LUDILO U TRONDHEIMU

DINAMOVCE OČEKUJE PAKLENA ATMOSFERA NA SJEVERU EUROPE, ALI NA TRAVNJAKU NEĆE BITI JURNJAVE Stotinjak Bad Blue Boysa u okršaju s 20.000 Norvežana!

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 10:31

U dobrom raspoloženju nogometaši Rosenborga čekaju uzvrat s Dinamom. Osmijeh na lice vratila im je teško izborena domaća prvenstvena pobjeda protiv Stabaeka (3:2), sedma uzastopna na njihovu Lerkendalu, i sad su sve misli okrenute prema krucijalnom okršaju za ulazak u Ligu prvaka protiv našeg prvaka.

Pred novinare su u ponedjeljak popodne došli trener Eirik Horneland i kapetan momčadi Mike Jensen. Bilo je i smijeha, trener i igrač Rosenborga šalili su se s 20-ak domaćih novinara, očito je da se pokušava umanjiti pritisak i stvoriti naizgled ležerno i opušteno ozračje, koje bi dalo optimizam Norvežanima, unatoč porazu u Zagrebu od 0:2.

Dodajmo da i norveški mediji u posljednja dva dana ističu samo pozitivne potankosti iz tabora njihova prvaka, a u svim su novinama, kao i na portalima, objavljene fotografije s posljednjeg treninga Rosenborga, na kojima su igrači nasmiješeni i odlično raspoloženi.

Opipljive šanse

"Hoćemo li odmah jurnuti prema Dinamovim vratima? Sigurno ćemo ih napasti, a hoće li to biti od prve minute, vidjet ćete kad počne utakmica. Pred nama je 90 minuta, bio bih zadovoljan da u svakom poluvremenu zabijemo po jedan gol, a da se naša mreža ne zatrese, značilo bi to da smo anulirali njihovu prednost i imali bismo produžetke. Ne žuri nam se nikamo, važnija od žurbe i jurnjave bit će disciplina i koncentracija u igri. Ne smijemo činiti pogreške poput onih u Zagrebu i onda će sve biti dobro. Ovo je velika utakmica, najvećeg uloga, i dočekat ćemo je spremni. Moramo biti prava momčad, pomagat ćemo si na terenu i to je temeljni preduvjet koji mora biti ispunjen razmišljamo li o prolazu. Pred nama je visok zid, ali nije ga nemoguće preskočiti, nadam se da će se mnogo toga poklopiti da bismo se na kraju ipak radovali", rekao je Jensen, dok su se na zidu iza njega vrtjeli kadrovi prve utakmice u Zagrebu.

Slično Jensenu razmišlja i zapovjednik obrane Tore Reginiussen:

"Moramo igrati pametno, pametnije nego u Zagrebu. Ne smijemo više onako griješiti, pa mi smo Hrvatima, praktički, poklonili dva pogotka! I zato smo sad u minusu, ali ništa još nije gotovo. Pred nama je 90 minuta, dat ćemo sve od sebe da bismo nadigrali goste i izborili nastup u skupini Lige prvaka. I ne mislim da je recept za prolaz jurnjava i napad od prve minute. Zašto? Pa utakmica se igra 90 minuta, koliko smo samo puta svjedočili raspletima u posljednjim minutama! Jednako vrijedi pogodak postignut u drugoj i u 89. minuti. Ne budemo li griješili, naše šanse za prolaz bit će opipljive", kaže Reginiussen.

U Trondheimu će, eto, u utorak navečer zasvirati tonovi himne Lige prvaka, prvi put nakon 12 godina, kad je Rosenborg posljednji put igrao u elitnom klupskom natjecanju. Silna je želja domaćina da tu himnu na svom stadionu slušaju cijele jeseni, no svjesni su da je Dinamova prednost velika. Ali se ne predaju.

"Bit će strahovito teško. Dinamo je jak i opasan i naša osnovna nakana mora biti čuvanje vlastite mreže. Jer zabije li Dinamo gol, tada ćemo mi za prolaz morati postići četiri pogotka! A to već ima prizvuk nemoguće misije", rekao je trener Horneland, dodavši:

Momčad to može

"Moramo se nametnuti od prve minute, moramo biti opasni, moramo Dinamu odmah pokazati tko je domaćin na Lerkendalu. Jasno, ta naša napadačka aktivnost mora biti praćena maksimalnom disciplinom i organizacijom igre, ne smije nam se dogoditi gubitak koncentracije ni na jednu sekundu! Startat ćemo na ravnoj cesti i nikako ne bih želio da nam se dogodi da nas Dinamo pošalje na uzbrdicu", slikovit je bio trener domaćina.

Do ponedjeljka je, inače, prodano oko 14.000 ulaznica i u Trondheimu očekuju da bi na tribinama moglo biti oko 20.000 gledatelja, stadion Lerkendal kapaciteta je 22.000 gledatelja. Bit će, dakle, “puna kuća” i u takvome ozračju, na odličnom travnjaku, trebao bi se igrati i dobar nogomet. Iako, riječi “dobar” i “lijep” ne postoje u norveškom rječniku kad se razgovara o nogometu - njih zanima samo i isključivo rezultat i svaki je potez na utakmici podređen rezultatu. Nekakvo “umiranje u ljepoti” tamo ne postoji.

Očekuje se stotinjak navijača Modrih

Norveška je skupo gostovanje, pa nema puno onih koji su se odlučili na takav put, saznali smo da je Dinamo prodao tek 62 vaučera za utakmicu u Trondheimu. Te će vaučere navijači poslije mijenjati za ulaznice. No ipak, u modrom taboru očekuju više svojih navijača, doći će ih sigurno iz Skandinavije, možda i Njemačke, pa bi Dinamo ipak trebao imati nešto brojniju podršku. Ne kao u Budimpešti, naravno, ali stotinjak bi navijača trebalo biti.

A Horneland je na kraju istaknuo:

"Prije utakmice u Zagrebu rekao sam da su izgledi za prolaz 60:40 za Dinamo. Nakon zagrebačkih 0:2, kao optimist i dalje smatram da su izgledi u postocima baš takvi. Znam da Hrvati vjerojatno misle da je sad omjer 90:10 za njih, ali još treba odigrati uzvratnu utakmicu. Imamo svoju priliku i pokušat ćemo je iskoristiti, moramo se dokraja mobilizirati i odigrati svoju najbolju utakmicu. Ova momčad to može, vjerujem u svoje igrače i nadam se potpori s tribina, trebat će nam pomoć navijača. A mi ćemo na terenu dati sve od sebe za prolaz, recept je za igru prvih 20-ak minuta drugoga poluvremena u Zagrebu, kad smo sve kontrolirali i Dinamo nije mogao disati", rekao je Horneland.

Linker
04. svibanj 2024 20:40