Vida i Lovren
 Duje Klaric / CROPIX / Duje Klaric / CROPIX
SEDAM IMENA ZA DVA MJESTA

DVA STRUČNJAKA POSLALA ISTU PORUKU DALIĆU: 'ON IGRA NOGOMET ŽIVOTA! DA SE MENE PITA ON BI BIO U PRVIH 11' Pomozite izborniku i glasajte u anketi SN-a

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. listopad 2019. 12:47

Stručni stožer Vatrenih raspisuje natječaj. Radno mjesto: stoper. Potrebne kvalifikacije: hrvatsko državljanstvo i pravo nastupa za nacionalnu momčad. Poželjno: talent za nogomet i igračko iskustvo. Rok za prijave: nedjelja 27. listopada. Kandidature slati na adresu HNS-a. Imena dobitnika izbornik Zlatko Dalić objavit će u ponedjeljak 28. listopada.

Nakon žutih kartona Dejana Lovrena i Domagoja Vide, od kojih je Lovrenov zbog prigovora, što dodaje sol na ranu, hrvatska reprezentacija ostala je bez standardnog tandema u središtu obrane i koliko god ovo bila pošalica, izbornik Zlatko Dalić morat će sve hrvatske stopere podvrgnuti svojevrsnoj audiciji uoči odluke s kime započeti odlučujući boj za Euro.

Dražen Biškup smatra kako bi idealan stoperski par bio Perić-Jedvaj.

- Naravno da je ogromni hendikep što ćemo protiv Slovačke igrati bez prvog stoperskog para Lovrena i Vide. Radi se o igračima koji se znaju u dušu, dugi niz godina igraju skupa. Ali igralo se prije i bez drugih važnih igrača pa će se tako ovoga puta i bez njih dvojice. Da se mene pita, jedan stoper svakako bi trebao biti Dino Perić. Čovjek igra nogomet života, igra u Dinamu utakmice Lige prvaka, djeluje zaista izvrsno. Definitivno se dokazao i nakon Lovrena i Vide on je naš najbolji stoper. Držim da bi on mogao odgovoriti svim zadaćama koje će pred njega postaviti izbornik Zlatko Dalić. Kad je riječ o drugom stoperu, ja bih na to mjesto postavio Tina Jedvaja! On je stoper, a ne bočni igrač. Mislim da bi on trebao igrati u paru s Perićem, da bi to bila dobra kombinacija. Treba li vratiti Duju Ćaletu-Cara? Na to mi je pitanje teško odgovoriti jer ne znam pozadinu onih događanja kad je otkazao mladoj reprezentaciji uoči puta na Euro. Igra u Marseilleu, velikom klubu, kvalitetan je igrač. Međutim, možda plaća grijehe svoje nepromišljenosti. Ne znam, velim, što se točno događalo ovog ljeta, to će najbolje znati izbornik Dalić.

Istog je mišljenja i Srđan Mladinić.

- Mene zanima gdje je Karlo Bartolec? On je odlično reagirao po dolasku u reprezentaciju, zašto on ne igra na poziciji desnog beka? Zašto se na toj poziciji non-stop forsira Tin Jedvaj, koji je stoper? On ne može biti dugoročno, već pričuvno rješenje. Neka protiv Slovaka na beku igra Bartolec, a onda smo riješili pitanje jednog stopera. To je onda - Jedvaj. Držim da bi on na najvišoj razini mogao odigrati protiv Slovaka u odlučnoj utakmici. Kad je riječ o drugom stoperu, onda bih sigurno u sastav uvrstio Dinu Perića, stopera Dinama. Pa on igra na najvišoj razini, igra u Ligi prvaka protiv najboljih svjetskih napadača, najboljih svjetskih klubova, a igra odlično. Tko ima jače reference od njega? Definitivno najbolji stoperski par protiv Slovaka bili bi Jedvaj i Perić. Ćaleta-Car? Ne znam, to ne mogu komentirati. Sve o tome najbolje zna izbornik Dalić, o tome se zaista ne bih izjašnjavao.

Iz akcije Split - Cardiff Dalić će na raspolaganju mu je HNL dvojac Mile Škorić i Dino Perić, pritom je prvi odigrao ponešto sekundi u službenim utakmicama za nacionalnu momčad ušavši u trećoj minuti sudačke nadoknade s Walesom u Osijeku, a drugi tek čeka debi.

Kamo će Dalić baciti udicu? Jer čak i kad bi njih dvojicu u paru poslao na teren, mora ponuditi barem još dva imena. Hoće li vratiti u akciju Duju Ćaleta-Cara? Njegov je krimen bio neigranje za mladu reprezentaciju, a sada je standardan u Marseilleu, igrao je u početnoj postavi zadnje četiri prvenstvene utakmice.

Nikad stoperi iz drugog plana nisu bili bliži šansi i časti da predstavljaju Hrvatsku u tako važnoj utakmici, i među njima zacijelo radi “crv”, tko će, tko neće...

Izbornik je najavio proširenje kadra i nova imena, no izbor mu je skučen. Vedran Ćorluka oprostio se nakon Svjetskog prvenstva i sigurno se neće vratiti, makar i za ovu jednu utakmicu. To uopće nije tema.

Opet, ni Lovren i Vida nisu blistali u Walesu i bilo bi savršeno da se netko drugi nametne. Ne samo za jednu večer; Hrvatskoj treba jača konkurencija u obrani.

Linker
29. travanj 2024 02:22