KVALIFIKACIJE ZA OI

Dominikanci su nadoknadili Makedoniji 20 razlike, mogu li šokirati i Litvu?

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 07. srpanj 2012. 12:41

Litva je preživjela jučerašnji četvrtfinalni ogled protiv Portorikanaca, no to je bila još jedna izvedba baltičke ekipe s kojom njihov stručni stožer ne može biti posve zadovoljan. Portoriko je vodio dobar dio prvog poluvremena, čak i s 8 poena razlike. Litavci nisu pronalazili odgovor na pick and roll igru J.J. Baree i iznimno visokog centra Petera Ramosa.

Ponajviše zbog velikog broja slobodnih bacanja. europski sastav je do poluvremena prešao u vodstvo. U nastavku je Litva nekoliko puta stvarala osjetniju prednost, no uporni Portorikanci uvijek bi se vraćali.

U samoj završnici na scenu stupa iskusni play Šarunas Jasikevičius koji omogućuje svojoj ekipi novo vodstvo, a pogreška Baree u sljedećoj akciji onemogućava sastav s Kariba da dođe u priliku postići pobjednički koš. Litavci su pogodili nakon toga nekoliko slobodnih i upisali vrijednu pobjedu.

Litva je imala problema jer nije uspjela igrati u svojem brzom stilu. Trica im nije funkcionirala na željeni način (6/15), a nisu niti kontrolirali skok. Najbolji u njihovim redovima bio je Linas Kleiza sa 14 poena i 7 skokova. Nije toliko solirao kao u prošlim utakmicama što je svakako plus za igru Litve. Razigravač Mantas Kalnietis ubacio je također 14 poena.

- Bila je to jako teška utakmica. Portoriko ima u rosteru puno iskusnih igrača. No, naš tim je pokazao velik karakter. Znali smo da nam je ovo bila ključna utakmica i morali smo ju dobiti - istaknuo je Kalnietis.

Izbornik Kestutis Kemzura posebno ističe doprinos krilnog centra Dariuša Songaile, kojeg do jučerašnje utakmice nije koristio:

- Sve igrače mogu pohvaliti, ali posebno je to zaslužio Songaila. On je napravio ogroman posao. Iskoristio je svoje iskustvo i pokazao da može odigrati sjajno protiv dobrih igrača.

Songaila nije previše želio pričati o svojoj obrambenoj igri, koju će i danas morati pokazati jer će vjerojatno čuvati sjajnog dominikanskog centra Ala Horforda.

- Drago mi je da smo u ključnim trenucima uspjeli dobro odigrati u defenzivi. No, danas moramo odigrati još bolje, jer kako se turnir primiče kraju sve je teže i teže.

Sigurno je da Litavci danas neće imati podršku publike u Caracasu. Navijači Venecuele sinoć su propisno izviždali njihovu himnu, a razlog leži u utakmicu koju je Litva odigrala protiv domaćina kada je izbornik Kemzura zvao time out 4 sekunde prije kraja, iako je njegova momčad imala +8.

- To i nije baš lijepo s njihove strane. Pokazali su nepoštovanje prema našoj zemlji. Mislim da je važnije da smo mi pjevali našu himnu, kao i naši navijači i pobjedom smo im se odužili - istaknuo je Kemzura.

Jučerašnji dan uz pobjedu Nigerije nad Grčkom, svakako je obilježila i utakmica između Makedonije i Dominikanske Republike. Dogodio se u tom susretu jedan od najvećih povrataka u povijesti reprezentativne košarke na ovoj razini.

Činilo se da će europski sastav lagano privesti susret kraju kada je četiri minute do konca druge četvrtine poveo s 20 poena razlike, no serija 11:4 Dominikanaca otvorila im je vrata mogućem povratku u susret.

Dominikana drugo poluvrijeme otvara još jednom serijom (12:2) i više se nije osvrtala. U drugom dijelu glavni šuter te reprezentacije Francisco Garcia postigao je 21 poen, a probudio se i Horford koji je susret završio s 14 poena i 15 skokova, iako je u prvom poluvremenu bio očajan u smislu šuta.

Double-double učinak još jednom je ostvario i Jack-Michael Martinez (14 poena i 13 skokova). Makedoncima nije pomoglo niti 35 poena McCalebba. Drugih 20 minuta Dominikanci su dobili s 23 poena razlike. Ostvarili su 19 skokova više, a na kraju su uvjerljivo slavili iako su iz igre šutirali sa samo 38,6 - postotnom preciznošću.

- U životu sam vodio brojne utakmice, mnogo Final Four susreta u NCAA ligi, ali jučerašnja protiv Makedonije bit će jedna od onih koje ću pamtiti - kazao je poznati američki trener John Calipari te nastavio:

- Bili smo u minusu 20 poena, no ipak smo se vratili u igru i pobijedili. Stvarno sam sretan zbog svojih igrača i cijele reprezentacije jer su pokazali jako puno ponosa, borbenosti i odlučnosti.

Ukoliko Dominikanci danas pobjede, osigurat će prve Olimpijske igre u svojoj povijesti.

Linker
28. rujan 2024 13:16