ČUDNI PUTEVI VELIKOG TALENTA

DOŠAO JE U DINAMO KAO JEDAN OD NAJVEĆIH TALENATA, A 8 GODINA POSLIJE GOTOVO JE ZABORAVLJEN 'Imam kvalitetu za velike stvari, san mi je dres Vatrenih'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. svibanj 2019. 10:12

Prije neki dan posebno nas je zaintrigirala jedna vijest iz slovačke lige. Dino Špehar (25) zabio je za svoj Sered u pobjedi na gostovanju kod Dunajske Strede (4:3) dva pogotka! Sjetili smo se tada momka koji dugo nije bio u medijima, jednostavno kao da je zaboravljen.

A sjetili smo se i dana kad je kao jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa iz Osijeka došao u Dinamo, bilo je to u kolovozu 2011. godine. Od tada karijera mu je išla čudnim putovima.

Momak koji igra na poziciji polušpice, a koji je znao igrati i na krilu bio je na posudbama u Lokomotivi i Istri, na koncu je transferiran u Split, iz kojeg je krenuo u Rumunjsku, u Cluj koji ga je posuđivao u Chiajnu i Calarasi, da bi u ljeto prošle godine završio u Albaniji, u Kukesiju, a zimus je stigao u Slovačku, u Sered.

- Da, prošao sam dosta klubova. Nakon što je Split ispao iz Prve HNL, otišao sam u Rumunjsku, gdje sam proveo godinu i pol dana koje nisu bile lijepe za moju karijeru. Izgubio sam tamo tih godinu i pol dana, ali neću se na to vraćati, to je prošlost. Međutim, to vrijeme, kad se radi o nogometu, nije bilo uzalud potrošeno. Psihološki sam ojačao, bez obzira što se nisam naigrao, to vrijeme mi je pomoglo zbog činjenice da sam stasao - kaže nam Dino.

Split, 190216.
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica MaxTV Prve lige 23. kolo izmedju RNK Split i NK Zagreb.
Na fotografiji: Dino Spehar.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Nakon te rumunjske priče završio je u Albaniji, u klubu kojio se zove Kukësi...

- Tamo sam proveo prelijepih šest mjeseci, stekao sam puno prijatelja. Nažalost, trener koji me doveo otišao je nakon samo dvije utakmice. Bilo nas je osam stranaca, a mogla su igrati samo četiri. Zabio sam tamo tri pogotka u Kupu, jedan u prvenstvu, željeli si me zadržati, ali nisam se mogao pomiriti s činjenicom da ću zbog tolikog broja stranaca, neke utakmice morati prosjediti na klupi. Vidite, sjetio sam se dana kad sam sjajno igrao u juniorima Dinama, znam da u sebi imam kvalitetu za velike stvari, ali zbog tih svih nesretnih okolnosti koje su me pratile kroz karijeru, nisam je uspio pokazati. Nikada nisam dobio pravu šansu. Predsjednik Kukesija mi je izašao ususret, dao mi je ‘čiste papire’ i ove zime došao sam u Slovačku.

Priča nam da su ga u Seredu sjajno prihvatili.

- Mogu samo zahvaliti tim ljudima. Već sam na pripremama u Turskoj osjetio da me momčad prihvatila, znao sam da ću se dobro uklopiti. Eto, super je krenulo, ušli smo u play-off, među prvih šest momčadi smo u Slovačkoj. To je za Sered veliki uspjeh. Oni su novi prvoligaši, prošle godine su igrali drugu ligu. Oni su, recimo, kao Gorica u HNL-u, najpozitivnije iznenađenje. Nitko od nas nije očekivao takav rezultat, odlična smo klapa, spoj smo mlađih i starijih igrača. Osjećam se super, a sad sam, eto, zabio i za dva pogotka protiv Dunajske Strede, pobijedili smo i Žilinu u gostima... U Slovačkoj su stadioni prekrasni, liga je odlična, atmosfera također. Upravo mi je tako nešto trebalo. Prezadovoljan sam što sam došao ovdje, u ovom razdoblju sam se odužio klubu, sad je na meni samo nastaviti s takvim igrama. Sazrio sam kao igrač, odlično se osjećam na terenu, tjelesno sam također maksimalno spreman, moje vrijeme tek dolazi - uvjeren je ovaj 25-godišnji mladić.

'Moj san je i dalje dres Vatrenih'

Sa Seredom je potpisao ugovor na šest mjeseci, do ljeta ove godine.

- Ovdje mi je prelijepo, ali težim nečem većem. Znate, moj san je uvijek bio igrati za hrvatsku reprezentaciju. Još sam mlad i ne želim odustati od tog sna. Borit ću se s svime što imam kako bih ga dosanjao, želim jednog dana odjenuti dres Vatrenih - podvukao je Špehar.

Razmišlja li možda o povratku u Hrvatsku?

- Ne želim isključiti ni jednu opciju, a vidjet ćemo što će donijeti vrijeme. Sve pratim, posebno Dinamo i Osijek. Jako mi je drago što je Osijek, klub moje mladosti i djetinjstva, za koji sam postigao prvi pogodak u karijeri vratio na one staze na kojime zaslužuje biti, želim im svu sreću - govori Špehar.

Nešto je posebno želio naglasiti...

- Htio bih zahvaliti svojoj obitelji koja je jedina bila uz mene u teškim trenucima, oni su mi bili najveća potpora - istaknuo je Špehar.

Linker
09. svibanj 2024 17:35