REUTERS/Antonio Bronic
PIŠE TOMISLAV JURANOVIĆ

DVA HRVATSKA GRADA SA SJEVERA I JUGA POSTALA SU RARITETI SVJETSKOG SPORTA! Planeto, nađi bolje: Dva izbornika, pet igrača i čudesni uspjeh

Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 10. prosinac 2018. 19:53

Ima tome jedno godina dana, tu negdje, kada smo u Magazinu Jutarnjeg objavili veliku priču o Zadru - gradu “slučaju”. Mikrorazini, i to košarkaškoj (!), koja je, dakle, u nekoliko četvornih kilometara stvorila četvoricu budućih osvajača svjetskog srebra: Subašića, Vrsaljka, Modrića i Livakovića. Godinu dana potom tom ćemo nizu dodati još jednog “zlatnika”, ali i još jedan grad, također svjetski fenomen: Varaždin!

Dok, eto, u Zadru stanuju igrači, tako parsto kilometara sjevernije žive izbornici. Jedan zlatni, Željko Krajan, drugi srebrni, Zlatko Dalić, a uz njih su, ujedno, i izbornik hrvatske karate reprezentacije Esad Garibović, koji također osvaja svjetska priznanja, a tu je i Alen Runac koji je izbornik hrvatske hrvačke reprezentacije. Čudo, zaista, fenomen u svjetskim okvirima.

- Zaton Obrovački, Nadin, Raštević, Zadar. No svi smo krenuli u Zadru i većina nas, koliko znam, živimo u nekoliko susjednih blokova - otkrio je i brat još jednoga koji gravitira prema tome društvu; Krševana Santini, vratar Osijeka, čiji je brat Ivan, ako ništa, u širem krugu “vatrenih”.

Zagreb, 261118.
Trg bana Jelacica.
Docek hrvatske teniske Davis Cup reprezentacije, koja je ovog vikenda u francuskom Lilleu po drugi put osvojila svjetski teniski pehar. 
Na fotografiji: Zeljko Krajan.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX

No i bez njega, tu, u tim se blokovima skriva i baka zlatnog reketa Borne Ćorića, koji korijene vuče blizu Kalelarge.

- Ovdje se osjećam sjajno, tu sam doma. Ja sam i Zagrepčanin, ali i ponosan Zadranin - rekao je nakon polufinala Davis kupa pored Krešina doma mladi hrvatski as.

I time ovu priču učinio još sjajnijom.

Iako se Zadar smatra kolijevkom košarke, a Split najsportskijim gradom na svitu, ovo je priča koja pobjeđuje davno ustanovljene stereotipe. Sorry Zadre, grad je (trenutačno) nogometni, sorry Splite, ali najsportskiji gradovi Hrvatske su Zadar i Varaždin.

- Ponosan sam što dolazim iz grada izbornika, još ponosniji što ostvarujemo takve uspjehe. Iako su svi uspjesi hrvatski, ovo je nevjerojatno saznanje: Varaždin nema niti 50, a Zadar 75 tisuća stanovnika: lako je izračunati, na oko 125 tisuća stanovnika, raspodijelili smo pet srebra i dva zlata, ako govorimo samo o tenisu i nogometu, iako i drugi sportovi zaslužuju puni respekt. Kako god da okreneš, to je nešto čudesno - reći će i izbornik Zlatko Dalić, ponosni Varaždinec.

Američki su statističari, recimo, izračunali prije dvije godine kako su na OI u Riju, recimo, Los Angeles i San Frisco zajedničkim snagama “ubrali” 47 medalja, što je nemjerljivo više od ukupnog zbroja Italije, Kanade, Južne Koreje, Brazila, Španjolske... S obzirom na to da se radi o velegradima, usporedili smo otprilike identični broj građana. Isplivao je Danville iz Illinoisea, koji je osvojio 4,9 medalja na 100 tisuća stanovnika, zahvaljujući ponajviše tri medalje Danville osvojene u plivanju.

- S time da, primjerice, obični Amerikanci na sport godišnje troše 56 milijardi dolara, a cijelo sportsko tržište Sjeverne Amerike bi u 2019. trebalo generirati gotovo 75 milijardi dolara profita - govore vodeći sportski analitičari “preko bare”.

S obzirom na to da se hrpetina tog novca vraća u sport, jasno je koliko smo posebni. I zašto su Varaždin i Zadar još posebniji.

Hrvatski zbir najvećih nagrada najviše se sidri uz Rivu, to nema sumnje, no trenutačni pokazatelji pokazuju da su Varaždin i Zadar najsportskiji.

- Četiri Zadrana, iz kluba koji je pao na niske grane i kojeg pokušavamo spasiti. Nas četiri, plus Sante, plus Ćusta na grudima. Velik je to ponos, znaš - reći će mi i Danijel Subašić, koji se, doduše, umirovio, ali u “dotu” ostavio svog sugrađanina Dominika Livakovića, koji bi u budućnosti trebao nastaviti niz.

A, zapravo, oba su grada - slučaja. Jer, naime, kao što Suba kaže, u Zadru je nogomet sveden na entuzijazam oca pokojnog Hrvoja i njegovih prijatelja koji ga pokušavaju vratiti tamo gdje pripada, a u Varaždinu je općenito kultura sporta pala na niske grane i tek se vraća putem Varaždina i navijačkog mu oponenta Varteksa. Ostalo su sporadični i individualni pokušaji da netko ispliva i dosegne vrhunce. Koje je taj grad, kao i Zadar, zaslužio.

Ali jest, ako pogledate kvadrature tih gradova, a obujam dva svjetska sporta poput tenisa i nogometa, shvatit ćete da u desetak četvornih kilometara ukupne plošne površine stanuju momci koji su Hrvatskoj ove godine donijeli ukupno sedam medalja najvišeg sjaja. U državi od četiri milijuna stanovnika, gradovi s ukupno 125 tisuća stanovnika ponijeli su gotovo petinu “zlatnine” i “srebrnine”, da ponosni Zadar i Varaždin okite svoje trofejne vitrine. Stigli smo u doba godine u kojoj se nagrađuju igrači, momčadi, ekipe, fair play veličine, a možda bi se netko trebao sjetiti i uime hrvatskog sporta dati nagradu dvoma gradovima, koji su direktni “krivci” što su nam jedan vreli srpanj i kišni studeni postali posebniji nego inače. J

Linker
07. svibanj 2024 12:55