BORBA ZA DESNI BOK

DINAMOV RUMUNJ 'Želim u Francusku... ali moram se nametnuti Mamiću i izborniku'

‘Rumunjski izbornik rekao mi je da sam u njegovim vizijama, ali prvo se moram nametnuti Zoranu Mamiću’
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 01. srpanj 2015. 10:27

Nekima je zaista malo potrebno da budu sretni i zadovoljni. Recimo, Alexandru Matel je šest mjeseci stanovnik Zagreba, a svaki put se iznova začudi kada mu komunlaci odnesu smeće ispred zgrade.

- Vedran, pa kako je to moguće? - pitao je Dinamov desni bek prijatelja iz kluba koji mu je susjed na zagrebačkom Bukovcu.

- Zagreb je tako čist grad - objašnjava nam Matel.

No, to nije sve. Primjerice, Rumunj je iznenađen što nakon treninga može bezbrižno šetati parkom Maksimir, bez bojazni da bi mu se moglo dogoditi nešto loše.

- U Rumunjskoj je puno opasnije. Zagreb je top destinacija za mene i moju obitelj - priča nam Matel koji je nedavno postao otac. Supruga Cristina rodila je sina koji je, priznaje bek Dinama, kompletno poremetio obiteljski bioritam Matelovih.

- Trudimo se oboje. Supruga je stalno u pogonu a ja pomognem koliko mogu. Uživamo u svakom trenutku - govori rumunjski internacionalac iza kojeg je šest mjeseci prilagodbe.

Brza prilagodba

Od njega se očekuje da od ove sezone pokaže kvalitetu koja je privukla Dinamo i zbog čega mu Zoran Mamić toliko silno vjeruje.

Plan je bio da bude ‘back up’ Ivi Pintu pa da ga s vremenom zamijeni na poziciji desnog beka. Međutim, zbog ozljeda Pivarića I Muse, naš sugovornik je cijelo proljeće krpao rupe na lijevoj strani.

- Prvi sam put u životu igrao na toj poziciji. Zar se to nije vidjelo - smije se Matel pa nastavlja:

- I nije bilo toliko loše. Princip je isti, ali je strana drugačija. Trudio sam se maksimalno i mislim da je to bilo korektno.

Unatoč krivoj poziciji i činjenici da uoči dolaska u Zagreb nije igrao šest mjeseci, Matel je u dva navrata dobio pozivnicu rumunjskog izbornika.

- Iordanescu i ljudi oko njega su mi potvrdili da sam im u vizijama kao rješenje na desnoj strani. Ne trebam vam govoriti koliko me motivira da se nametnem prvo Mamiću a onda i izborniku - ponosno će Rumunj čija reprezentacija trenutno vodi u skupini F kvalifikacija za odlazak na Euro ispred Sjeverne Irske i Mađarske. Ako se poklope neke stvari, Matel bi sljedeće ljeto mogao put Francuske…

- To je neki cilj koji sam stavio pred sebe, ali da budem u reprezentaciji moram se izboriti za mjesto u Dinamu. U Zagrebu zarađujem za život i to je primarno - reći će Rumunj koji ima dosta težak put da se nametne. Ispred njega je Ivo Pinto...

Fali podrška publike

- Da ne vjerujem u sebe, ne bih se bavio ovim poslom. Cijenim znanje Pinta, ali još više vjerujem u svoje mogućnosti. U Dinamo sam došao igrati… Uostalom, tijekom sezone ima 50 utakmica pa će biti prilike da pokažem što znam, a na treneru je da odluči - samouvjeren je Alex, inače idealan sugovornik za usporediti rumunjski i hrvatski nogomet. Prevaga je, prema njegovom mišljenju, ipak kod Rumunja.

- Ovdje su Dinamo i Rijeka jedina konkurencija za naslov, a u Rumunjskoj ima pet klubova koji mogu iznenaditi i uzeti prvenstvo. Ima i više publike, a to je nešto što nedostaje igračima u Hrvatskoj. Pa vidjeli smo što znači podrška u zadnje tri utakmice na Maksimiru.

Jedan od alata da se zadrži publika je i dobar europski rezultat koji priželjkuju. Plasman u skupinu Lige prvaka bio bi vrh, a na tom putu Dinamo bi se mogao sučeliti sa Steauom.

Steaua je OK ždrijeb

- Steaua ima veliku tradiciju, ali ovog ljeta im je otišlo šest ili sedam igrača koji su bili dio udarne postave. Zamjene su kvalitetne, no treba im vremena da se uigraju. Neću reći da je to dobar ždrijeb, ali je bolji od ostalih.

Linker
17. svibanj 2024 13:48