Foto: Paun Paunovic / CROPIX
ALARM JE UPALJEN

DOLAZI RIJEKA, A TRENER HAJDUKA U VELIKIM JE PROBLEMIMA Željko Kopić očito još nije pronašao način kako ustabiliti zadnji red momčadi

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. ožujak 2018. 01:45

Što je raditi Kopiću između Gornika i Rijeke? Defence, defence. Obrana, obrana, baš kako se često čuje na NBA utakmicama. U tjedan dana nova je “trojka” završila u mreži Bijelih. Mjesecima jedan ili nijedna, a onda je obrana počela propuštati utakmicu po utakmicu. Ništa novog nam nije pokazao ni dvoboj s Gornikom. Iako je utakmica imala prijateljski karakter, pogoci koje s Bijeli primili vrlo su slični onima iz službenih utakmica:

1) Kod prvog pogotka loša procjena skoka Filipa i Lopeza, slično kao i u dvoboju s Istrom kada je lopta preletjela Filipa za vodstvo Istre 2:1 na Poljudu.

2) Dva pogotka s okomitim loptama iza leđa obrane primili su Bijeli u Zabrzu.

Obrana definitivno nije na razini. Nije to zaključak iz susreta s Gornikom, taj dvoboj pružio je samo potvrdu. Jer, pogoci nisu bili remek-djelo domaćih napadača ili veznjaka. Ne, zgodici su uglavnom bili plod pogrešaka obrane.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Moramo pogreške bitno smanjiti ako želimo napraviti dobar rezultat protiv Rijeke - jasno je poručio Borja Lopez u otvorenom razgovoru za SN prošli tjedan.

Ali upravo su pogreške zadnje linije koštale Bijele triju pogodaka. Da ne bi bilo zabune, rezultat nismo spominjali kao ključni, jer ishod prijateljskog dvoboja najmanje je bitan. Međutim, igra je važna, a posebno pogreške koje se ponavljaju. Izgubljene lopte hajdukovaca u sredini lagano su Poljaci pretvarali u šanse i zgoditke. Ima Kopić pet dana za učvršćivanje obrane, ali u tom pokušaju najveći je problem što se kapetan Nižić vraća tek na trening u petak. Reprezentacija igra s Meksikom u srijedu ujutro i nije realno očekivati Nižića na treningu prije petka poslijepodne. Uz to, trebat će kapetanu i ključnom čovjeku obrane da se što prije vrati u “hrvatsko radno vrijeme”. Jet lag će rješavati u hodu, jer sedam je sati vremenske razlike Splita i Dallasa, što znači da će splitsko subotnje poslijepodne biti kao američko jutro. Taman vrijeme za buđenje...

Zagreb, 130318. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica polufinala Kupa Hrvatske izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: slavlje Hajdukovaca nakon pobjede.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ali, ima još otvorenih pitanja u obrani, jer Filip mijenja Fomitschowa, a protiv Gornika nije ostavio dojam igrača koji plijeni sigurnošću. Još uvijek je Filip velika enigma, još se čeka njegovo pravo izdanje kao potvrda angažmana. A gdje ćeš bolje prilike nego protiv Rijeke. Druga izmjena uvjetovana kartonima stiže na poziciji Hamze.

Upada Tičinović?

U veznom redu traži se igrač koji će pokriti mjesto Gambijca, a to bi mogao biti i Mario Tičinović. Pokraj Juranovića u proljetnoj formi teško će uskoro zaigrati, a posudba Tičinovića iz Lokerena potpisana je samo do kraja sezone, što znači da vrijedi još samo 10 utakmica. Malo prilika, a još manje je velikih utakmica poput jadranskog derbija.

Za kraj najave tjedna u kojem će Poljud ugostiti sudionike jadranskog derbija još i rečenica o sustavu. U Poljskoj smo vidjeli Savvasa na poziciji “osigurača” u sustavu 4-1-4-1. Formacija idealna za Hajduk s aktualnim kadrom. Said i Kovačević su dva centarfora dok se ne oporave Almeida i Futacs. Portugalac za Rijeku nije u konkurenciji, a Mađar? Još uvijek je upitan. Dobro napreduje, ali već je povratke najavljivao, pa će do Rijeke oprezno. Ali, u Futacsa se ne treba uzdati za jadranski derbi. Gotovo osam mjeseci stanke ostavit će traga i kada počne igrati.

Linker
03. svibanj 2024 09:30