getty images
VELIKAN NA KOLJENIMA

Dug HSV-a narastao na 100 milijuna eura, a prijeti im i selidba u drugu ligu!

Hamburger Sport-Vereine svakom novom utakmicom korak je bliže situaciji u kojoj se od 1919. godine nije nalazio, pada u niži rang natjecanja od elitnog
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 03. veljača 2014. 16:07

Agonija i rezignacija zavladali su Hamburgom. Hamburger Sport-Vereine svakom novom utakmicom korak je bliže situaciji u kojoj se od 1919. godine nije nalazio, pada u niži rang natjecanja od elitnog. Utakmica u Sinsheimu je pokazala da ova momčad HSV-a ima sve "predispozicije" ući u povijest kao prva koja je napustila Bundesligu .

- Na kraju dana, kada se sve zbroji, vidi se da nam nedostaje kvalitete - zavapio je nakon sraza s Hoffenheimom kapetan Rafael van der Vaart.

Momčad na papiru ipak ne izgleda tako loše, ali u njih se uvukla malodušnosti i potpuno su izgubili vjeru u vlastite mogućnosti, pa će trener Bert van Marwijk imati velikih problema spasiti HSV.

- Nikada u svojoj trenerskoj karijeri nisam izgubio pet utakmica u nizu - priznao je Nizozemac, ali odmah je poslao jasnu poruku. - Nisam tip koji se predaje. Nisam razmišljao o mogućem otkazu i neću. Ali ako netko smatra da bi drugi bio bolji, onda mi to mora i kazati.

Njegova pozicija za sada se čini neupitnom, svi, od igrača, pa do sportskog direktora Kreuzera smatraju da je Van Marwijk pravi čovjek za taj posao.

- Posljednjih godina treneri su uvijek bili krivci u ovom klubu, uvijek se njih mijenjalo. Van Marwijk je pravi trener za nas, neke druge stvari moramo mijenjati.

A u HSV-u ima toga dosta za mijenjati. Naime, nagomilalo se tu problema, od rukovođenja klubom do stalnih promjena u igračkom kadru. Tu je, pak, kao na kolodvoru, svakog prijelaznog roka izmijeni se desetak igrača, pa ne postoji standardizirana momčad koja se nadopunjuje svježim snagama. Nedavno je održana godišnja skupština kluba na kojoj je izglasana velika promjena.

Naime, nogometna sekcija društva trebala bi postati samostalni subjekt, sve bi trebalo zaživjeti do kraja lipnja. Tada bi 24,9% dionica kluba preuzeo Klaus Michael Kühne, 76-godišnjak koji je procijenjen na 10 milijardi eura. On bi trebao ubrizgati svježi kapital u klub, koji je nagomilao 100 milijuna eura duga.

Kühne je veliki navijač HSV-a, već je uskakao sa svojim kapitalom, pretprošlog ljeta dao je novac za povratak Van der Vaarta iz Tottenhama, no do sada je izbjegavao ulaziti u upravljačku strukturu. Ali nakon što je 79,4% članova odlučilo o promjeni načina rada kluba, Kühne bi trebao biti spasitelj. Samo pitanje je hoće li stići na vrijeme ili će morati dizati klub iz pepela.

Navijači su bijesni, jučer je nekolicina njih čekala igrače prije treninga, a rječnik koji su upotrebljavali tijekom dvoboja u Sinsheimu nije za novine. Već nakon prvog pogotka krenula je lavina vrijeđanja, a neki su i napustili stadion.

- Svega nam je dosta! - pjesma je koja se orila iz kuta gdje su bili smješteni HSV-ovi navijači.

Kriza u HSV-u je duboka, za sada nema rješenja na vidiku, preživjeti ovu sezonu, pa onda krenuti s vjetrom (čitaj Kühne) u leđima jedini je cilj. Kako do njega doći, pravo je pitanje.

Linker
20. svibanj 2024 04:46