Srdjan Vrancic / CROPIX
U SJENI PORAZA

'ŠTO SE ČUDITE, KRENULE SU PROMJENE' Dinamo u posljednje tri prvenstvene utakmice nije bio nimalo pod zaštitom arbitara, prošlost pamti drukčije priče

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. ožujak 2018. 18:22

U sjeni prvoga Dinamova poraza od dečki s Kajzerice i maksimirskog potresa koji je donio potragu za trenerom ostala je neispričana priča o suđenju. I jednom detalju o kojemu se šaputalo nakon dvoboja u maksimirskim hodnicima i tunelima. Dakle, navodno je Dinamovim igračima, koji su se čudili kako je i zašto sudac Matoc “lagan na obaraču”, poslije utakmice jedna osoba, čije ime iz razumljivih razloga ne možemo spomenuti, dobacila:

“Što se čudite, krenule su promjene!”

Nitko se ne buni

Što je pritom mislio, neka svatko za sebe objašnjava. Da ne bi bilo zabune, nitko u Dinamu nijednom riječju nije spomenuo suđenje kao razlog poraza ni u Rijeci ni protiv Lokomotive, niti bi se na to smio pozvati. U redu, možda postoji dvojba kod drugog kaznenog udarca Lokomotive, no u globalu, Dinamo definitivno nije izgubio dvije utakmice zaredom zbog sudačkih grešaka. Ali, očit je novi trend, ili, kako reče taj netko - krenule su promjene.

Znamo da se kroz godine Dinamove dominacije uvriježila tvrdnja da Modri imaju veliki sudački vjetar u leđa, da je spornih situacija u korist Dinama puno više nego u korist drugih klubova, da se sudački “poguranac” Dinamu podrazumijeva kad god igrači na travnjaku “zapnu”.

Teško se sjetiti

A nevjerojatne odluke poput one Pejinove “respect opomene” umjesto žutog (ili crvenog) kartona Soudaniju zbog udaranja nogom igrača Lokomotive tu su tvrdnju samo potpirivale i Dinamo se od optužaba teško mogao braniti, čak i kad su došli i sudački previdi na njegovu štetu. Možda je baš taj “slučaj Soudani” najbolji primjer, bila je to također utakmica s Lokomotivom, a godinu dana nakon “respecta”, u istom dvoboju, sudac dosudi dva kaznena udarca protiv Dinama u Maksimiru, od kojih je drugi dvojben. Teško se sjetiti takve situacije u prošlosti. U dvije utakmice zaredom Dinamovi su igrači dobili crvene kartone? Naravno, rijetkost...

screenshot

Također, Dinamo je oštećen protiv Slavena Belupa za kazneni udarac, sjećamo se i one ruke Letice izvan kaznenog prostora u derbiju, u kojemu je bilo i dvojbenih odluka u Dinamovu korist (kazneni udarac, recimo).

No, ukupno gledajući, bez ustezanja se može zaključiti kako Dinamo (više) nema sudački “poguranac”, ne može se reći da su sudačke pogreške utjecale na Dinamove rezultate, ali Modrima suci u zadnje tri utakmice (Slaven Belupo, Rijeka, Lokomotiva) nisu donijeli baš ništa, niti jedna dvojbena situacija nije otišla na njihovu stranu. Štogod da je posrijedi, promjene u sudačkom kriteriju očite su, možda i sami suci strahuju da bi te iste promjene mogle i njih”pomesti”. Pa pušu i na hladno?

Što manje repova

Svaku promjenu nabolje treba podržati, što manje repova nakon sudačkih odluka, to je bolje svima, tome treba težiti. Naravno, da pritom nitko ne bude oštećen, niti Dinamo niti njegovi suparnici, nijedan klub. Batinić u Rijeci i Matoc u Maksimiru zaslužili su ukupno pohvale za svoje arbitraže, uz dvije-tri odluke koje mogu biti za raspravu, ali sudački kriterij je, bez dvojbe, u zadnje vrijeme daleko od ‘poguranca’ za Modre. Premda sad Dinamo ima i većih problema od sudačkog kriterija, na promjene se, čini se, mora naviknuti.

Linker
08. svibanj 2024 22:37