AP
KAKVA MOMČAD

DREAM TEAM EUROPE Iker brani, Pirlo dirigira, Mandžo i Ronaldo zabijaju!

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 21. lipanj 2012. 13:57

Dan odmora između natjecanja po skupina i knock-out faze trenutak je u kojem se često raspravlja o najboljoj jedanaestorici prvog dijela Eura.

Rijetki su impresionirali u sve tri utakmice, dok su mnogi oscilirali više nego što se očekivalo. Na turniru se najčešće igra u sustavima igre 4-2-3-1 i 4-4-1-1, a jedanaestorica za koju se odlučio Jutarnji list može funkcionirati u nekoliko rasporeda.

Iker Casillas nije najbolji vratar samo zbog toga što je jedini primio jedan pogodak. Kapetan španjolske obrane spašavao je prvaka i protiv Italije i protiv Hrvatske (šifra Rakitić!).

Bundesligaški stoperi

Središnji stoperi dolaze iz Bundeslige - Kyriakos Papadopoulos i Mats Hummels. Istina, u igri Grčke svi stoje u defanzivi, ali tek 20-godišnji stoper Schalkea je predvodnik obrane kada se lopta seli u njihovu polovicu. Mats Hummels je, pak, stoper s dobrom tehnikom. Počisti sve što se treba počistiti, a kada pojuri prema naprijed, ne ostavlja paniku iza sebe.

Obrambene bokove prepustili smo u ruke Joaa Pereire i Ashleyja Colea. Ne osciliraju, sprintaju naprijed i nazad i autori su opasnih centaršuteva.

Gospodari sredine terena, poveznica obrane i napada, idejni začetnici akcija kojima se prijeti suparničkim vratima su Bastian Schweinsteiger i Andrea Pirlo. Najbolji nogometaš talijanske reprezentacije je njen motor i njena duša, pokrenuo ju je do remija protiv Španjolske i Hrvatske koji su bili temelj za prolazak među osam. Strijelac i dvostruki asistent na turniru Schwinsteiger je tek na Euru došao u pravu formu ove sezone. U derbiju protiv Nizozemske pokazao se i kao vrsni asistent.

Dva Ronaldova lica

Od igrača čije reprezentacije su se već vratile u domovinu u 11 Jutarnjih su Mario Mandžukić i Alan Dzagojev, strijelci po tri pogotka. Neumorni Mandžo je sve tri utakmice odigrao na visokoj razini i razuvjerio brojne skeptike. Niti jedna obrana nije se mogla opustiti jer je Mandžukić bio stalna prijetnja. Među igračima je kojima je u prva dva tjedna Europskog prvenstva najviše porasla cijena.

Rus Dzagojev oduševio je s tri pogotka u prva dva kola, donio je sva četiri boda Rusima. Pobijedio je Češku, remizirao s Poljskom. Vješt s loptom, brz, kirurški precizan u tim utakmicama. Da je tu razinu zadržao i na trećoj utakmici, Rusi bi bili u četvrtfinalu.

Treći među ofenzivcima koji su u nomenkalturi na rubu između veznih igrača i napadača je Cristiano Ronaldo. Od svih u ovoj postavi igrača imao je najlošiju utakmicu (nezaboravni promašaji protiv Danske), ali je i možda najboljom individualnom partiturom (pobijedio Nizozemce) kompenzirao ranije loše sate. Odvuče li Portugal do vrhunskog rezultata, kandidirat će i za najboljeg igrača na turniru.

U vrhu napada je Mario Gomez. Sudjelovao je kod četiri od pet pogodaka najbolje reprezentacije na Euru.

Related content

Linker
06. svibanj 2024 14:07