REUTERS/Maxim Shemetov
TO SE VIDI SE S KROVA STADIONA

ENGLEZI U NAJDETALJNIJOJ ANALIZI DOSAD POMOGLI DALIĆUOtkrili grešku koju Vatreni ponavljaju iz utakmice u utakmicu, a posebno ističu jednog griješnika

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. srpanj 2018. 14:04

Sada kada je poznato da će u srijedu s početkom u 20 sati u polufinalu Svjetskog prvenstva zaigrati protiv Hrvatske, Englezi su se bacili na analize u kojima pokušavaju pronaći što više slabosti, ali i istaknuti neke opasnosti koje posjeduje ekipa Zlatka Dalića.

Jednu vrlo detaljnu analizu tako je napravio ugledni The Guardian.

Prekidi kao šansa za Engleze

Engleski dnevnik tu poziva i na izjavu Luke Modrića nakon utakmice s Rusima.

"Gledali smo utakmicu Engleske, vidjeli smo koliko su dobri u borbi za 'ničije lopte', taj dio igre mi moramo popraviti", riječi su kapetana Vatrenih.

Englezi ističu kako Hrvati prilikom prekida svojim protivnicima ostavljaju previše prostora i da je kod pogotka Rusije u produžetku čak sedam od 10 igrača uzelo izuzetno duboke početne pozicije, odnosno da su stajali pretjerano blizu svom golmanu, a predaleko od ruskih igrača. To je, kako The Guardian navodi dalje u tekstu, ostavilo Mariju Fernandesu lagan zadatak za postizanje pogotka. Ističe se i da to nije bio izoliran slučaj te da je dalekometni ubačaj Danske također doveo do gola Mathiasa Jorgensena, ali i da su se takve greške događale protiv Islanda.

Perišić ostavlja otvoren bok

U ovom dijelu teksta spominje se i Ivan Strinić, za kojeg se navodi da je uvijek na udaru kritika i da su Rusi očigledno napadali preko njega. Nastavak teksta posvećen je pak Ivanu Perišiću za kojeg tvrde da je slabo obavljao obrambene zadaće i ujedno ostavljao otvorenu lijevu stranu, a tu vide priliku za svoje igrače, posebno Trippiera koji bi mogao biti opasan u suradnji s nekim od Jessea Lingarda, Delea Allija i Raheema Sterlinga.

Pohvala za veznjake Vatrenih

"Rakitić i Modrić mogu orkestrirati sa stilom", započinje ovaj dio teksta u The Guardianu. Navodi se da je ovo prvenstvo biti ili ne biti za veznjake španjolskih divova Real Madrida i Barcelone i da se čini kako oni to dobro znaju.

Hrvatska je kontrolirala posjed lopte u četiri od pet dvoboja (nije samo protiv Argentine), a zasluge za to upravo pripadaju spomenutom dvojcu. Nadalje se ističe da je Dalićeva dilema u tome kako posložiti sredinu, a da se maksimalno iskoristi Modrićev talent kojeg izbornik zna gurati nešto više prema naprijed kako bi dobio na probojnosti, no da ga je protiv Rusa povukao dublje kako bi igrao s još jednim napadačem. Englezi očekuju Hrvatsku u 4-3-3 ili 4-1-4-1 formaciji te upozoravaju da će Jordan Henderson trebati pomoć suigrača za Modrića i Rakitića.

Prvi ozbiljan test za englesku obranu?

Belgija je protiv Engleske igrala s rezervama, Kolumbiji je nedostajao James Rodriguez, dok je švedski napad vodio napadač koji nije zabijao na ovom Mundijalu - ovo su upozorenja The Guardiana po kojima engleska obrana još nije bila ozbiljno testirana. Tu se navodi da Hrvatska možda nema jedan napad poput Francuske ili Belgije, ali i da izbornik Dalić raspolaže s nekoliko talentiranih pojedinaca, od kojih svaki donosi po nešto drugačije njegovoj igri. Za Andreja Kramarića se ističe da može igrati bilo gdje u napadu te da je bolji nego što je bio igrajući za Leicester City. Marija Mandžukića vide kao borca koji uvijek daje sve od sebe, Ivana Perišića kao nekog tko može u napadu stvoriti probleme, a Antu Rebića kao brzog i direktnog pojedinca.

No, Englezi ne očekuju sve nabrojane u prvih 11 Vatrenih, ponajviše zbog praznog prostora u vezi. Bit će to veliki test za Trippiera i Ashleyja Younga, zaključuje The Guardian.

Linker
02. svibanj 2024 19:06