REUTERS/Robert Pratta
SPEKTAKL LIGE PRVAKA

FOTO, VIDEO: DINAMO JE RAZBIJEN OD DESETKOVANOG LYONA Modri su jednostavno bili potpuno nemoćni i bezidejni

Nogometaši Dinama poraženi su na gostovanju kod Lyona s 3:0 u 1. kolu skupine H Lige prvaka. Od početka do kraja bila je to jednosmjerna ulica u kojoj hrvatski prvak nije imao previše šanse.
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 14. rujan 2016. 16:27

LYON - DINAMO 3:0 (Tolisso 13', Ferri 49', Cornet 57')

Lyon: Lopes– Yanga-Mbiwa, Nkoulou, Morel – Rafael, Ferri, Gonalons (od 33. Tousart), Darder, Rybus – Tolisso (od 78. Ghezzal) – Cornet (od 72. Kalulu -).

Dinamo: Šemper – Stojanović, Benković, Schildenfeld, Pivarić – Machado (od 67. Šitum), Jonas (od 85. Gojak), Pavičić – Soudani, Ćorić (od 55. Fiolić), Fernandes.

---------------------------------------------

Novi poraz upisao je Dinamo na svojim putešestvijama po europskim nogometnim prijestolnicama Lige prvaka! Roster Lyona, prorijeđen ozljedama i slabom formom nudio je neku šansu prvaku Hrvatske. Kakvu takvu, ali u svakom slučaju puno veću nego što će nuditi gostovanja kod Seville i Juventusa. No, nula bodova. Opet je Dinamo preuzeo ulogu da vadi europske gigante iz rezultatskih kriza. Lyon je sinoć prekinuo svoj niz od dva poraza, Dinamo ga je nastavio. Uglavnom, pogodak Tolissa u prvome djelu, odnosno Ferrija i Corneta u nastavku, trasirali su put Francuzima na čelo ljestvice.



Vidno impresionirani ušli su 'modri' u skupinu Lige prvaka. Preplašeni. Niti blizu načinu na koji su lani ostvorili protiv Arsenala. U uvodnim minutama kao da su se natjecali tko će napraviti više grešaka a solidan obol dao je i sudac koji je repetirao kartonima manirom okorjelog revolveraša s Divljeg zapada. Vadio ih je Šveđanin iz džepa za krivi pogled. Jonas je već od pete minute zaigrao opterećen a do odlaska na odmor Brazilcu su se pridružili Pivarić i Fernandes. Ne bi ništa rekali da domaćin za identične stvari nije prolazio tek usmenom opomenom.

Da je jutro pametnije od večeri sugerira odluka Cice Kranjčara da na travnjak od prve minte pošalje Antu Ćorića. Dan uoči utakmice Fiolić je bio sigurna oklada, dok je svojevrsno iznenađenje Kranjčar locirao u Domagoju Pavičiću. Na koncu je to bila formacija 4-3-3 u kojoj je Ćorić zauzeo poziciju srednjeg napadača u tercetu sa Soudanijem I Fernandesom. Imao je ulogu lutajuće špice s potpunom slobodom prema naprijed. Plan je bio napraviti čvrsti blok u sredini te baciti karte na individualnu kvalitetu Fernandesa i Soudanija.

Nažalost, sve je ostalo na planu.

Na vratima je u Ligi prvaka debitirao Adrian Šemper. Pokušaje domaćina mladi vratar je sigurno zaustavljao u prvome djelu dok je kod gola Tolissa bio nemoćan. Igrala se 13. minuta kada je Rafael centrirao a Tolisso nadskočio Stojanovića te uz pomoć grede glavom zatresao mrežu.



Tek nakon primljenog gola Dinamo je donekle uspostavio kontrolu. Na ruku im je išla i ozljeda Gonalonasa koji je u 31. minuti napustio travnjak. Ali, bio je to veliki promet a mizerna zarada. Osim udarca Jonasa iz daljine koji je Lopes odbio paradom, odnosno pokušaja Machada iz slobodnog udarca, gosti nisu imali konkretan pokušaj da ugroze vratara Lyona. S druge strane, domaćin je na odmor otišao s 15 udaraca na vrata Dinama, od kojih je šest išlo u okvir.

Nada da Dinamo može do pozitivnog rezultata sasvim je iščeznula u 50. minuti. U brzoj akciji Lyona ulogu asistenta preuzeo je Cornet dok je egzekutor bio Jorda Ferri. Lijepo je ušao u kazneni prostor te potkopao loptu pored Šempera…

Zlatko Kranjčar reagirao je zamjenom u kojoj je Ante Ćorić prepustio svoje mjesto Ivanu Fioliću. Dovoljno da posljednje pojačanje Dinama u ljetom prijelaznom roku svjedoči iz igre pogotku Corneta s kojim je zaključena priča iz Lyona.

Ovoga puta je Tolisso napravio popriličan nered u obrani Dinama, sebe je katapultirao u rubriku igrača utakmice a Corneta na listu strijelaca. Do kraja su u igru ušli Gojak i Šitum koji je u završnici mogao ublažiti poraz, ali njegovom udarcu ispriječila se stativa...

------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završena je utakmica u Lyonu. Domaćini su slavili s 3:0.

90' - Prilika za Dinamo u završnici. Bila je to lijepa kontra Modrih, ali Gojak ju nije uspio okruniti golom.

87' - Ponovno se trese greda Lyonovog gola nakon udarca Šituma. Lopta večeras nikako nije naklonjena igračima Dinama.

83' - U ovim trenucima Lyon sjajno kombinira i poigrava se s dinamovcima. Domaćini lagano susret privode kraju.

81' - Utakmica ulazi u posljednjih deset minuta. Dobra obrana Šempera nakon udarca Ghezzala s lijeve strane kaznenog prostora.

76' - Lyon prijeti preko Rybusa koji je odapeo iskosa s desne strane kaznenog prostora, ali rezultat ostaje isti.

71' - Dinamo u ovim trenucima ima nešto više loptu u svom posjedu. Sada je opasno zaprijetio Soudani škaricama, ali lopta je otišla kraj gola.

62' - Kakva prilika za Dinamo. Soudani je promašio nemoguće. Neometan je s metra udaljenosti uspio zatresti gredu.

57' - GOOOL! Lyon vodi 3:0 protiv nemoćnog Dinama. Strijelac je Cornet, a akcija Lyona je započela nakon jeftino izgubljene lopte Stojanovića.

56' - Dinamu se ukazala poluprilika iz kontre, ali Soudani se zapetljao. Lijepo je potegnuo Fernandes, uputio dobru loptu u sredinu, ali Alžirac potom nije dobro reagirao.

49' - GOOOL! Lyon vodi 2:0, zabio je Ferri! Odmah na početku drugog dijela Lyon je odigrao akciju koja je ponovno slomila obranu modrih. Cornet je proigrao Ferrija, a ovaj je lakoćom prebacio Šempera s nekih sedam metara.

46' - Krenula je igra u drugom poluvremenu.

45+3' - Završeno je prvo poluvrijeme. Lyon vodi 1:0 golom Tolissa i dominira u susretu. Dinamo će u nastavku morati ponuditi puno više želi li izvući barem remi iz ovog susreta.

45' - Sjajan udarac Jonasa iz daljine. Bio je to ujedno i najbolji udarac Dinama u cijelom poluvremenu. Odapeo je snažno ljevicom, ali Lopes brani.

42' - Opet se trese mreža Dinama, ali gol Corneta je poništen zbog zaleđa. Opravdano.

38' - Novi udarac Lyona. Pucao je Cornet ljevicom iz daljine, a Šemper je siguran.

37' - U dosadašnjem dijelu susreta Lyon je uputio 12 udaraca prema golu Dinama. Hrvatski prvak zapucao je četiri puta.

35' - Pokušao je sada Machado iz slobodnog udarca s 32 metra udaljenosti, ali lopta odlazi visoko preko gola.

32' - Prisilna izmjena kod Lyona. Izašao je Gonalons, a ušao Tousart.

30' - Pokušao je sada Dinamo preko desne strane, ali Ćorićevo ubacivanje je bilo preoštro za Fernandesa.

26' - Novi žuti karton za nekog igrača Dinama. Nakon Jonasa opomenut je i kapetan Pivarić.

23' - Nova prijetnja po gol Dinama. Pucao je Gonalons glavom, ali lopta srećom odlazi preko gola.

22' - Lyon je dominantna momčad na terenu. Dinamo se brani od samog početka i u dosadašnjem dijelu susreta nije uspio ozbiljno zaprijetiti golu domaćina.

13' - GOOOL! Lyon vodi 1:0! Strijelac je Tolisso. Njegov udarac glavom nakon ubacivanja Rafaela odsjeo je ispod grede.

10' - Šemper skida sjajnu priliku Lyona. Cornet je ostao sam pred Dinamovim vratarom i tuče petom, ali brani mladi vratar 'modrih'.

5' - Pucao je Rybus iz slobodnog udarca, ali siguran je Šemper.

4' - Ispala je sada Dinamova obrana, a Jonas je faulirao Ferrija i zaslužio žuti karton.

3' - Pritisak Lyona na samome startu. Domaći su stisnuli 'modre' od prve minute.

1' - Započela je utakmica u Lyonu.

Linker
21. travanj 2024 08:28