Foto: Vlado Kos / CROPIX
GRIJESI I AMNESTIJA

DVA UZASTOPNA PORAZA OPASNO POLJULJALA STATUS TRENERA DINAMA Čeka ga neizvjesno proljeće: Svi u Maksimiru stoje iza njega, ali pitanje je samo do kada

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. ožujak 2018. 09:03

Nakon Dinamova ispadanja od Skënderbeua, onoga teškog i bolnog prizemljenja europskih ambicija, doveli smo u pitanje status trenera Marija Cvitanovića. Sasvim logično propitivanje, jer Maksimir je godinama bio “stratište” trenera. U klubu su na to odgovorili: “Jeste li normalni, mi smo ozbiljan klub, pa nećemo valjda mijenjati trenera koji je tek preuzeo klupu, Cvitanović je siguran i ostaje!”

Odluka se pokazala ispravnom, mladi trener je zaredao s pobjedama u domaćem dvorištu, daleko se odvojio na ljestvici te nije doživio poraz do ovoproljetnog maksimirskog derbija s Hajdukom. I praktički osigurao naslov prvaka.

Siguran kao vrbov klin

U srijedu je pak Cvitanović doživio svoj najteži poraz, aktualni prvaci razvalili su Dinamo, poraz od 1:4 grozno zvuči. Tako su Modri gubili u Ligi prvaka, a jako rijetko na domaćim travnjacima. Jesu li dva uzastopna poraza u dva derbija ovog puta poljuljala status trenera? Po onome što smo jučer saznali u klubu - nisu! Svi stoje iza Cvite! Dosta važna u cijeloj priči je činjenica da je svlačionica čvrsto uz njega.

Realno sagledavajući situaciju, očekivano. Zaista je iznimno teško nešto definitivno zaključivati nakon ta dva poraza od Hajduka i Rijeke, jer oba su se dogodila nakon neshvatljivih i neobjašnjivih individualnih pogrešaka. Tako ne griješe ni Dinamovi limači... Ono s Hajdukom već je opjevana priča, s Rijekom je bilo isto. Dinamo je na Rujevici poveo s 1:0, izgledao dobro, a onda Livaković napravi katastrofalnu pogrešku, Lešković dobije dva žuta kartona na centru (!?), Doumbia i Moro poklone još dva pogotka... Da je na klupi Dinama bio i Pep Guardiola, poraz bi bio neminovan.

Međutim, bez obzira na te činjenice, sasvim je jasno da trener mora uvijek preuzeti odgovornost, da ga se ne može amnestirati i sav teret za poraze prebaciti na igrače. Neki potezi koje je Cvitanović vukao na Rujevici zaista se moraju gurnuti pod povećalo. Svaki trener ima svoju viziju, ali zar nije neshvatljivo da Gojak igra na desnom krilu? To nikad nije igrao niti će ikad igrati. Mladi Gojak igrač je “centrale”, ofenzivni vezni ili polušpica. Za krilnu poziciju nema potrebne kvalitete, brzinu niti taktičku izobrazbu.

Rijeka, 070318.
Stadion Rujevica. 
Utakmica 23. kola HT 1. lige,
HNK Rijeka - GNK Dinamo.
Na fotografiji: trener Dinama Mario Cvitanovic i Matjaz Kek, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

Zašto su na klupi ostala dva krila, Hajrović i Fiolić? Zar su oni tek treći i četvrti izbor kad nema Soudanija? Dobro, možda je Cvitanović mislio da će Gojak bolje zaustavljati Leovca u njegovim prodorima, ali... Ako ćemo iskreno, koja je to poruka Fioliću, što uopće radi u kadru ako je tek četvrta opcija na krilu? Zašto nakon isključenja Leškovića nije odmah uveo Rrahmanija, što je dobio kad ga je dvadeset i pet minuta prije kraja uveo umjesto Mora? Ili uvođenje Hodžića kad je već sve bilo gotovo? Zar ga nije mogao ubaciti ranije i preuzeti rizik? Konačno, možda sve te nevjerojatne greške nastaju iz nedovoljne psihološke pripreme momčadi?

Dakle, ima i trener svojih grijeha, nisu samo igrači ti u koje se mora upirati prstom. Za sada je Cvitanović ipak siguran na klupi, ali rekli bismo da je siguran kao - vrbov klin! Ne “drži” dugo. Cvitanović mora živjeti sa spoznajom da ga uskoro, ako se opet dogode neki slični porazi, neće propitivati samo novinari, nego i - poslodavac, kojem je cilj Dinamov europski rezultat, a ne samo pobjede “na mišiće” u HNL-u. Pa bi poslodavac mogao razmisliti je li Cvitanović taj koji s Dinamom može postići neki zapaženiji europski rezultat sljedeće sezone. Tu se možda krije i najveća opasnost za trenera, opasnost da bude smijenjen prije kraja sezone iako će biti prvi na ljestvici. Jer u klubu znaju da ga neće moći maknuti ako osvoji prvenstvo ili, u još boljem slučaju, dvostruku krunu.

Zagovornik Svetina

Naravno, zna i Cvitanović dobro da 12. srpnja prošle godine, kad je izabran za trenera, nisu svi bili baš jednoglasni. Recimo, savjetnik Zdravko Mamić imao je i nekih drugih ideja. Makar, da krivo ne shvatite, savjetnik trenutačno “drži štangu” treneru.

U konačnici, treba se na umu imati još jedna, dosta bitna činjenica. Najveći zagovornik Cvitanovića bio je do neki dan prvi operativac kluba Tomislav Svetina. On se sad bavi drugim poslovima, došlo je do preslagivanja u vrhu kluba, možda će doći i do novih promišljanja.

Linker
03. svibanj 2024 18:13