je prepuna sjajnih pojedinaca, igra neku svoju čudnu, nezgodnu igru, pogledajte samo kako se onaj mali Griezmann šulja oko 16-erca i čeka da mu Giroud spusti loptu. Pa onaj mali Mbappe, na trenutke oduševljava svojom nestvarnom brzinom i driblinzima... Svi hvale francuski vezni red, ali mišljenja sam da smo na sredini mi jači! Kante trči i sve stigne, kao i Matuidi, ali Pogba zna kiksati i izgubiti loptu, to trebamo koristiti i jurnuti onda u protunapad", govori Vabec i nudi savjet izborniku Zlatku Daliću:

"Godinama imamo problem s tim našim defenzivnim lijevim bokom. I protiv Engleza smo se mučili na toj strani, Strinić je dao sve od sebe, ali to nije bilo to. I tek kad je ušao Pivarić dobili smo živost i pravu napadačku pomoć. Čini mi se i da bi se Pivarić bolje mogao nositi s Mbappeom, brži je i okretniji od Strinića... Ali, pustimo to Daliću, on će najbolje odlučiti tko će igrati."

Bit će neizvjesno

Kako vam izgleda francuska obrana?

"Srednji braniči Varane i Umtiti su izvrsni, vjerojatno im nećemo moći parirati u skoku i svoju ćemo šansu tražiti probojem kroz sredinu i po bokovima. Bit će to vrlo neizvjesna utakmica, Francuska ima iskusnog izbornika, Didiera Deschampsa, koji je kao igrač bio i svjetski i europski prvak. Siguran sam da dobro poznaje našu momčad i pokušat će složiti taktiku kojom bi uštopao naše igrače. Nadam se da neće uspjeti i da ću u Brest za 14 dana otići kao svjetski prvak", kaže Vabec.

Linker
04. svibanj 2024 04:58