REUTERS/Ivan Alvarado
ŠTO NAS ČEKA U 2020.?

ENGLEZI SU ZBOG VATRENIH DVAPUT PLAKALI, A SAD IH PUNI MOTIVA ČEKAJU NA STARTU EP-A Sa Srbima tenzije, Škoti 'crna mačka', a Česi - nedovršen posao!

ENGLESKA Polufinalisti Svjetskog prvenstva u Rusiji sastaju se na početku skupine D Eura
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. prosinac 2019. 09:15

Hrvatska je dvaput rasplakala Engleze

Hrvatska će nastup na Euru otvoriti 14. lipnja sljedeće godine u Londonu protiv domaćina Engleske! Na Wembleyju će se, eto, na startu natjecanja po skupinama, sučeliti polufinalisti SP u Rusiji!

Naša je nacionalna vrsta dosad odigrala 10 utakmica s Englezima - dvije prijateljske, dvije kvalifikacijske za EP, dvije kvalifikacijske za SP, dvije u Ligi nacija, a po jednom je to sučeljavanje bilo na Euru (Portugal, 2004.) i na SP-u (Rusija, 2018.). Englezi su slavili u pet navrata, dvije su utakmice okončane remijima bez pogodaka, a tri puta je Hrvatska uzdignute glave napuštala travnjak. Ukupna je razlika pogodaka 23:11 za Engleze...

Ističemo dva bolna engleska poraza - prvi im je Hrvatska zadala na Wembleyju 2007. u kvalifikacijama za odlazak na Euro, pobjedom 3:2 naša je momčad učvrstila 1. mjesto u skupini, istodobno zatvorivši Englezima vrata Austrije i Švicarske. I to nam nikad nisu oprostili...

Drugi se prebolni poraz za Engleze zbio prošle godine u polufinalu SP u Rusiji, u Moskvi je bilo, nakon produžetaka, 2:1 za Hrvatsku. S druge, pak, strane, Hrvatska je doživjela dva teška poraza u kvalifikacijama za SP 2010. (5:1 u Londonu, 4:1 u Zagrebu za Engleze), tada je momčad s Otoka vodio Capello. U posljednja dva okršaja u prošlogodišnjoj Ligi nacija, u Rijeci je bilo 0:0, a u Londonu 2:1 za Englesku.

LONDON - NOVEMBER 21: Frank Lampard of England is marked by Luka Modric, Mladen Petric and Nico Kovac of Croatia during the Euro 2008 Group E qualifying match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 21, 2007 in London, England.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Prepuni talenta

Engleska je kolijevka nogometa, no samo je jednom ta reprezentacija dosanjala snove i osvojila naslov svjetskog prvaka. Bilo je to 1966. godine kad su Englezi bili i domaćini turnira. Englezi nikad nisu bili finalisti EP, najbliže su tom dosegu bili 1996., opet kad su bili domaćini. No, u polufinalu je za njih, već tradicionalno, skliska bila bijela točka i u finale je otišla Njemačka. Ta je Engleska, vođena stručnom rukom Terryja Venablesa, zacijelo igrala najbolji nogomet od onoga za njih zlatnog SP 1966. Mnogo se očekivalo i od momčadi s fantastičnim veznim redom (Lampard, Beckham, Gerrard, Scholes), ali ti dečki, tko zna zašto, nisu ništa napravili.

Današnja je Engleska, sa strategom Garethom Southgateom, predvođena opasnim napadačem Harryjem Kaneom, prepuna talenta, sve je uigranija i neprijeporno je jedan od favorita za osvajanje naslova europskog prvaka.

(Predrag Jurišić)

Izbornik: Gareth Southgate

FIFA ranking: 4

Vrijednost kadra: 1,25 mldr. eura

Nastupi na EP: 10

Najbolji rezultat na EP: 3. mjesto

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  England manager Gareth Southgate gestures       Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

PUT DO EURA

Engleska - Češka 5:0, Crna Gora - Engleska 1:5, Engleska - Bugarska 4:0, Engleska - Kosovo 5:3, Češka - Engleska 2:1, Bugarska - Engleska 0:6, Engleska - Crna Gora 7:0, Kosovo - Engleska 0:4

Engleska je bila 1. u skupini s 21 bodom (7 pobjeda i 1 poraz), uz fantastičnu razliku pogodaka 37:6.

S Česima imamo nedovršenog posla

Po mnogima, Česi su dobar ždrijeb. Ili, da ne budemo bahati, dosad su Hrvatskoj odgovarali. Sjećamo se Eura u Francuskoj prije tri godine, bili su nam suparnik u skupini, vodili smo u St. Etienneu 2:0, igrali odlično, a onda je stigla ona bakljada s tribine gdje su bili naši navijači, prekinuta je utakmica i sve se okrenulo.

Česi su uspjeli izjednačiti, vratili su se iz mrtvih i bili presretni s konačnih 2:2. Rekli bismo, imamo s njima nedovršenog posla. Nemaju Česi danas svjetskih zvijezda kakve su imali nekad. Još kao Čehoslovačka bili su prvaci Europe 1976. godine, a sami Česi našli su se u finalu 20 godina kasnije, kad su u Engleskoj izgubili od Njemačke. U polufinalu su bili 2004. No, činjenica je da je od te 1996. njihova reprezentacija ipak u padu.

U zadnjim sazivima dosta je igrača bilo iz domaćih klubova, iz Viktorije Plzen i praške Slavije, malo je igrača u velikim klubovima, najzvučnije je ime, recimo, Patrik Schick iz Leipziga. Spomenimo da dva nastupa za reprezentaciju ima i Hajdukov stoper Stefan Simić. Nemaju previše novih, mladih igrača, barem ih nisu imali u kvalifikacijama, oslanjaju se na starija i prokušana imena. Inače, s klupe ih vodi Jaroslav Šilhavy, izbornik koji je na funkciju došao nakon SP-a u Rusiji. Dosad je upisao 14 utakmica, nema nijedan remi, osam puta Česi su pobijedili, šest puta izgubili.

Football Soccer - Czech Republic v Croatia - EURO 2016 - Group D - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, France - 17/6/16
Croatia's Ivan Perisic celebrates with team mates after scoring their first goal 
REUTERS/Max Rossi
Livepic
REUTERS/Max Rossi

Sedmi put zaredom

Inače, Česi su u kvalifikacijama bili s Englezima, čak su ih kod kuće pobijedili 2:1. Međutim, na Otoku su izgubili 1:5. Nisu jednostavno došli do Eura, u odlučujućem susretu su pobijedili Kosovo 2:1, s time da su gosti vodili 1:0 do 71. minute kad su Kral i Čelustka zabili pogotke i donijeli prolaz. Koji nije mogao prebrisati ni poraz od Bugara u zadnjem kolu. Česi su od 1996. svaki put na Euru, dakle, ovo im je sedmi put u niz da su se plasirali na europsku smotru, dok su na svjetskom prvenstvu zadnji put igrali 2006. u Njemačkoj.

Pobijedili smo ih u Maroku na Kupu kralja Hasana, zatim u prijateljskoj utakmici u Puli i ostao je taj remi s Europskog prvenstva u Francuskoj prije tri godine. Nemamo dojam da su bolji nego tada, ali, naravno, treba ih respektirati, uvijek su neugodni.

(Tomo Ničota)

Izbornik: Jaroslav Šilhavy

FIFA ranking: 45

Vrijednost kadra: 115,8 mil. eura

Nastupi na EP: 10

Najbolji rezultat na EP: 1 naslov prvaka (kao Čehoslovačka)

Soccer Football - International Friendly - Czech Republic v Northern Ireland - Generali Arena, Prague, Czech Republic - October 14, 2019  Czech Republic coach Jaroslav Silhavy during the warm up before the match   REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny

PUT DO EURA

Engleska - Češka 5:0, Češka - Bugarska 2:1, Češka - Crna Gora 3:0, Kosovo - Češka 2:1, Crna Gora - Češka 0:3, Češka - Engleska 2:1, Češka - Kosovo 2:1, Bugarska - Češka 1:0.

Češka je skupinu završila na drugom mjestu s 15 bodova (5 pobjeda, 3 poraza) i gol-razlikom 13:11.

Sa Srbima tenzije, Škoti ‘crna mačka’

Najveća je nepoznanica s kim će se Hrvatska naći 23. lipnja na Hampdenu u Glasgowu. Trećeg protivnika znat ćemo tek 31. ožujka kada će se u finalu dodatnih kvalifikacija naći pobjednici dvoboja Škotska - Izrael, te Norveška - Srbija, koji se igraju 26. ožujka. Domaćin finalnog dvoboja 31. ožujka pobjednik je susreta Norveška - Srbija.

Norvežane predvodi stari znanc Hrvata, Šveđanin Lars Lagerbäck. Vodio je Švedsku devet godina, zatim je pet godina bio izbornik Islanda s kojim je otišao na Euro gdje je došao od četvrtfinala. Lagerbäck je najveća snaga Norveške, koja je kroz kvalifikacije zauzela treće mjesto iza Španjolaca i Šveđana. Puno remija su imali, polovicu od 10 utakmica.

GLASGOW, UNITED KINGDOM - MARCH 26:  Referee, Terje Hauge of Norway shows the yellow card to Nico Kovac (2nd L) of Croatia following his challenge on Scott Brown #8 (R) of Scotland during the Tennent's International Challenge friendly match between Scotland and Croatia at Hampden Park on March 26, 2008 in Glasgow, Scotland.  (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
Richard Heathcote/Getty Images

Izrael najbolji izbor

Srbija je, s druge strane, imala razočaravajuće kvalifikacije. Hoće li Ljubiša Tumbaković uspjeti podići reprezentaciju Srbije do proljeća, tek ćemo vidjeti, ali Norvežani su favoriti, tu nema sumnje. Kao što su Škoti favoriti u ogledu s Izraelom, koji je odlično krenuo u kvalifikacije i onda iznenađujuće potonuo. Na kraju su Izraelci zauzeli razočaravajuće peto mjesto u svojoj skupini. Škoti i Norvežani su favoriti, ali jedna utakmica, bez obzira gdje se igra, uvijek pruža podjednake šanse.

Da možemo birati između četiri protivnika bez oklijevanja bismo uzeli Izraelce. Ne samo zbog velikog pada forme, nego i zbog činjenice da smo u u devet susreta sa Izraelcima uzeli čak osam pobjeda uz jedan remi. Škoti su nam najneugodniji, “kiltove” nismo nikada pobijedili u pet međuosbnih što prijateljskih, što službenih ogleda. Čak su nam Škoti jednom inicirali smjenu izbornika (Štimac u jesen 2013.), a isto su nam napravili i Norvežani koji su pobjedom 2:0 protiv Vatrenih u rujnu 2015. na klupu “doveli” Čačića umjesto dotadašnjeg izbornika Nike Kovača.

Sa Srbima smo igrali dvaput, uzeli pobjedu i remi sa Štimcem u kvalifikacijama za SP u Brazilu, ali utakmica sa Srbijom uvijek je dvoboj pun tenzija. Kao što je specifičnost Škota da nam mogu biti domaćini u Glasgowu ako prođu kvalifikacije, tako je i utakmica Srbima dvoboj koji ima svoju povijesnu posebnost. Izrael je idealan protivnik...

(Jurica Radić)

NORVEŠKA

Kvalifikacije:

Španjolska - Norveška 2:1, Norveška - Švedska 3:3, Norveška - Rumunjska 2:2, Farski Otoci - Norveška 0:2, Norveška - Malta 2:0, Švedska - Norveška 1:1, Norveška - Španjolska 1:1, Rumunjska - Norveška 1:1, Norveška - Farski Otoci 4:0, Malta - Norveška 1:2.

Rezultat:

3. u skupini F sa 17 bodova iza Španjolske i Švedske.

SRBIJA

Kvalifikacije:

Portugal - Srbija 1:1, Ukrajina - Srbija 5:0, Srbija - Litva 4:1, Srbija - Portugal 2:4, Luksemburg - Srbija 1:3, Litva - Srbija 1:2, Srbija - Luksemburg 3:2, Srbija - Ukrajina 2:2.

Rezultat:

3. u skupini B sa 14 bodova, iza Ukrajine i Portugala).

ŠKOTSKA

Kvalifikacije:

Kazahstan - Škotska 3:0, San Marino - Škotska 0.2, Škotska - Cipar 3:1, Belgija - Škotska 3:0, Škotska - Rusija 1:2, Škotska - Belgija 0:4, Rusija - Škotska 4:0, Škotska - San Marino 6:0, Cipar - Škotska 1:2, Škotska - Kazahstan 3:1.

Rezultat:

3. u skupini I sa 15 bodova iza Belgije i Rusije

IZRAEL

Kvalifikacije:

Izrael - Slovenija 1:1, Izrael - Austrija 4:2, Latvija - Izrael 0:3, Poljska - Izrael 4:0, Izrael - Sj.Makedonija 1:1, Slovenija - Izrael 3:2, Austrija - Izrael 3:1, Izrael - Latvija 3:1, Izrael - Poljska 1:2, Sj. Makedonija - Izrael 1:0.

Rezultat:

5. u skupini G sa 11 bodova iza Poljske, Austrije, Sj. Makedonije i Slovenije

Linker
16. travanj 2024 13:44