Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
POTPUNO NOVI POČETAK

DOŠAO JE NENADANO, PREKO NOĆI, A VEĆ OD NJEGA OČEKUJU ČUDA 'Nisu ga kupili zato što je lijep, oni žele - Europu'

NOVI POKUŠAJ Hrvatski ofenzivac jučer je u Bruxellesu riješio posudbu u belgijski klub iz Juvea
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. veljača 2020. 13:53

Marko Pjaca ide u novi pokušaj, nakon Schalkea i Fiorentine treći klub u kojem će okušati sreću na posudbi je Anderlecht, koji je u petak potvrdio transfer.

Nakon iščekivanja prijelaza u Cagliari koji se na kraju nije dogodio, i za čime Pjaca ne žali, kombinacija sa Sampdorijom, Parmom, Veronom i Olympiacosom, a javio se i Basel, na kraju četvrtka pala je odluka -Anderlecht. Posrnuli belgijski velikan tražio je pojačanja. U petak je Pjaca stigao u trening centar Anderlechta u Neerpedeu kako bi obavio liječnički pregled i potpisao ugovor. S Juventusom je u “braku“ do lipnja 2023. godine, a Stara dama i Belgijci dogovorili su posudbu na šest mjeseci koja se može, budu li htjeli Pjaca i Anderlecht, produžiti za još jednu sezonu.

U isto doba u Neerpede je stigao i Dejan Joveljić, srpski napadač kojeg je proteklog ljeta kupio Eintracht iz Frankfurta od Crvene zvezde za četiri milijuna eura. I on na posudbu.

Anderlecht je trenutačno deveti na ljestvici, u 23 kola osvojio je 30 bodova, zabio 27 pogodaka. Nekad su njegov dres nosili mnogi naši igrači, od legendarnog Luke Peruzovića, preko Eddiea Krnčevića, pokojnog Josipa Webera, zatim Ivice Mornara, do zadnjih Ivana Santinija i Antonija Milića. Je li to pravi klub za Pjacu pitali smo Branka Strupara, bivšeg belgijskog reprezentativca.

- Eto, baš sam prije deset dana bio u Neerpedeu, to je prekrasni trening kamp - kaže Strupar, dodajući:

- Pjaca je bio TOP talent i odličan igrač. Žao mi je što je prošao takvu agoniju s ozljedama. Njemu se to dogodilo brzo, jedno za drugim, treba biti psihički vrlo jak da bi izdržao i vratio se. Nadam se da je ozljeda prošlost, a znanje nije sporno. Anderlecht od Pjace očekuje čuda, nisu ga kupili zato što je lijep, nadaju se da će ih odvesti u Europu.

U sezonu su krenuli s Kompanyajem kao igračem i trenerom, potom je ekipu preuzeo još jedan nekad velik igrač, Frank Vercauteren.

- Mislili su da će Kompany biti dobar trener-igrač, da će to funkcionirati. Međutim, morali su uzeti Vercauterena. Nikad Anderlecht nisam vidio lošiji, no Pjaca ima šansu pokazati zbog čega ga je Juventus kupio. Ima idealnu šansu da vrati Anderlecht na staze stare slave, a on da se nametne. Belgijska liga nije unutar Petice, ali je vrlo zahtjevna. No, Pjaca je super talent. Ako ga neće mučiti ozljede on je veliko pojačanje. S njim imaju šansu doći do šestog mjesta koje znači doigravanje za Europu.

Novi početak

Ostaje engima kakav će biti.

- To je jasno zbog težine ozljeda koje je imao. No, mora ovo shvatiti kao novi početak. Sve zaboraviti.

Hoće li mu odgovarati igra Anderlechta? - Trebala bi. On je prije svega bočni igrač, ali može djelovati i kao drugi napadač. Oni vole igrati s jednim klasičnim centarforom. Čak i Pjaca može biti ta prva špica.

Što se dogodilo Anderlechtu da je tako pao?

- Krive stručne procjene. Loše su trgovali. Mislili su da će ići samo od sebe kad se vrati Kompanyja. Sad se nije samo tako lako vratiti. No, Anderlecht će opet biti jak.

Pjaca je u velikom klubu, imat će odlične uvjete, a potreban im je. Sve je na njemu, koliko je brzo u stanju dohvatiti formu. S financijske stane ne gubi, Juventus i Belgijci podijelit će teret plaće. Može li se vratiti u reprezentaciju?

- Koljena su mu sada sigurno čvršća nego što su bila, iako je realno da u njemu postoji neki strah. Dovoljno je mlad da dođe u nekadašnju formu. Nadam se da će se vratiti u reprezentaciju - zaključio je Strupar.

Za Juventus je odigrao 15-ak minuta u Kupu, u treningu je, dakle brzo ga treba očekivati na terenu. Možda krene stazama Strupara, Stanića, Špehara, Balabana... koji su napravili velike stvari u Belgiji.

Linker
24. travanj 2024 13:05