REUTERS/Marko Djurica
UHVATIO DAH NAKON MUNDIJALA

DVA LICA NEIZOSTAVNOG VATRENOG Hrvat uhvatio formu i postao tema u susjedstvu: 'Trener ga želi onakvoga kakav sjaji u Dalićevoj Hrvatskoj'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. studeni 2018. 21:23

Kakav je u dvije utakmice protiv Španjolske i Engleske bio Ivan Perišić? Statistika će reći mu pribrojati samo jednu asistenciju, onu za Kramarićev gol De Gei, kad je presjekao dodavanje Španjolaca, pamtimo iz prvog dijela vratnicu, pa onaj promašaj kad je lopta prošla pokraj druge vratnice. Bio je opasan u još nekoliko navrata, raspoložen, pridodavao se u defenzivi, bio je, objektivno, jedan od naših najboljih igrača.

Da je uspio zabiti, možda bi na listi junaka velike pobjede bio još i više. Na Wembleyju nije bio toliko napadački razigran, premda, i tu pamtimo onu šansu, udarac iskosa kad je lopta prošla opet pokraj suprotne vratnice. Zapravo, kad se zbroji 180 minuta iz Maksimira i s Wembleyja, malo se što može Perišiću prigovoriti. Osim te završnice.

Uništio Sergija Roberta

Od njega se u reprezentaciji uvijek očekuje da bude igrač odluke, da zabije pobjednički gol, kao što je često bio i u prošlosti. Španjolcima je zabio onaj u Bordeauxu na Euru, Englezima onaj za 1:1 u polufinalu SP-a. Tada je također pogodio i vratnicu, a kad već pričamo o tom golu Španjolcima na europskoj smotri, zabio ga je upravo iz pozicije, iz “zone Perišić”, iskosa, odakle je dvaput promašio u Maksimiru i jednom u Londonu. Brojke bi, dakle, mogle sugerirati da Perišić nije u pravoj pucačkoj formi, nakon SP-a zabio je tek jedan gol u pet utakmica, i to Portugalu u prijateljskom srazu, upisao tu jednu asistenciju za Kramarića, definitivno, statistički slabije od očekivanja.

No, da Perišić u reprezentaciji igra dobro i da je svejedno jedna od glavnih uzdanica Hrvatske, najbolje pokazuju komentari iz Italije, gdje Interovi kroničari mahnito pišu i poručuju: “Spalletti želi Perišića kakvog ima Dalić.” Hvalospjeve su napisali na njegovu prezentaciju protiv Španjolske, da je uništio Sergija Roberta i bio jedan od glavnih razloga Hrvatske pobjede nad Furijom. “Dr. Jekyll i Mr. Hyde u liku Ivana Perišića”, komentiraju Talijani pokušavajući shvatiti zašto Perišić igra tako goropadno u Hrvatskoj, a tako nestandardno u Interu.

Usporedili su mu i brojke, ovogodišnje s lanjskima. Prije godinu dana, nakon 12 utakmica Serije A, Perišić je imao četiri gola, pet asistencija i 29 kreiranih prilika. Imao je i 72 dodira s loptom unutar šesnaesterca, a 40 posto udaraca išlo mu je u okvir gola. Sad je, nakon 12 kola upisao tek dva gola i dvije asistencije, u Ligi prvaka u četiri utakmice još nema nikakav učinak, a ukupno je dosad kreirao samo 19 šansi. Oni dodiri lopte u šesnaestercu pali su za čak 15, sad ih ima samo 57.

Soccer Football - Serie A - Inter Milan v AC Milan - San Siro, Milan, Italy - October 21, 2018  Inter Milan's Ivan Perisic in action with AC Milan's Lucas Biglia and Davide Calabria   REUTERS/Stefano Rellandini
REUTERS/Stefano Rellandini

- Perišić je kao i Handanović i Politano, neizostavan igrač u Spallettijevoj momčadi, ali Interov ga trener želi vidjeti u pravoj formi, onakvoga kakav sjaji u Dalićevoj Hrvatskoj - jedan je od komentara novinara, kroničara Intera.

Uz nadu Spallettija i Interovih navijača da će ova reprezentativna stanka biti prekretnica, da su Perišićeva dva izdanja, ponajprije ono protiv Španjolske, najava da je uhvatio dah nakon Mundijala i da će igre iz “kockastog” preslikati u crno-plavi dres. Da će dva lica postati jedno, a Spalletti dobiti - Dalićeva Ivana.

Linker
19. travanj 2024 18:55