EPH
HRVATSKA NAPLAĆUJE STARI BIH DUG

EPIDEMIJA POPRIMILA NESLUĆENE RAZMJERE Nikad se regija nije ovako ujedinila za Hrvatsku!

Piše: Mirza DautbegovićObjavljeno: 25. lipanj 2016. 18:34

Irska je očitala lekciju iz nogometa Bosni i Hercegovini u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Euro, pa su u Francuskoj Bosanci i Hercegovci primorani navijati za druge reprezentacije.

Naravno, susjedna Hrvatska mnogima je bila prvi izbor, a kako su Vatreni igrali koju utakmicu na Europskom prvenstvu, tako je njihov broj navijača u Bosni i Hercegovini počeo rasti.

Bosanska glava Vedrana Ćorluke

Kada su Turci u prvom susretu Eura razbili glavu Vedranu Ćorluki, a Drago Ćosić to prokomentarisao riječima "uzdajmo se u Vedranovu glavu. Ipak je rođen u Bosni", još je više postalo jasno koliko je Bosancima i Hercegovcima Hrvatska bliska. OK, u Francuskoj nema BiH, ali ima Bosanaca, premda oni igraju za druge reprezentacije.

Nova kulminacija oduševljenja Vatrenima došla je u dvoboju protiv aktualnog europskog prvaka, strašne Španjolske. Čačić je Furiji suprostavio momčad bez Modrića i Mandžukića, a "djeca" Jedvaj, Rog i Pjaca pobrali su simpatije kao rijetko kada.

Video proslave pobjedonosnog pogotka Ivana Perišića Španjolcima u Sarajevu postao je hit u kompletnoj regiji, pokazavši kako se u prijestolnici Bosne i Hercegovine proslavila pobjeda Vatrenih. A, vjerujte, gol protiv Portugala slavio bi se još žešće.


Sarajevo slavi gol Ivana Perišića by MrBlackHoleMoon

Onda je došao ždrijeb osmine finala, koji je Hrvatskoj donio Portugal. Portugal je, bez konkurencije, najomraženija reprezentacija Bosancima i Hercegovcima. Dva puta u baražu su Portugalci izbacivali Džeku, Pjanića i društvo (u kvalifikacijama za SP 2010. i Euro 2012. godine). Rane koje su ljubiteljima nogometa u BiH ostavili Portugalci duboke su i bolne, a lijek bi itekako bio da Hrvati večeras kući pošalju Ronalda i društvo.

Večeras su sve oči uprte u hrvatske verzije Džeke i Pjanića, Mandžukića i Modrića, a bh. navijači očekuju od Vatrenih da Portugalcima naplate i dug koji imaju prema Zmajevima.

Na stranu i bosanska glava Vedrana Ćorluke, nacionalna oprijedjeljenost i sva povezanost dvaju država, bh. ljubitelji nogometa navijaju za Hrvatsku jer izabranici Ante Čačića zaista igraju lijepo. Istinski ljubitelji nogometa lijepu igru znaju cijeniti, te je i to jedan od glavnih razloga što će Vatreni imati veliki broj navijača večeras od Neuma do Brčkog. Hrvati igraju srcem i bore se za svoj nacionalni dres, a to je nešto što će izazvati emocije kod svakog istinskog navijača.

Hrvatska - Portugal

Kako ćemo proći, čemu se nadate, što sanjate?

Još jedna pobjeda na putu do finala

Ronaldo će proigrati baš protiv nas, crno nam se piše

Bit će čupavo - odlučivat će sitnice

Nogomet je tu da spaja, a Modrić, Perišić, Ćorluka, Srna i društvo su to na najbolji mogući način demonstrirali na ovom Euru. Nikada prije se regija nije ujedinila oko jedne reprezentacije, kao što je to slučaj sa Hrvatskom na ovom Euru, a u slučaju pobjede protiv Portugala večeras, "vatrena epidemija" će dobiti neslućene razmjere. Bosna je uz vas!

Linker
14. svibanj 2024 11:13