REUTERS/Screenshot
OPTIMIZAM BEZ GRANICA

ENGLEZI U POTPUNOSTI OTPUSTILI KOČNICE Mediji poručili: Dajte nam Hrvatsku, ne treba ih se bojati! Jedan Vatreni je najveća opasnost, a to nije Modrić

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 08. srpanj 2018. 23:06

Nakon pobjede nad Švedskom na Otoku su potpuno otpustile kočnice svima. "Nogomet dolazi kući!" odjekuje iz svakog kutka Engleske, pa tako i s kraljevskog dvora, gdje slave dva Harryja – najboljeg strijelca Mundijala Kanea i junaka protiv Šveđana Maguirea.

Tako je i princ William, koji je Engleze posjetio u njihovom kampu prije puta za Rusiju poželjevši im sreću, sada tweetao: "Nogomet dolazi kući!", dok je njegov mlađi brat Harry poručio: "Htjeli ste stvarati povijest @Engleska i upravo to činite".

Legendarni engleski napadač Alan Shearer, pak, priredio je svome društvu pravu zabavu pjevajući veliki hit Lionela Richieja "All night long", a ljudi na ulicama i trgovima slavili su i pili do zore. No, mediji se već polako okreću Hrvatskoj, na koju uobičajeno bahati engleski mediji gledaju s dozom podcjenjivanja. Tako Daily Mirror, koji je žestoko kritizirao našu izvedbu protiv Danske istaknuvši kako je "Hrvatska prošla, ali je se nitko u Engleskoj ne treba bojati", a u sličnom su raspoloženju i sada.

"Hrvatska ima novu zlatnu generaciju koja maršira i to zadnjim atomima snage. Otkako su demolirali Argentinu, Hrvati ne uspijevaju ponoviti čaroliju protiv manjih protivnika kao što su Danska i Rusija. Ali usprkos tome izborili su final four.

A tamo ih čeka drugo iznenađenje, Engleska. Hoće li Hrvatska otići korak dalje nego u Francuskoj 1998. ili će joj napokon presuditi njena nimalo impresivna forma u nokaut fazi, kada im s druge strane bude najjača momčad protiv koje su do sada igrali?" pitaju se u Mirroru, dok iz Suna bahato poručuju "Dajte nam Hrvatsku!".

Evo, dobili ste nas. Konačno, ako ćemo realno i Hrvatska je najjača momčad protiv koje su Englezi do sada igrali. Belgiju ne računamo, jer tamo su igrale pričuve s obje strane, ali su "Tri lava" i to izgubili. Ima, pak, i onih razumnijih, pa tako u Daily Mailu ističu kako će "Modrić i njegovi suigrači Engleskoj biti drukčiji od svih dosadašnjih testova u Rusiji.

_

Od početka će se nametnuti dominantno i pokušati oduzeti igru od Engleske, kojoj takvo nešto nisu mogle napraviti Švedska, Kolumbija, Panama i Tunis". Ipak, dodaju i da bi hrvatski umor mogao biti engleska prednost. I na BBC-u se pitaju "hoće li Hrvatska imati energije za pobjedu nad Engleskom i tako dokazati da je bolja od generacije iz 1998.". Independent najvećom prijetnjom drži Antu Rebića te ukazuju kako bi Hrvatska svoju šansu mogla tražiti preko Kylea Walkera, kojeg drže najslabijom karikom u posljednjoj liniji s trojicom igrača.

"Ključni za uspjeh bit će Trippier i Young. Protiv Danske je Hrvatska bila na konopcima, Knudsen i Dalsgaard često su nadirali potiskujući Rebića i Perišića da se puno vraćaju na svoju polovicu i budu preopterećeni. Engleska ima samo jednog igrača na bokovima, ali široko igraju i Alli, Sterling i Lingard", zaključili su Independentu.

Dio engleskih medija spekulira i s time hoće li se konačno netko iz tamošnje vlade ukazati u Rusiji. Poznato je, naime, da je britanska vlade prije dva mjeseca zagovarala čak i da reprezentacija bojkotira SP nakon napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju, za što su Britanci optužili rusku državu.

No, bojkot se, srećom po Engleze, nije dogodio, ali je premijerka Theresa May poručila da nitko od ministara i članova kraljevske obitelji neće ići u Rusiju. Sada se, čini se, i to mijenja, pa se u kuloarima najavljuje da bi se netko od njih mogao pojaviti već na susretu protiv Hrvatske. Prije susreta sa Švedskom May je kazala kako je uvijek govorila da treba ići utakmicu po utakmicu.

"Postoji razlog zašto ministri ne idu u Rusiju. To je bilo zbog napada kemijskim oružjem koji se dogodio na ulicama britanskoga grada. Jasno je zašto smo donijeli tu odluku u odnosu na ministre." U tom smislu veliku pozornost u engleskim medijima dobila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za koju navode kako je navijala cijelu utakmicu, slavila svaki gol, a nakon susreta se spustila u svlačionicu čestitati hrvatskim igračima. Sve suprotno od, kako su napisali, britanske premijerke i ministara. Englezi se, pak, i s time zabavljaju na svoj način, pa se pitaju i "koga bi trebalo poslati da sjedne desno od Giannija Infantina i suprotno od Kolinde Grabar-Kitarović? Možda Theresu May u patriotskoj haljini Ginger Spice?"

Linker
16. travanj 2024 14:00