Kristijan Đurasek
 Emica Elvedji / CROPIX
POTVRDIO UCI

DOPING AFERA NAJBOLJEG HRVATSKOG BICIKLISTA Kristijan Đurasek suspendiran zbog sumnji da je koristio zabranjena sredstva!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 15. svibanj 2019. 13:53

Najbolji hrvatski biciklist Kristijan Đurasek suspendiran je zbog sumnji u korištenje dopinga, objavila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).

Šokantna vijest stigla je usred utrke Tour of California, na kojoj je Đurasek sa svojom momčadi UAE Team Emirates još u utorak vozio treću etapu i završio na 62. mjestu, dok je u ukupnom redoslijedu 49.

Osim 31-godišnjeg Varaždinca, UCI je suspendirao i dvojicu Slovenaca, Boruta Božića i Kristijana Korena, inače članove momčadi Bahrain Merida čiji je sportski direktor bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, ali i poznatog Talijana Alessandra Petacchija (45). On je još 2007. godine bio prvi put suspendiran zbog dopinga, kasnije se umirovio, a u karijeri je između ostalog ostvario 48 pobjeda na pojedinačnim etapama Grand Toura (Giro, Tour, Vuelta).

Kristijan Đurasek
Bryn Lennon/Getty Images / Getty Images

I dok se Đuraseka sumnjiči da je zabranjena sredstva koristio tijekom 2017. godine, krimeni preostale trojice, prema šturim informacijama koje je dao UCI, datiraju iz 2012. i 2013.

U priopćenju stoji da je odluka o suspenziji Đuraseka, Božića, Korena i Petacchija stigla nakon informacija koje su dobivene u suradnji s austrijskim vlastima, kao i da UCI i Biciklistička antidopinška fondacija (CADF) na ovom slučaju usko surađuju sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA).

Đurasek je ove godine ponovno namjeravao nastupiti na Tour de Franceu, na kojem je lani osvojio 40. mjesto, a najveći uspjeh u karijeri mu je pobjeda na Tour of Turkey 2015., dok se njegova momčad još zvala Lampre-Merida.

Za Hrvatsku je dvaput nastupio na Olimpijskim igrama, 2012. u Londonu i 2016. u Riju, a ima i etapne pobjede s Tour of Croatia.

Linker
14. travanj 2024 07:57