PIŠE T. ŽIDAK

Donosimo pet ključnih duela u srazu Hrvatske i Irske: Svi aduti su na našoj strani!

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 10. lipanj 2012. 11:01

U strahu su velike oči, ali na današnjoj premijeri sve je na strani Hrvatske, osim irskog duha i iskusnog talijanskog trenera. Ispod irske fasade skriva se jedna limitirana momčad, kojoj ni irski novinari previše ne vjeruju, vjeruju jedino u kemiju Giovannija Trapattonija i uspomenu na Jacka Charltona, koji je 1988. godine proslavio Irsku, pobijedivši na startu EP-a Englesku. Irci sanjaju reprizu. Kao što i mi živimo u vremenima Ćire Blaževića, tako se i irski ljubitelji nogometa, kojih će u Poznanu biti oko 20.000, pamte 1988. godinu.

Ispred Hrvatske je reprezentacija koja je u kvalifikacijama nadvisila četiri zemlje iz trećeg nogometnog svijeta - Armeniju, Slovačku, Makedoniju i Andoru.

To je momčad veterana, u kojoj dominiraju igrači koji nisu u naslovnim ulogama niti u top-klubovima. Ta je momčad dvostruko jeftinija od Hrvatske; prema procjeni Transfermarkta Hrvatska vrijedi 184 milijuna, a Irci su procijenjeni na 95,500.000 eura.

Najskuplji igrač im je Aiden McGeady, koji kruh zarađuje u moskovskom Spartaku, i tržišna vrijednost mu je devet milijuna eura. Naš Luka Modrić spada među najskuplje svjetske igrače, njegova cijena iznosi 39,000.000 eura, a “rezervni” igrač Niko Kranjčar upravo je prodan u Dinamo Kijev za sedam milijuna i godišnje će zarađivati 2,5 milijuna. Tko bi u tom ogledu onda trebao biti u strahu?

Ovo je priča o pet duela, koji će odlučiti meč. Ili će bitno utjecati na rasplet. Kada smo se upustili u prognozu, pritom natežući za Irce, i tu je Hrvatska bila jača. Jer, Ćorluka je bolji nogometaš od Richarda Dunnea, Luka Modrić od Aidena McGeadyja, a Dario Srna od Damiena Duffa. Dopustili smo da je vratar Shay Given za nijansu bolji od Stipe Pletikose (iako je i to upitno), a samo iz kurtoazije smo u duelu Robbie Keane - Nikica Jelavić dali bod više irskom napadaču, koji kruh zarađuje u Los Angelesu. Kada se samo zbroji tržišna vrijednost petorice ključnih igrača jedne i druge momčadi, i u toj usporedbi sve je na hrvatskoj strani - naših pet igrača vrijedi 67,500.000, a irski oponenti tek 25 milijuna eura. No, novac ne mora biti presudan…

Presudit će inspiracija Luke Modrića. Ako će na današnjoj utakmici biti nadahnut, sve taktičke zamisli Giovannija Trapattonija past će u vodu. Irci nemaju fantazistu takvog kalibra, sumnjam da mu McGeady uopće može parirati. Ista je stvar u duelu dvojice krilnih ofenzivaca Darija Srne i Damiena Duffa, 33-godišnjeg bivšeg nogometaša Chelsea iz prve Mourinhove ere, čija karijera već nekoliko godina “vozi spust”. Preciznost Srninog centaršuta i slobodni udarac su kvalitete protiv koji ni Trapattoni još nije izmislio protuotrov. Iako su mu 73 godine.

Slaven Bilić s velikim respektom govori o Trapattonijevoj taktici. Njegov stil je poznat cijelom svijetu, uvijek će igrati s četvoricom igrača u zadnjoj liniji, dvojicom defenzivnih veznih, dva krilna ofenzivca i dvojicom napadača. Nema tu prevelike mudrosti, nema ni previše razloga za strah, posebno kada usporedite ključne igrače. Pogriješiti jedino može Bilić u komponiranju momčadi, koja u određenom smislu desetkovana ulazi u meč. U cijeloj priči najviše će nedostajati Dejan Lovren, Hrvatska je ostala bez kvalitetnih obrambenih igrača. Ali, to ne bi trebalo biti presudno u ovoj utakmici.

Related content

Related content

Related content

Related content

Related content

Linker
16. lipanj 2024 06:35