REUTERS/Fabrizio Bensch
SPECIJALNI MEDIJSKI RAT

'EKSKLUZIVNO SMO DOZNALI ZA JOŠ JEDNU FIFINU KAZNU HRVATIMA!' Englezi tvrde da su otkrili zataškanu priču: 'Zašto je ta odluka proglašena tajnom?'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 10. srpanj 2018. 17:26

Koji dan uoči međusobnog obračuna engleski Telegraph donio je ekskluzivnu priču da je “Fifa priznala kako je tajno samo upozorila Hrvatsku zbog političkih/diskriminirajućih zastava koje su navijači pokazali na utakmici protiv Nigerije”.

Iz HNS-a, zasad, nisu komentirali ovu informaciju. Ponašanje navijača u dosadašnjem dijelu prvenstva bilo je, uglavnom, uzorno. Jedina (javno objavljena) kazna je 13.000 švicarskih franaka zbog tučnjave s Argentincima.

Savez je “lošije” prošao kad su u pitanju djela njima bližih “struktura”. Zbog Lovrenova ispijanja Red Bulla HNS je kažnjen sa 70.000 “švicaraca”, a upozorenja su dobili Subašić i Vida zbog pokazivanja majice s porukom u čast Hrvoja Ćustića odnosno pozdrava ukrajinskoj vojsci.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018  Croatia's Danijel Subasic celebrates with Luka Modric after winning the penalty shootout  REUTERS/Damir Sagolj
REUTERS/Damir Sagolj

U Telegraphu naglašavaju da im nitko iz Fife nije odgovorio iz kojeg razloga kazna nije javno objavljena niti zbog čega su “bili blagi prema HNS-u s obzirom na debeli dosje”, ali cijelu priču su ukrasili fotografijom Zvone Bobana, prvog suradnika predsjednika Fife Infantina.

BARI, ITALY - SEPTEMBER 02:  FIFA deputy secretary general Zvonmir Boban , FIFA President Gianni Infantino and FIFA Referee Bjorn Kuipers attend FIFA First
Claudio Villa/Getty Images

I usput su, što naravno nije teško jer je niz takvih ispada, nabrojali najstrože i najpoznatije kazne koje su stigle na naplatu savezu, a prisjetili su se i Šimunićevog “Za dom, spremni”. Standardne kazne u Rusiji s “političke/diskriminirajuće zastave” su 10.000 franaka za prvi te dvostruko više za drugi prekršaj. Fifa je objavila nekoliko takvih odluka, ali niti jednom nije precizirala o kojim se točno transparentima i porukama radilo.

Linker
05. svibanj 2024 14:37