REUTERS
OTOK ZAHVATILA RUSKA GROZNICA

'DOVEDITE NAM HRVATSKU!' Englezi u totalnoj euforiji: 'Hrvati će biti umorni; Engleska se nema čega bojati protiv Hrvatske!; Možemo vladati svijetom!'

OTOK ZAHVATILA RUSKA GROZNICA Plasman Engleza u polufinale s Vatrenima s druge strane tema je koja preplavila internetska izdanja tamošnjih tabloida
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. srpanj 2018. 15:57

Groznica Svjetskog prvenstva potpuno je zahvatila Otok. Prvo polufinale nakon 28 godina otpustilo je sve kočnice navijača Engleske. “Football is coming home” odzvanjao je čak i iza zatvorenih vrata Wimbledona nakon vodećeg pogotka protiv Švedske.

Aviokompanije su zatrpane upitima za ulaznice, utakmica protiv Hrvatske u ovom je trenutku sportski događaj godine. Naravno, neki su malo i pretjerali sa slavljem, fotografije navijača koji spavaju po ulicama Londona i drugih engleskih gradova nakon pijane noći preplavile su internetska izdanja tamošnjih tabloida koji pišu i o ozlijeđenima u slavlju. Jedan junak je tako s autobusa na kat skočio na autobusnu stanicu pa propao kroz staklo i prošao bez većih ozljeda, a uz brojne automobile u slavlju je oštećeno i jedno vozilo hitne pomoći.

Mutne glave

Srećom teže ozlijeđenih nije bilo, a osim piva zbog kojeg je bilo mnogih mutnih glava od mamurluka, Engleze je “opilo” i neuvjerljivo izdanje Hrvatske pa je u dijelu tamošnjih medija isplivao onaj tipični engleski bahatluk.

- Nakon Danske protiv koje je promašila tri jedanaesterca, Hrvatska je izbacila i nabrijanog domaćina u infarktnoj utakmici. U jednu ruku Engleska može biti sretna što je izbjegla polufinalni sudar protiv Rusije u Moskvi, bila bi to utakmica velike političke težine nakon što je u ožujku u Salisburyju otrovan bivši agent KGB-a koji je postao britanski špijun, ali Hrvatska je puno teži suparnik. Ako Luka Modrić odigra utakmicu kakvu je odigrao u drugom poluvremenu i u produžecima protiv Rusije, ako ponovo bude hrvatski talisman, onda bi se sreća mogla nastaviti osmjehivati momčadi Zlatka Dalića - piše Telegraph.

Iako je riječ o utakmici koja za ulog ima mjesto u finalu Svjetskog prvenstva, novinari Telegrapha navode da ne postoji opasnost da Garetha Southgatea stigne sudbina pokislog Steva McClarena one večeri s Wembleyja kada je Hrvatska pobijedila 3:2 i ostavila Gordi Albion izvan Eura 2008.

- Engleska mora vjerovati, ali kako Hrvatska prolazi tako joj raste i samopouzdanje, a i sreća je na njihovoj strani. Kada se onaj jedanaesterac Luke Modrića odbio od vratnice u drugi kut, Hrvati su znali da je to njihov dan.

Sunday Times piše o velikom lovu na ulaznice koji je počeo zbog prilike da Engleska nakon 52 godine ponovo zaigra u finalu Svjetskog prvenstva, njihov kolumnist David Baddiel tvrdi da se napokon “usuđuje vjerovati kako se nogomet vraća kući” a s naslovnice njihovog internetskog izdanja “vrišti” naslov “Dovedite nam Hrvatsku!”, a navodi se i da Modrić prijeti generaciji ‘98.

Sad ili nikad

Guardian piše i o silnom motivu koji nosi Hrvatsku, činjenici da su Rakitić, Modrić, Subašić i Mandžukić već 30-godišnjaci i da im je ovo Svjetsko prvenstvo svojevrsni “sad ili nikad” za veliki rezultat s reprezentacijom. U opisu hrvatskog slavlja priložene su fotografije noćnog kupanja u Manduševcu i video zapisi iz svlačionice koji su osvojili društvene mreže.

Kada je riječ o srazu u srijedu, Daily Mail piše o pražnjenju Vatrenih.

- Hrvatska će biti umorna nakon ovako emocionalne večeri. Igrali su dva puta produžetke u nokaut-fazi, dva puta prošli dalje nakon drame jedanaesteraca i pitanje je hoće li uspjeti napraviti rekuperaciju u samo tri dana. O tome za kakvu će se taktiku odlučiti protiv Engleske uvelike ovisi i o zalihama energije koje još imaju.

Daily Mail navodi i da Hrvatska nije potvrdila epitet najopasnije momčadi SP-a koji se momčadi Zlatka Dalića prilijepio nakon eliminacije Argentine, da Vatreni nisu impresionirali protiv skromne Danske, te da je Modrić još uvijek najopasniji igrač, odnosno da su Perišić i Mandžukić odigrali - loše.

- Engleska se nema čega bojati protiv Hrvatske, iako će Modrić i suigrači za Englesku biti potpuno drugačiji suparnik od svih s kojima su do sada igrali - poentirali su u Daily Staru.

The Sun je donio veliki razgovor s Tonyjem Adamsom koji je pohvalio hrvatsku obranu i dva vrhunska igrača kakvi su Luka Modrić i Ivan Rakitić, te konstatirao da je pobjeda Hrvatske protiv Rusije - zaslužena.

Naravno, svaka poveznica s engleskom reprezentacijom uključuje euforične tonove pa tako Mirror piše da Englezi sada samo dvije utakmice udaljeni od slave.

- Možemo vladati svijetom! - “vrišti” s naslovnice internetskog izdanja Mirrora.

Linker
05. svibanj 2024 09:39