Tomislav Kristo / Hanza Media / Hanza Media
ZAGREB GA DOBRO POZNAJE

EKSKLUZIVNO ZA SN: APSOLUTNA NOGOMETNA LEGENDA OTKRIVA 'Vatreni mogu pobijediti svaku reprezentaciju na svijetu, a on bi mogao obilježiti SP u Rusiji'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. ožujak 2018. 01:04

Prošlog ljeta, početkom srpnja, Osvaldo Ardiles stigao je u Zagreb, u posjet svojim prijateljima Tomislavu Golemcu i Mladenu Petreskom. koji su se brinuli za njega dok je bio trener zagrebačkog Dinama. Prijateljstvo je ostalo do današnjih dana, tako da smo s argentinskom nogometnom legendom toga vrućeg ljetnog dana razgovarali u šarmantno uređenom restoranu “Apetitlih” na Kvatriću.

Nebitne prijateljske

Nije izabran slučajno, Ardiles je, naime, poželio pojesti buncek, to jelo mu se najviše svidjelo u vrijeme treniranja plavog kluba i boravka u Zagrebu. Rastali smo se tada uz dogovor “čujemo se za godinu dana”, uoči početka SP-a u Rusiji. Nismo tada, naravno, imali pojma da će u istoj skupini igrati Argentina i Hrvatska. Eto, baš se poklopilo...

Tomislav Golemac nam je kazao da je Ossie trenutačno u Španjolskoj. Nije bilo problema. Osvaldo Ardiles, s kojim smo se bolje upoznali na Dinamovim ljetnim pripremama 1999. godine u Balhstalu i Oberstaufenu, brzo se javio...

Osvaldo Ardiles
Davor Pongracic / Hanza Media / Hanza Media

Koliko poznajete ovu reprezentaciju Hrvatske koja će u Rusiji igrati protiv Argentine? Kako je vidite?

- Ne mogu kazati da sam suštinski, duboko upoznat sa stanjem u hrvatskoj reprezentaciji. No svima na svijetu je jasno da se radi o jako, jako dobroj nacionalnoj vrsti. Neću biti previše inovativan kad kažem da najviše poznajem nogometna dostignuća Luke Modrića koji je igrao u “mojem” Tottenhamu, Ivana Rakitića iz Barcelone te Marija Mandžukića iz Juventusa. Vidim da je Hrvatska na početku američke turneje izgubila od Perua, ali to ništa ne znači. Radi se o prijateljskoj utakmici, glavna priča će biti Svjetsko prvenstvo. Tada će se spoznati ne samo prava snaga Hrvatske, nego i svih ostalih reprezentacija.

Momčadska razina

Može li Hrvatska pobijediti Argentinu u Rusiji?

- Nemoguće je odgovoriti na to pitanje. Naime, kad pogledate rostere Hrvatske i Argentine, onda je jasno da su prepuni sjajnih nogometaša. Ipak, držim da je Argentina jača reprezentacija. Ali isto tako znam da Hrvatska može pobijediti Argentinu ako bude igrala svoj najbolji nogomet. Hrvatska može pobijediti, ne samo Argentinu, nego i svaku reprezentaciju na svijetu ako igra svoj najbolji nogomet. No isto tako znam da nije lako uvijek igrati najbolji nogomet kad je to najpotrebnije. Ovisi to o mnogo detalja. U jedno sam ipak siguran, Hrvatska i Argentina prolaze dalje u skupini. Sve drugo bi bilo ipak veliko iznenađenje. Kad vidite imena, onda je jasno da Nigerija i Island ne mogu biti na toj razini. Uz uvjet da su Hrvatska i Argentina dobro posložene, da momčadski odigraju na razini svoje individualne kvalitete.

Osvaldo Ardiles
Hanza Media / Hanza Media

Jedna pogreška...

Spomenuli ste Modrića, Rakitića, Mandžukića... Tko vam se još sviđa od hrvatskih nogometaša?

- Ma, ne mogu odgovoriti na to pitanje... Ima tu dosta igrača vrhunske klase. Ali samo ću kazati da je Luka Modrić moj favorit. On bi mogao, ako se poklope rezultati Hrvatske, ako reprezentacija daleko dogura, biti jedan od igrača koji će obilježiti Svjetsko prvenstvo.

Prebacimo se na Argentinu. Može li izbornik Jorge Sampaoli izvući ono najbolje iz reprezentacije?

- Jorge Sampaoli ima odličan trenerski pedigre. Bio je uspješan izbornik Čilea. Međutim, moram ustvrditi da nije isto biti izbornik Čilea i Argentine. U našoj reprezentaciji mnogo je kompliciranije biti na toj poziciji. Sampaoli ima vrhunsku momčad, ali je najvažnije kako će se ona ponašati u Rusiji. Ne mogu kazati, to zapravo nitko ne može kazati, hoće li on baš na Svjetskom prvenstvu izvući najbolje iz reprezentacije. Mogu samo kazati kako se nadam da hoće, te da će Argentina daleko dogurati. Nemojte me sada samo pitati dokle, jer u utakmicama koje slijede nakon igranja u skupinama, uvijek je sve moguće. Ponekad odluči jedna pogreška...

Messi će biti spreman

Nema Dybale, nema Icardija... Je li to vama normalno?

- Osobno jako volim Dybalu. Pravi je igrač. Međutim, Argentina ima jako mnogo dobrih i različitih igrača na istim pozicijama. Tu su Higuain, Aqüero, Pavon... Uostalom, koliko ja znam, nije rečeno da Dybala neće u Rusiju, zar ne? Svaki izbornik ima svoje ideje i to se jednostavno mora poštivati. On odgovara za igru i rezultat, pa mu nema smisla bilo što nametati.

Što je najveći problem ove Argentine? Čini se da nemate vrhunskih veznih igrača?

- Ja tako ne mislim. Argentina ima dovoljno dobrih veznih igrača, a napad je fenomenalan. Ja vidim drugi problem Argentine. To je - obrana! Po meni je jedini vrhunski obrambeni igrač Otamendi, dok ostali nisu na toj razini. Igra obrane može biti najveći problem Sampaolijeve momčadi. No, ako cjelokupna momčad bude uigrana, ako bude adekvatno posložena, onda se neće osjetiti neki slabiji segment momčadi.

Može li Messi doći spreman i koliko-toliko svjež s obzirom na sezonu koju ima u Barceloni?

- Messi nije igrao protiv Italije, a Argentina je pobijedila, što znači da je moćna. Messi će na Svjetsko prvenstvo doći spreman, u to uopće ne trebate sumnjati. Messi je veliki igrač, u ovom trenutku najveći na svijetu i želi s reprezentacijom napraviti velike stvari u Rusiji. Njegova želja je ogromna, on je nakon svih ovih uspjeha s Barcelonom gladan uspjeha s reprezentacijom. Igra Argentine biti će sigurno prilagođena Messiju, neće se osjetiti da je iza sebe imao napornu sezonu. Svjetsko prvenstvo posebno je natjecanje, ono iz vas izvlači sve ono najbolje što možda u tom trenutku i nemate. Svatko tko misli da Messi neće biti dovoljno svjež i odmoran na SP-u se grdno vara. Čak i ako ne bude, to se neće vidjeti!

Belgija i Hrvatska

Ima li za vas dvojbe? Messi ili Maradona?

- Nemoguće je uspoređivati ta dva svjetska nogometna majstora. Zbog toga što je nemoguće uspoređivati nogometna razdoblja. Oni su velikani, ali svatko je igrao u svoje vrijeme. Isto tako ne može se uspoređivati nogomet koji se igrao prije i koji se igra danas. Radi se o nogometašima koji su ispisali povijest, ali svaka usporedba ne bi imala smisla.

Tko je favorit u Rusiji, tko će otići do kraja?

- Po meni je najveći favorit - Njemačka! Odmah do Nijemaca su Brazil i Argentina. Naravno, nikada se ne smije zaboraviti Španjolska. Furija uvijek može otići do kraja. Francuska također može biti u igri do kraja. Na ovom Svjetskom prvenstvu neće biti velikih iznenađenja. Ako me već pitate tko bi mogao biti iznenađenje Svjetskog prvenstva, onda ću kazati da su to dvije reprezentacije, Belgija i - Hrvatska. No ponavljam, teško će se dogoditi neko veće iznenađenje - zaključio je Ardiles.

Linker
16. svibanj 2024 01:14